Liszt Ferenc Kamarazenekar, Vadim Gluzman, Várdai István, Baráti Kristóf

Jegyár: 
2.800 Ft - 9.800 Ft
Időpont: 
2021. október 25. 19:30 - hétfő

Több szempontból is kivételes hangversennyel készül Magyarország egyik legnagyobb múltú kamarazenekara. A koncerten nem mindennapi szerepben lép fel Vadim Gluzman, hegedűművész, Várdai István, művészeti vezető és Baráti Kristóf, hegedűművész, hogy világhírű zeneszerzők műveit elevenítsék meg a kamarazenekarral. A színvonalas műsor és a fellépők személyén kívül, a Stradivari hangszerek szerelmesei számára is tartogat különlegességet az este. A Liszt Ferenc Kamarazenekar évadnyitó hangversenyét október 25-én hallhatja a közönség a Zeneakadémián. 

A nagyszabású est több izgalmas fordulatot is ígér. Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője ezúttal nemcsak a különleges műsor összeállításában vállalt szerepet, hanem a nyitóhangversenyen szólistaként is fellép. Baráti Kristóf, világhírű hazai hegedűművészünk pedig hangszerét félretéve, karmesterként jelenik meg a színpadon az esemény második felében.

A szokatlan formációknak azonban nincs még vége. Az est sztárvendégeként, az előző évadban kényszerből távol maradt Vadim Gluzmant hívta meg a zenekar. A nemzetközileg is elismert, neves hegedűművészt két különböző szerepben is megismerheti a közönség. Koncertmesterként végig színpadon lesz, és a szólójátékot igénylő Brahms-mű kivételével, az ő irányításával játssza a zenekar a teljes koncertet.

Vadim Gluzman, ukrán származású, izraeli alkotó, akit a legkimagaslóbb kortárs hegedűművészek között tartanak számon világszerte. Tanulmányait 7 évesen kezdte Rigában, majd a híres orosz mesternél, Zakhar Bronnál folytatta. Gluzman előadóművészetéről köztudott, hogy játékával képes új életet lehelni a XIX. és XX. században aranykorát élő zenei hagyományokba. Jelenleg, a Baltimore-i Peabody Konzervatórium rezidens művésze, valamint tanít az izraeli Keshet Eilon Nemzetközi Zeneközpontban is. Hangszere pedig hasonlóan kimagasló, mint virtuóz játéka: Auer Lipót, magyar származású hegedűművész, 1690-es, úgynevezett „Ex-Leopold Auer” Stradivari mesterhegedűjén játszik, amit a Chicagói Stradivari Társaság kölcsönöz számára. A 331 éves hegedű nem mindennapi élményt ígér a koncertre látogatóknak.

Azonban nemcsak Gluzman hangszere lesz az egyetlen ritkaság.  Várdai István egy 1673-ban készült „Ex du Pré-Harrell” nevű saját Stradivari-csellón játszik az est folyamán.

Művészeti vezető és közreműködik: Várdai István (cselló)

Koncertmester: Tfirst Péter

Közreműködik és vendég-koncertmester: Vadim Gluzman (hegedű)

Műsor:

  • Mozart: D-dúr szerenád, „Serenata notturna”, K. 239
  • Liszt: Angelus! - vonószenekarra
  • Mozart: g-moll szimfónia, K. 183
  • Szünet
  • Brahms: a-moll versenymű hegedűre és csellóra, op. 102 (vezényel: Baráti Kristóf)

Jegyvásrlás: https://lfkz.jegy.hu/program/liszt-ferenc-kamarazenekar-vadim-gluzman-vardai-istvan-barati-kristof-122833

Forrás: