Üvegmesék

Helyszín: 
Időpont: 
2010. március 16. 0:00 - kedd - 2010. április 3. 0:00 - szombat

2010. március 16 -án kedden, 18 órakor Kálosi Ildikó, az Iparművészeti Múzeum üveggyűjteményének kurátora nyitja meg Budai Zsolt, Jegenyés Jusztina, Nagypál Dorottya és Szilágyi Csilla üvegművészek, valamint Barták Csaba képző- és iparművész Üvegmesék című kiállítását.

Az öt kiállító művész 2009 szeptemberében közös alkotási lehetőséget kapott a Kecskeméti Kerámia Stúdióban, a Magyar Üvegművészeti Társaság jóvoltából. A kiállításon megtekinthető alkotások egy része a közös alkotási időszak alatt, illetve ahhoz kapcsolódóan készült.

2010. március 9. 12:41 - Üvegmesék ©Üvegmesék

Mindegyik alkotó a saját "üvegmeséjét" meséli el:

Budai Zsolt robotmesét ír, ami egy évekkel ezelőtt elkezdett történet folytatása. Az aprólékosan és bravúrosan megformált kisméretű üvegfigurák előzményei az Almássy Téri Szabadidőközpont Kávézójának falán jelentek meg először, majd kisebb szünet következett, melyben a LEGO figurák és fénylények kapták a főszerepet.

Jegenyés Jusztina lépcsőzetesen építkező üvegvilágokat teremt. Számára a lépcsők kiemelt jelentőségű helyek a térben és az emberi létben egyaránt. Munkáit szemlélve távoli világok, ősi civilizációk építményei mellett mélyen rögzült emlékeinket és lelki élményeink világát is felidézhetjük.

Nagypál Dorottyát 2008-ban készített diplomamunkája óta elsősorban a jéghegyek világa inspirálja, előszeretettel foglalkozik ezzel a témával. Síküvegből létrejövő kompozícióit a lebegő, úszó, vízben elmerülő jégszilánkok tanulmányozása készítette elő. A Kecskeméten készült alkotások a hegyek, jég és víz asszociációit keltő műalkotások. E munkák üzenete felhívja a figyelmet a jéghegyek olvadására, Földünk egyensúlyának törékenységére.

Szilágyi Csilla legújabb munkái színes, rajzos üvegképek sajátos derűvel és humorral fűszerezve. Egy nemlétező történetet illusztrálnak ezek a képek, amikre csodával határos módon rímelnek Sass Henno fiatal észt író "Itt jártam" című regényének fejezetei. A kiállításon a regényből vett idézetekkel együtt tekinthetők meg az üvegképek.

Barták Csaba képző- és iparművész az üvegművészet területén is kipróbálta már magát és igen jó a kapcsolata üvegművész kortársaival. Jelenlegi munkáiban képalkotási lehetőségeket és hozzájuk kapcsolódó technikai megoldásokat keres politúrozott fafelületeken. Képein kiérlelt motívumai üvegtárgyakon is megjelennek.

Hirdetés