2018. november 16. - péntek

A Lahti Szimfonikus Zenekar hangversenye

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Időpont: 
2009. december 2. 18:30 - 22:00
Lahti Szimfonikus Zenekar, együttes

A Lahti Szimfonikus Zenekar a Helsinkitől száz kilométerre fekvő tóparti város szimfonikus
zenekara a Sibelius-életmű felkarolása révén lett világszerte elismert.

Finnország állami ünnepe alkalmából, a budapesti finn nagykövetség támogatásával létrejöt koncert műsorán:

  • Väinö Raitio: A hattyúk, op. 15
  • Schumann: a-moll zongoraverseny, op. 54
  • Sibelius: Lemminkäinen-szvit, op. 22

Közreműködik: Ránki Dezső - zongora
Vezényel: Jukka-Pekka Saraste

A Helsinkitől száz kilométerre fekvő tóparti város szimfonikus zenekara a Sibelius-életmű felkarolása révén lett világszerte elismert. Otthona, a 2000-ben felavatott impozáns, modern hangversenyterem is a Sibelius Hall nevet viseli. (Akusztikai tervét ugyanaz a New York-i cég készítette, mint a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremét.) Ez a helyszín inspirálta az együttes Sibelius-fesztiválját is, amelyet idén már tizedik alkalommal rendeztek meg a zenekar művészeti tanácsadója, Jukka-Pekka Saraste vezetésével. A nagyszabású koncertsorozat a finn zeneszerző középső alkotói peridusát állította reflektorfénybe, amelynek része a Wagner nyomdokain járó operaként fogant, de végül zenekari műként megszületett Lemminkäinen-szvit is. Az 1890-es években keletkezett, Négy legenda a Kalevalából alcímet viselő szimfonikus tetralógia - amelynek legismertebb tétele A tuonelai hattyú - a könnyelmű, de az énekléshez kiválóan értő Lemminkäinen életéből emel ki epizódokat. A műsorválasztás aktualitását az adja, hogy a finn nemzeti eposz ma ismert változatát 160 éve állította össze Elias Lönnrot, Vikár Béla magyar fordítása pedig száz évvel ezelőtt jelent meg.

A koncertet a modernista irányt követett, szintén finn Väinö Raitio 1919-ben keletkezett alkotása vezeti be, majd a romantikus versenyművek egyik legszebbike csendül fel. Ennek szólistája Ránki Dezső lesz, aki negyven éve éppen rendkívüli Schumann-tolmácsolásával robbant be a nemzetközi zenei életbe. Az est kiváló dirigense az Oslói Filharmonikusok zeneigazgatója, akit szoros munkakapcsolat fűzött a BBC Szimfonikusokhoz, a Skót Kamarazenekarhoz és a Torontói Szimfonikusokhoz is.

Lahti Szimfonikus Zenekar, együttesLahti Szimfonikus Zenekar, együttes

A koncertet 18.30 órai kezdettel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Peter Hook

A Joy Divison alapítója, Peter Hook & The Light c. formációjával és a Substance-szel turnézik, az állomások közül pedig Budapest sem marad ki.