Pécsi Frankofón Hét 2010

Időpont: 
2010. március 14. 0:00 - vasárnap - 2010. március 27. 0:00 - szombat

Jó másfél évtizede, 17 éve, egy középiskolás színjátszó fesztivállal kezdődött, ez indította el a mára összművészetivé vált programsorozatot, melynek legfőbb célja, hogy bemutassa és népszerűsítse a francia nyelvet és a frankofón kultúrát.

A Frankofón Hét Pécs tavaszi fesztivál-zsongásának ma már szerves részét képezi, a városban és környékén élők szeretik és várják a tradicionálissá vált rendezvényt. A világ többi Alliance Française-éhez hasonlóan a pécsi is a március 20-i hétre szervezi a Frankofón hetet, hiszen március 20. a Frankofónia Világnapja.

A Frankofón Hét mottója: „Egyenlőség, Komplementaritás, Szolidaritás” (Égalité, Complémentarité, Solidarité). Ebben a szellemben igyekszik a szervező Alliance Française a programokat megvalósítani, emellett fontosnak tartják, hogy a helyi kulturális élet szereplőivel közösen együtt dolgozzanak. Arra törekednek, hogy segítsék az európai és frankofón együttműködési programok terjesztését és megvalósulását. Mindent összevetve: idén is sokszínű, változatos műfajú, a különböző művészeti ágakból ízelítőt adó Frankofón Hétnek lehetünk részesei, amely a tradicionális programok mellett igazi sztárok fellépésével kecsegtet.

Március 14-én 20.30-kor a Trafikban Stéphanie Blanchoud ad koncertet a Magyarországi Belga Nagykövetséggel való közös együttműködésnek köszönhetően. A belga művész 2003 júniusában végzett a Brüsszeli Konzervatóriumban, eredeti szakmája szerint színművész. A zene és az írás iránti vonzódásának köszönhetően a költészet világa is egyre jobban kitárulkozott számára. Már karrierje elején számos díjjal jutalmazták tehetségét. Stéphanie új távlatokat nyit meg előttünk: nálunk eddig még nem ismert, egyedi kidolgozású műveivel ismerteti meg a hazai közönséget, így például a népzene határait súroló akusztikus hangzású darabokkal. A bájos hölgy lebilincselő hangját, mely új köntösbe bújtatja a francia sanzont, elismert hegedűművészek, csellisták, billentyűsök és ütősök kíséretében hallhatjuk.

Március 16-án este a Pécsi Est Caféban a Tram des Balkans lép fel. Az öt zenész-énekest, legyen szó a „tzigane”, a „klezmer”vagy éppen a balkáni swingről, forró hangulatú koncertjeik miatt kedveli a közönség. Táncból és humorból is bőven kijut, hiszen a Tram des Balkans mindenekelőtt egy olyan csapat, akik úgy játszanak a színpadon, mintha az lenne az utolsó koncertjük. Két szóban: frissesség és vitalitás jellemzi őket.

Március 18-ától 21-éig tart az a Francia Nyelvű Középiskolás Diákszínjátszó Fesztivál, amely az egész rendezvény alfája és omegája volt. A fesztivál résztvevői idén 10 országból érkeznek.

A filmművészet kedvelői is bőven csemegézhetnek az alkotásokból, az önálló vetítéseken ugyanúgy, mint a frankofón filméjszakán, amelyet ezúttal is az pécsi Uránia moziban tartanak. Március 20-án tartják a fesztivál egyik fontos elemét, a Pétanque versenyt. Ez a tipikus dél-francia golyójáték nemcsak gallföldön, hanem hazánkban is egyre népszerűbb. A játék könnyen elsajátítható és egyben remek alkalom a társas, családias együttlétre. Az idei évben is a Magyarszéki Önkormányzati Sportegyesület (MÖSE) a kupa szervezője.

Március 20-án az Ilotopie látogat Pécsre, egy olyan francia művészcsoport, ahol színészek, szobrászok, zenészek, jelmez- és díszlettervezők dolgoznak közösen együtt különféle színházi és performansz előadásokon. A „társulat” 1980 óta létezik és a közterek nem szokványos használatával egy különleges művészi produkcióval lepik meg az éppen arra járó közönséget, mégpedig színesre festett zöld, piros, kék, sárga emberek egy speciális hab segítségével bontják meg a megszokott belvárosi terek hangulatát.

Ugyanezen a napon egy másik zenei nagyágyú, a Ceux Qui Marchent Debout is tiszteletét teszi Pécsett. A CQMD története a francia fúvós együttesek újfajta zenei irányzatának újjászületéséhez hasonlítható, hiszen muzsikájuk olyan funky zene, amelyet az 1920-as New-Orléans-i stílus (is) inspirált. Hírnevük nemcsak a francia „hatszög” határain belül közismert, hanem Havannában, New Orleansban, sőt Dél-Afrikában is. Mindenképpen javasolt mindazoknak, akik a La Fanfare en Pétard és a Les Touffes Krétiennes rajongói, amely együttesek nagy hatással bírtak a CQMD-re.

Hogy miért fontos Pécsett és hazánkban is a francia nyelv? Nos, egyebek mellett azért, mert mind az öt kontinensen beszélik, és mert ismerete bizonyítottan megkönnyíti több más nyelv tanulását. Továbbtanuláskor rangos francia egyetemek ösztöndíjai nyerhetők el, így a nyelvet elsajátító diák akár a Sorbonne-on is tanulhat. A francia kultúra ismerete azért sem hátrány, mert a Gallok hazája Magyarországon a harmadik legnagyobb befektető, aminek nyomai Pécsett is tetten érhetők. Arról pedig nyilván sokan tudnak, hogy számos nemzetközi szervezet hivatalos nyelve a francia, elég csak az Európai Unió szerveit, a NATO-t, vagy éppen a Nemzetközi Olimpia Bizottságot említeni. Azt pedig, hogy egy kulturális sokszínűségére büszke városban miért fontos egy ilyen rendezvény, nem is kell ecsetelni.

Hirdetés