2018. június 23. - szombat

A távérzékelés – mit fényképezhetünk többszáz kilométerről?

Kinyomtatom...
Helyszín: 
ArtBázis
Időpont: 
2010. február 3. 19:00

Az ArtBázis Esték keretében László István programtervező matematikus tart előadást A távérzékelés – mit fényképezhetünk több százkilométerről? címmel.

A környezeti erőforrásokkal történő tudatos gazdálkodásnak mindig része valamilyen felmérés. A XX. század második felében erre frappáns választ adott a távérzékelés, amely rohamos és látványos fejlődésével nagyban támogatta a környezet megfigyelését. A távérzékelés elektromágneses hullámok közvetítésével gyűjt információt, leggyakrabban a földfelszínről. A távérzékelt felvételek több szempontból emlékeztetnek a „hagyományos” fényképekre. Egy fontos tényezőben viszont eltérnek: a távérzékelés általában túlmutat az emberi szem által érzékelhető tartományon. Segítségével az infravörös sugárzást is érzékelhetjük, sőt, akár radarhullámokon keresztül is képet alkothatunk a földfelszínről. A talaj és a növényzet tulajdonságainak elemzésén, a felszínen játszódó jelenségek megfigyelésén keresztül a légifelvételeket, űrfelvételeket hatékonyan tudjuk használni az erdők, szántóföldek, folyók, tavak, tengerek és a levegő vizsgálatára, vagyis mezőgazdasági és környezetvédelmi alkalmazásokban.

László István az Eötvös Loránd Tudományegyetem Programtervező matematikus szakán végzett 1999-ben. Az egyetemi évek alatt a digitális képfeldolgozás lett a fő szakmai érdeklődési területe. A Földmérési és Távérzékelési Intézet Mezőgazdasági Távérzékelési Osztályán informatikai fejlesztőként és módszertani felelősként dolgozik. Ezen kívül az ELTE Informatikai Kar Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszékének óraadójaként oktatja a távérzékelést.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

A kiállításon

Február 15. óta várja a nagyközönséget a lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat, és a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a nyitva tartást.

Pedagógusok a felkészítésen

2018. május 17-én elindult a résztvevő pedagógusok felkészítése egy játékos, élménypedagógiai módszerrel kifejlesztett programra.

fotó Toldi Éva

ifj. Vidnyánszky Attila rendezésével a Nemzeti Színházban árilis 23-án.