2018. június 20. - szerda

A Melankólia pillantása

Kinyomtatom...
Időpont: 
2009. december 11 - 2010. január 10
Soós Tamás: Melankólia után

A Melankólia pillantása című kiállítás a művész, Soós Tamás és a gyűjtő, Antal Péter együtt gondolkodásából jön létre. Az együttműködést a gyűjteményben lévő antik tárgyak, edények, bútorok, különleges aurája inspirálta.

A bennük rögzült kulturális emlékezet, szín és forma, különleges lehetőség arra, hogy az elmúlt években Soós Tamás műtermében, létrejött festmény sorozat: “A Melankólia után” monokróm szín érzékenységét, az idő és a forma megidézésével fokozza. A kiállítás tiszta szín – idő tere alkalmas arra, hogy a Melankólia felfüggesztésének meditatív érzetében, a figyelem koncentrálódjon. Ennek a figyelemnek a fókuszában, a több száz estenként ezer éves tárgyak aurája, a monokróm szín érzetek együttesében többet, mást közvetíthet a látogatónak, mint önmagukban a képek.

Soós Tamás: Melankólia utánSoós Tamás: Melankólia után

A kiállítás részeként, kis megjelenítőn, négy rövid videó-etűd látható és hallható, amelyeken svájci és indiai apácák a melankólia szót ejtik ki, különböző nyelven. A tárgyakkal végzett “meditációk” fotói, a tárgyakat új, különös helyzetben mutatják, a ma történéseihez kötve őket. A kiállításnak fontos része az ablakon át megcsillanó és beszűrődő városi forgalom dinamikája, felerősítve a kiállítás csendjét.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Zsuffa Zsanna Lídia - kócsag

A 300 m2-nél valamivel nagyobb alkotás a XI. Bertalan Lajos utca 16. szám alatt található társasház tűzfalára került fel, tervezője Zsuffa Zsanna Lídia.

A kiállításon Párizsban

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Szindbád-Krúdy írását átolvasva egy nyomdász.

plakát

Az Európai Fenntarthatósági Hét keretében 2018. június 1-jén.