2018. február 24. - szombat

Pécsi Frankofón Hét 2010

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. március 14 - 2010. március 27
Stéphanie Blanchoud, ének

Jó másfél évtizede, 17 éve, egy középiskolás színjátszó fesztivállal kezdődött, ez indította el a mára összművészetivé vált programsorozatot, melynek legfőbb célja, hogy bemutassa és népszerűsítse a francia nyelvet és a frankofón kultúrát.

A Frankofón Hét Pécs tavaszi fesztivál-zsongásának ma már szerves részét képezi, a városban és környékén élők szeretik és várják a tradicionálissá vált rendezvényt. A világ többi Alliance Française-éhez hasonlóan a pécsi is a március 20-i hétre szervezi a Frankofón hetet, hiszen március 20. a Frankofónia Világnapja.

A Frankofón Hét mottója: „Egyenlőség, Komplementaritás, Szolidaritás” (Égalité, Complémentarité, Solidarité). Ebben a szellemben igyekszik a szervező Alliance Française a programokat megvalósítani, emellett fontosnak tartják, hogy a helyi kulturális élet szereplőivel közösen együtt dolgozzanak. Arra törekednek, hogy segítsék az európai és frankofón együttműködési programok terjesztését és megvalósulását. Mindent összevetve: idén is sokszínű, változatos műfajú, a különböző művészeti ágakból ízelítőt adó Frankofón Hétnek lehetünk részesei, amely a tradicionális programok mellett igazi sztárok fellépésével kecsegtet.

Március 14-én 20.30-kor a Trafikban Stéphanie Blanchoud ad koncertet a Magyarországi Belga Nagykövetséggel való közös együttműködésnek köszönhetően. A belga művész 2003 júniusában végzett a Brüsszeli Konzervatóriumban, eredeti szakmája szerint színművész. A zene és az írás iránti vonzódásának köszönhetően a költészet világa is egyre jobban kitárulkozott számára. Már karrierje elején számos díjjal jutalmazták tehetségét. Stéphanie új távlatokat nyit meg előttünk: nálunk eddig még nem ismert, egyedi kidolgozású műveivel ismerteti meg a hazai közönséget, így például a népzene határait súroló akusztikus hangzású darabokkal. A bájos hölgy lebilincselő hangját, mely új köntösbe bújtatja a francia sanzont, elismert hegedűművészek, csellisták, billentyűsök és ütősök kíséretében hallhatjuk.

Stéphanie Blanchoud, énekStéphanie Blanchoud, ének

Március 16-án este a Pécsi Est Caféban a Tram des Balkans lép fel. Az öt zenész-énekest, legyen szó a „tzigane”, a „klezmer”vagy éppen a balkáni swingről, forró hangulatú koncertjeik miatt kedveli a közönség. Táncból és humorból is bőven kijut, hiszen a Tram des Balkans mindenekelőtt egy olyan csapat, akik úgy játszanak a színpadon, mintha az lenne az utolsó koncertjük. Két szóban: frissesség és vitalitás jellemzi őket.

Március 18-ától 21-éig tart az a Francia Nyelvű Középiskolás Diákszínjátszó Fesztivál, amely az egész rendezvény alfája és omegája volt. A fesztivál résztvevői idén 10 országból érkeznek.

A filmművészet kedvelői is bőven csemegézhetnek az alkotásokból, az önálló vetítéseken ugyanúgy, mint a frankofón filméjszakán, amelyet ezúttal is az pécsi Uránia moziban tartanak. Március 20-án tartják a fesztivál egyik fontos elemét, a Pétanque versenyt. Ez a tipikus dél-francia golyójáték nemcsak gallföldön, hanem hazánkban is egyre népszerűbb. A játék könnyen elsajátítható és egyben remek alkalom a társas, családias együttlétre. Az idei évben is a Magyarszéki Önkormányzati Sportegyesület (MÖSE) a kupa szervezője.

Március 20-án az Ilotopie látogat Pécsre, egy olyan francia művészcsoport, ahol színészek, szobrászok, zenészek, jelmez- és díszlettervezők dolgoznak közösen együtt különféle színházi és performansz előadásokon. A „társulat” 1980 óta létezik és a közterek nem szokványos használatával egy különleges művészi produkcióval lepik meg az éppen arra járó közönséget, mégpedig színesre festett zöld, piros, kék, sárga emberek egy speciális hab segítségével bontják meg a megszokott belvárosi terek hangulatát.

Ugyanezen a napon egy másik zenei nagyágyú, a Ceux Qui Marchent Debout is tiszteletét teszi Pécsett. A CQMD története a francia fúvós együttesek újfajta zenei irányzatának újjászületéséhez hasonlítható, hiszen muzsikájuk olyan funky zene, amelyet az 1920-as New-Orléans-i stílus (is) inspirált. Hírnevük nemcsak a francia „hatszög” határain belül közismert, hanem Havannában, New Orleansban, sőt Dél-Afrikában is. Mindenképpen javasolt mindazoknak, akik a La Fanfare en Pétard és a Les Touffes Krétiennes rajongói, amely együttesek nagy hatással bírtak a CQMD-re.

Hogy miért fontos Pécsett és hazánkban is a francia nyelv? Nos, egyebek mellett azért, mert mind az öt kontinensen beszélik, és mert ismerete bizonyítottan megkönnyíti több más nyelv tanulását. Továbbtanuláskor rangos francia egyetemek ösztöndíjai nyerhetők el, így a nyelvet elsajátító diák akár a Sorbonne-on is tanulhat. A francia kultúra ismerete azért sem hátrány, mert a Gallok hazája Magyarországon a harmadik legnagyobb befektető, aminek nyomai Pécsett is tetten érhetők. Arról pedig nyilván sokan tudnak, hogy számos nemzetközi szervezet hivatalos nyelve a francia, elég csak az Európai Unió szerveit, a NATO-t, vagy éppen a Nemzetközi Olimpia Bizottságot említeni. Azt pedig, hogy egy kulturális sokszínűségére büszke városban miért fontos egy ilyen rendezvény, nem is kell ecsetelni.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Klasszikus zenei koncertek, Improvizációs est, Bárest, Életműdíj, Tehetség-díj, Ifjú Tehetség-díj, kiállítás, gyerekkoncertek.

plakát

A Visegrádi Csoport országainak alkotásaiból rendez filmfesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínház 2018. február 14. és 17. között a KKM–Balassi Intézet megbízásából.

Grecsó Krisztián, Hrutka Róbert

Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje Gyulán.