2018. november 19. - hétfő

A távérzékelés – mit fényképezhetünk többszáz kilométerről?

Kinyomtatom...
Helyszín: 
ArtBázis
Időpont: 
2010. február 3. 19:00

Az ArtBázis Esték keretében László István programtervező matematikus tart előadást A távérzékelés – mit fényképezhetünk több százkilométerről? címmel.

A környezeti erőforrásokkal történő tudatos gazdálkodásnak mindig része valamilyen felmérés. A XX. század második felében erre frappáns választ adott a távérzékelés, amely rohamos és látványos fejlődésével nagyban támogatta a környezet megfigyelését. A távérzékelés elektromágneses hullámok közvetítésével gyűjt információt, leggyakrabban a földfelszínről. A távérzékelt felvételek több szempontból emlékeztetnek a „hagyományos” fényképekre. Egy fontos tényezőben viszont eltérnek: a távérzékelés általában túlmutat az emberi szem által érzékelhető tartományon. Segítségével az infravörös sugárzást is érzékelhetjük, sőt, akár radarhullámokon keresztül is képet alkothatunk a földfelszínről. A talaj és a növényzet tulajdonságainak elemzésén, a felszínen játszódó jelenségek megfigyelésén keresztül a légifelvételeket, űrfelvételeket hatékonyan tudjuk használni az erdők, szántóföldek, folyók, tavak, tengerek és a levegő vizsgálatára, vagyis mezőgazdasági és környezetvédelmi alkalmazásokban.

László István az Eötvös Loránd Tudományegyetem Programtervező matematikus szakán végzett 1999-ben. Az egyetemi évek alatt a digitális képfeldolgozás lett a fő szakmai érdeklődési területe. A Földmérési és Távérzékelési Intézet Mezőgazdasági Távérzékelési Osztályán informatikai fejlesztőként és módszertani felelősként dolgozik. Ezen kívül az ELTE Informatikai Kar Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszékének óraadójaként oktatja a távérzékelést.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A héten Magyarországra érkezik Nick Szabo kriptográfus, a bitcoin szellemi atyja, a digitális szerződések koncepciójának kidolgozója.

plakát

Egyedülálló angol nyelvi klub jött létre.

A tarokk pakli lapjai

„Itt van az ősz, itt van újra”, sőt, lassan már a tél is a nyakunkon van, cseppeget [sic] az eső ezért több CSEPPEK.hu-t olvasunk, korábban sötétedik, az időjárás hidegebbre fordul, az ember pedig több időt kénytelen tölteni a benti szobában mint a kinti térben. Persze nem kell megijedni, ennek a helyzetnek is meglehet az előnye. Mivel foglaljuk el magunkat ilyen napokon? Segítünk! A megoldás: kártyázással! Hiszen a kártyázás annyi minden egyszerre: szórakozás, személyiség és memória fejlesztés, közösségi program, szenvedély, kikapcsolódás és mindenekfelett kultúránk része. Manapság a régi játékokat vagy felváltotta a nagy póker (talán még a blackjack) őrület, vagy pedig inkább társasok felé kacsingatnak az emberek. Mi ezek helyett most egy pár híresebb, tipikusan magyar kártyajátékhoz hozzuk meg kedves olvasóink kedvét.