2018. szeptember 25. - kedd

A távérzékelés – mit fényképezhetünk többszáz kilométerről?

Kinyomtatom...
Helyszín: 
ArtBázis
Időpont: 
2010. február 3. 19:00

Az ArtBázis Esték keretében László István programtervező matematikus tart előadást A távérzékelés – mit fényképezhetünk több százkilométerről? címmel.

A környezeti erőforrásokkal történő tudatos gazdálkodásnak mindig része valamilyen felmérés. A XX. század második felében erre frappáns választ adott a távérzékelés, amely rohamos és látványos fejlődésével nagyban támogatta a környezet megfigyelését. A távérzékelés elektromágneses hullámok közvetítésével gyűjt információt, leggyakrabban a földfelszínről. A távérzékelt felvételek több szempontból emlékeztetnek a „hagyományos” fényképekre. Egy fontos tényezőben viszont eltérnek: a távérzékelés általában túlmutat az emberi szem által érzékelhető tartományon. Segítségével az infravörös sugárzást is érzékelhetjük, sőt, akár radarhullámokon keresztül is képet alkothatunk a földfelszínről. A talaj és a növényzet tulajdonságainak elemzésén, a felszínen játszódó jelenségek megfigyelésén keresztül a légifelvételeket, űrfelvételeket hatékonyan tudjuk használni az erdők, szántóföldek, folyók, tavak, tengerek és a levegő vizsgálatára, vagyis mezőgazdasági és környezetvédelmi alkalmazásokban.

László István az Eötvös Loránd Tudományegyetem Programtervező matematikus szakán végzett 1999-ben. Az egyetemi évek alatt a digitális képfeldolgozás lett a fő szakmai érdeklődési területe. A Földmérési és Távérzékelési Intézet Mezőgazdasági Távérzékelési Osztályán informatikai fejlesztőként és módszertani felelősként dolgozik. Ezen kívül az ELTE Informatikai Kar Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszékének óraadójaként oktatja a távérzékelést.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Helyszín: 
Várkert Bazár
Időpont: 
2018. szeptember 20. 19:00
plakát

Szeptember 20-án folytatódik a magyar irodalom nagyjait, izgalmas kapcsolatait, szerelmeket és barátságokat bemutató Várkert Irodalom-sorozat a Várkert Bazárban.

Indokolatlan Ügyféligény

A jövő a kézműves kódolásé! Saját sörrel hívja fel magára a figyelmet a Codecool programozóiskola.

jelenet

Alexandre Dumas regénye a világirodalom egyik legnépszerűbb műve, a könyv, amit nem lehet letenni.