Deák Bill Gyula - Életmű koncert

Időpont: 
2009. november 20. 20:00 - péntek

Deák Bill Gyula, a „legnégerebb hangú magyar bluesénekes” november 20-án teljes életművének legnépszerűbb dalait adja elő a Papp László Budapest Sportarénában. E jeles alaklom keretében újra együtt lesz a legendás felállás: Hobo, Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János és maga Deák Bill Gyula. További vendégei: Presser Gábor és Babos Gyula.

Deák Bill Gyula 1948. november 8-án született Budapesten, Kőbányán. Fiatalkorában Beatles-t hallgatott, majd áttérve a Rolling Stonesra és Jimi Hendrixre, megismerte a rockzenét. Nagy hatással voltak rá a hazai rockgéniuszok, így Radics Béla és Orszáczky Miklós is. A kőbányai Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte pályafutását, majd később mint jazzénekes a Napsugár, a Wanderers és a Loyd zenekarokban énekelt, de első komolyabb együttese a Syrius volt.

1979 nyaráig vendégként lépett fel a Hobo Blues Band-del, később viszont állandó tagja lett a zenekarnak. Kezdetben a rock és a bluesmuzsika klasszikusait, Rolling Stones-, Doors-, Hendrix-, Cream-nótákat játszottak magyarul, Földes László „Hobo” fordításában. Először ezzel a bandával lépett fel igazán nagy közönség előtt a 1980-as évek elején, s ekkor vált elismert énekessé. Az együttes számos művelődési házban és fesztiválon fellépett, egy év alatt hihetetlen népszerűségre tett szert, melyhez nagyban hozzájárult Bill szereplése. Felléptek a legendás Fekete Bárány Fesztiválon, amely az akkori rendszert elutasító, szabadságkereső fiatalok számára releváns élménynek bizonyult. Többször is kiérdemelték a különböző közönségszavazásokon az év együttese, az év előadója, az év egyénisége, az év hangszeres előadója címeket. Viszont 1985-ben Bill kilépett a bandából.

Mindeközben Bill szerepet kapott a '81-es Kopaszkutya című Szomjas György filmben, amit később betiltottak. 1983-ban még szélesebb ismertségre tett szert Torda táltosának szerepében a Szörényi Levente–Bródy János rockoperában, az István, a királyban, melyben nagyszerű alakítása és hangja lenyűgözte a közönséget. Később az Itt élned, halnod kell, a János vitéz és a Jézus Krisztus szupersztár című musicalekben szerepelt.

1983-ban kezdte el szólópályáját, s megalapította a Bill és a Box Company-t Bencsik Sándorral (a P. Mobil és a P. Box egykori tagjával), majd ugyan ebben az évben Rossz vér címmel megjelentette első szólólemezét, majd 1986-ban a Mindhalálig blues című albummal jelentkezett. Egy évvel később, 1987-ben a Deák Bill Blues Band zenekarvezetője lett, amivel Dániában és az egykori Nyugat-Németországban is fellépett, s a '90-es évektől kezdve vidéken és Budapesten is nagy sikerrel koncertezett. Az 1993-as Bűnön, börtönön, bánaton túl című lemeze megjelenése után hat évig nem készített új anyagot. 1999-ben megjelentette a Bort, bluest, békességet albumát, majd rá két évvel a Bill Kapitány Blues Cirkuszát, amit 2001-ben újra kiadtak CD-n és kazettán a Mindhalálig blues-zal együtt.

2007-ben Bill kapta a Blues Patika Életmű-díjat Tátrai Tibor és Sharrie Williams mellett.

Tavaly március 7-én újabb díjban részesült mégpedig az első Pont FM Életmű-díjban, majd április 15-én, kilenc év után megjelent hatodik nagylemeze Hatvan csapás címmel.

Egy éve a Hobo Blues Band az együttes 30 éves évfordulóját egy jubileumi koncerttel ünnepelte meg a Papp László Budapest Sportarénában azokkal a vendégekkel, akik részt vettek a zenekar pályafutásában, így köztük Deák Bill Gyulával is.

Idén február 11-én a Fonogram díjkiosztó gálán Életmű-díjat kapott, amit a Millenáris Teátrumban vett át, Március 24-én Bill kiadta első koncertalbumát 60. születésnapi jubileumi nagykoncert címen DVD-n, amin többnyire a Hatvan csapás lemez számai hallhatóak. Május 30-ra, a Pannónia Fesztiválra újra összeállt az egykori Hobo Blues Band, Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János, Deák Bill Gyula és Hobo személyében.