2018. július 23. - hétfő

Éder Vera: Az én Operám

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Bethlen Galéria
Időpont: 
2009. november 20 - 2009. december 18

2009. november 20-án 18 órakor nyílik meg Éder Vera, fényképész Az én Operám című kiállítása a Bethlen Galériában. Megtekinthető: 2009. december 18-ig.

"Éder Vera augusztus 11-én percre pontosan akkor született, amikor a teljes napfogyatkozás bekövetkezett, igaz hogy 22 évvel később.(1999-ben) mikor is született, tessék számolni. De ez az esemény a későbbiekben meghatározóvá vált számára. A fény és változásai, ezt képein tettenérhetjük.

Tanult, 97-ben leérettségizett, és megkezdte Siófokon pályafutását pultosként a vendéglátóipar gyöngyszemeként. Ez a karrier gyorsan véget ért, édesanyja beíratta a miskolci fényképész szakmunkástanuló intézetbe. A szakmát részben ott tanulta, de leginkább az Új Észak című napilap szerkesztőségében a napi munka közben. Hamar bedobták a mély vízbe. Néha lemerült, ivott is, de nem fulladt meg. Megtanult úszni, és mindég nagyobb medencére volt szüksége, hogy kipróbálja magát és nyerjen. A következő állomások: hetilap, színház, még Miskolcon, majd a Fővárosi Operettszínház. Képei megjelennek a lapokban, felfigyelnek rá. 2001-ben Koncz Zsuzsa a Színház című lap képszerkesztője megkéri, hogy ugorjon be helyette a Veszprémi Összművészeti Fesztiválra fotografálni. Beugrik, végig ússza a medencét célba ér, és azóta is sikeres tagja annak a csapatnak. Csapatjátékosnak is kitűnő. Én igazán 2004-ben ismertem meg a fesztiválon, nem is akárhogy. Az éjszakai órákban igyekeztem hazafelé a szállodába, amikor is az egyik utcasarkon érdekes trióba ütközöm. Természetesen Éder a vezető. Kolléganőjével, próbálnak segíteni egy kiváló táncos kollégának, aki a harmonikus színpadi mozgását, az utcán nem igazán tudja koordinálni. De a feladatot megoldják célba érnek. Hát ez sem volt kis munka.
Ja, Éder Vera fotografál is.

Mindegy hogy ezt fekete-fehérben, vagy színesben teszi. Számára csak a formák, a harmónia a mozgás érdekesek. Fontos számára a pillanat, amivel az egészet kifejezi.
A dramaturgia, mindig a darab lényegét ragadja meg és sűríti, nem önmagáért való „szép” képeket készít." - Éder Vera kiállításának nyitóbeszéde, 2005. április 2, Bethlen Galéria

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

meghívó

Victor Vasarely relikviáinak felhasználásával 24 kiváló kortárs képzőművész készített festményt, szobrot, fotót vagy egyéb installációt a Hungarikon Gyűjtemény számára.

Waliczky Tamás

2018. július 4-étől a Molnár Ani Galériában.