Európa Bélyegfesztivál

Helyszín: 
Jegyár: 
700 Ft, 350 Ft (diák/nyugdíjas), 300 Ft (csoportos), 1500 Ft (családi)
Időpont: 
2010. március 12. 0:00 - péntek - 2010. március 21. 0:00 - vasárnap

2010. március 12-19. között az Európa Bélyegfesztiválon világritkaságokat bemutató bélyegkiállítással várja az érdeklődőket a budapesti Bélyegmúzeum és a Magyar Posta Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában.

Az összesen több mint 1 milliárd forint értékű bélyegek között olyan ritkaságok is láthatóak lesznek a „Rejtett kincsek” kiállításon, amelyek eddig ki sem kerültek a bélyegtrezorból, mert nem voltak meg a bemutatásukra alkalmas technikai feltételek! A kiállításon megcsodálhatják például a világ első bélyegét – a Black Penny-t –, vagy a világ legértékesebb bélyegei között nyilvántartott svájci kantonbélyegeket! Látható lesz Than Mór bélyegterve 1848-ból, amely az első magyar eredeti bélyegterv. A látogatók megismerhetik a Fordított madonnát 1923-ból, a Nagymányai tévnyomatot 1938-ból, a Maurítius újnyomatokat, a Vörös Merkúrt vagy a Nixon ékszerbélyeget is. A tárlat részeként Pécsre kerül az 1851-ből származó Hawaii-i misszionárius bélyeg is, amelyért a XIX. században egy bélyeggyűjtő gyilkosságot követett el, hogy megkaparintsa a ritkaságot. A világon nem volt még példa ilyen különleges és nagyszabású bélyegkiállításra!

A különböző nemzeti posták az országuk kultúráját bemutató bélyegekből küldtek válogatást a Magyar Postának – a tablókból „Európa Pécsre költözik” címmel nyílik kiállítás az intézmény egy másik termében. Minden jelentkező ország külön-külön tablókon jeleníti meg a saját kultúráját legszebben reprezentáló bélyegeit. Több mint 10 ország vonultatja fel - egyebek közt - népművészeti, festészetéti, építészeti remekeit bemutató bélyegképeit.

Hogyan működik a hőre változó színű bélyeg? Milyen a csipkés vagy a lyukas bélyeg? Van-e jövője ezeknek az apró műremekeknek? Hogyan lesz valakiből bélyegtervező? A március 12-ei tudományos ismeretterjesztő előadások ezekre a kérdésekre is választ adnak majd.

Hozzászólások (2)

 • anon
  misi

  A fesztivált a nagy sikerre való tekintettel két nappal meghosszabbították.

  márc. 20, 2010
 • anon
  thomilla

  Nagyon sokan eljöttek erre a nem mindennapi kiállításra Pécsett! Utólagosan is köszönöm a Bélyegmúzeum nevében ezt a rendkívül nagy érdeklődést.

  Keddtől már a kiállítás a teljes formájában megtekinthető lesz Budapesten a Bélyegmúzeumban, a ritkaságaink újra a megszokott környezetben: a 13 millió darab, közel teljes gyűjtemény között, Magyarországtól egészen Ausztráliáig. Természetesen be lehet nézni a "Titok szobánkba" is, de hogy ki mit talál ott, maradjon egyenlőre titok..

   

  márc. 21, 2010

Hirdetés