2018. november 19. - hétfő

Kilian Leonard Dax: Mozgás-idő-mobilitás

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Abigail Galéria
Időpont: 
2010. március 28 - 2010. április 14
Kilian Leonard Dax: Térkompozíció, Kassel

2010. március 28-án, vasárnap 17 órakor Csáki György, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke nyitja meg Kilian Leonard Dax kiállítását az Abigail Galériában.

Ma olyan történelmi korszakban élünk, amelyben minden megváltozik, az értékek átértékelődnek, a világ gazdasági és politikai gyökerei újraszerveződnek, globális elmozdulásoknak vagyunk szemtanui. Ez a szituáció alkalmazkodóképességet, mozgáskészséget, azaz mobilitást követel. Természetesen a művészet is reagál a kor aktuális kihívásaira, és megpróbálja kifejezésre juttatni, ami a világban körülöttünk történik s amit az emberek érzékelnek. Kilian Leonard Dax a budapesti Abigali Galéria emeleti kiállítótermében látható munkáiban mozgásba hozza a tárgyakat, a képek elemeit, a művészet eszközeivel kifejezésre juttatva a változás korszakát, amelyben élünk. Mobiljaival érzéki élménnyé teszi a mindent átfogó digitalizálást.

A hetvenes évek közepe óta Németországban élő, a képzőművészet, a dizájn és az építészet területein párhuzamosan dolgozó magyar művész kiállításán képeket, reliefeket, szobrokat és egy térkompozíciót láthatunk. A három műfajt képviselő munkák egymással kölcsönhatásban alkotnak egy összművészeti - gesamtkunstwerk - kompozíciót. A Budapesten 1954-ben született alkotó Magyarországon sem ismeretlen. Az Ernst Múzeumban 1993-ban retrospektív kiállítással mutatkozott be, bútoraival 2008-ban az Iparművészeti Múzeumban találkozhattunk, térkompozícióit tavaly a Damjanich János Múzeumban, majd a budapesti Museion Nr. 1. Galériában láthatta a közönség. Képzőművészeti és dizájn munkásságával a nyolcvanas évek kezdete óta a neoavantgárd német új hullám (Neue Deutsche Welle) létrehozói között tartják számon.

Kilian Leonard Dax: Térkompozíció, KasselKilian Leonard Dax: Térkompozíció, Kassel

Kilian Leonard Dax térkompozíciói az absztrakt geometrikus festészet belső téri világának reális anyagokkal való, háromdimenziós, építészeti nagyságrendű interpretációi, amelyek az emberi élet színteréül szolgálnak. Munkái a német Bauhaus, a holland De Stijl és az orosz konstruktivizmus elméleteit fejlesztik tovább.

Dax és a német alternatív művészek a nyolcvanas évek elején mélyreható kulturális változásokat hoztak létre Nyugat-Európában. Milánói közös kiállításukat értékelve 1982-ben a következőképpen foglalja össze e koncepciót az olasz Casa Voque:. "Az új tárgyak formáikban, színeikben és az anyagfelhasználásban szabadok és áthatnak az építészet, a művészet és a divat területére. Ennek az új hullámnak közös nevezője a fantáziagazdagság, a kreatív formák és stílusok pluralitása, amely high tech megjelenéssel párosul".

Dax a nyolcvanas években kibontakozó ökológiai mozgalom hatására olyan formavilágot dolgozott ki, amelyben a technikai világ és a természet formáit közös nevezőre hozta. E gondolatok grandiózus léptékben jutottak kifejezésre a Volksbankok és Raiffeisen Bankok közös oktatási központja számára 1994-95-ben készült nagyszabású kasseli projektjében. Hasonló szellemi háttérrel született munkáit Németország nagy magángyűjteményeiben: Berlinben, Hamburgban, Frankfurtban, Düsseldorfban, Würtzburgban láthatja a közönség.

Legújabb munkáiban a 8000 évre viszatekintő kárpát-medencei kultúra kérdéseivel foglalkozik, amelyek a magyar közönség és Európa számára egyaránt meghatározóak.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Csernus Tibor és Juhász Ferenc

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Várkert Bazár közös kiállítása, a Csernus és a Montmartre novembertől januárig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.