CSI: az interaktív kiállítás

Helyszín: 
Időpont: 
2009. november 7. 0:00 - szombat - 2009. november 30. 0:00 - hétfő

2009. november 7-től a Millánárison megelvenedik a CSI: A helyszínelők sorozat. A világ jelenleg legsikeresebb sorozatára a CSI-ra épülő interaktív kiállítás Budapestre érkezik. Világjáró turnéra Bécsből indult az utazó kiállítás, ahol a nagy sikerre való tekintettel kétszer hosszabbították meg a nyitvatartást.

A CSI: az interaktív kiállítás valamennyi érzékszerve ható élményt nyújt a bűnügyi helyszínelés világában. Úgy alkották meg, hogy a nagyközönséget megismertesse a törvényszéki nyomozás folyamatával, eljárásaival, technológiáival. A kiállításon a látogatók egy “valódi” tetthelyen helyszínelhetnek, videofelvételek segítségével együttműködhetnek a népszerű tévésorozatban szereplő kedvenc karakterikkel, valamint igazi törvényszéki szakértőkkel. A kiállításon a sorozat szereplőivel korábban nem látott kisfilmeken találkozhatnak a CSI rajongók.

A kiállítást a bécsi székhelyű EMS Exhibits közösen fejlesztette a CBS csatornával és a Fort Worth-i Tudomány és Történeti Múzeummal. A CSI sorozat népszerűsítésén túl az alkotók célja, hogy megismertessék a nagyközönséget a törvényszéki tudományok legfrissebb eredményeivel, fejlesszék a kritikai gondolkodást a törvényszéki nyomozás, a tudományos vizsgálódás és a technológia segítségével. A Forth Worth-i Múzeum a kiállítással elnyerte a Themed Entertainment Association (TEA) kiemelkedő teljesítményért járó Thea-díját.

A kiállításon mindenki egy órára igazi helyszínelővé, törvényszéki nyomozóvá válhat. A belépés után egy videós eligazítás következik, amely a három előkészített bűnügyi helyszín egyikéhez irányítja a látogatót. A helyszínen mindenki kap egy nyomozói jegyzetfüzetet, amelynek segítségével megvizsgálják a bizonyítékokat, nyomokat és eldöntik melyik fontos, melyik nem.

A CSI sorozat szereplői és a valódi szakértők videofelvételeken keresztül “dolgoznak” a virtuális laboratóriumukban, így magyarázzák el a keréknyomok összehasonlításával, a vérfoltelemzéssel, a lőfegyverek összehasonlításával és sok egyébbel kapcsolatos tudnivalókat; az általuk nyújtott információk segítségével tudja a látogató megvizsgálni a konkrét bűnügyi bizonyítékokat. Előfordulhat, hogy keréknyomokat, virágmagvakat, DNS-t vagy töltényhüvelyeket kell összehasonlítani, mikroszkóp alatt megvizsgálni. A látogató a jegyzetfüzetébe gondosan feljegyzett megállapítások alapján végül benyújtja jelentését és végkövetkeztetéseit a csapat vezetőjének Gill Grissom-nak, majd megtudja, hogy jól oldotta-e meg az ügyet.

A kiállítás szakmaiságát erősíti a magyar helyszínelők bemutatkozása is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának munkatársai kitalált bűnügyi helyszínen mutatnak be egy emberölést. A helyszínen öt nyomfajtát emelnek ki a helyszínelők: ujjnyom, fegyver, DNS (hemogenetika), vegyész, lábnyom. A látogatók LCD TV-ken keresztül 2-3 perces rövidfilmen, igazságügyi szakértők tolmácsolásával követhetik figyelemmel, hogy Magyarországon a bűnügyi eljárások során hogyan elemzik a rendelkezésre álló bizonyítékokat. Azaz: hogyan lehet azonosítani egy ujjnyomból az elkövetőt, egy lőszerhüvelyből a felhasznált lőfegyvert, a rögzített DNS segítségével az elkövetőt, egy ruházatból származó textilszálból a ruházatot, illetve a cipőnyomból az elkövető cipőjét

A kiállítás informatív és szórakoztató egyszerre, minden CSI sorozatfüggőnek, tudományokért rajongónak és a kriminalisztika iránt érdeklődnek egyaránt tartalmas szórakozást nyújt. A kiállítás jellege miatt 10 éven felülieknek ajánlott.

A korábbi nagysikerű kiállítások tapasztalatai alapján a jegyeket már elővételben is meg lehet vásárolni. Jegyek mától kaphatók a Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatában. Az érdeklődők óránkénti bontásban jelentkezhetnek be a kiállításra, így elkerülhetik a hosszú sorban állást. Internetes jegyvásárlás: www.jegymester.hu.