2018. november 14. - szerda

Csíkszentmihályi Róbert életmű-kiállítása

Kinyomtatom...
Helyszín: 
MűvészetMalom
Időpont: 
2010. március 27 - 2010. május 30
Csíkszentmihályi Róbert: Mind elmegyünk

A szentendrei MűvészetMalomban március 27-én, a Szentendrei Tavaszi Fesztivál egyik kiemelkedő eseményeként nyílt meg Csíkszentmihályi Róbert szobrász- és éremművész életmű-kiállítása.

"Csíkszentmihályi Róbert (szobrász, éremművész) - akinek köztéri alkotásai megtalálhatók idehaza és külföldön, műveit nemzetközi és itthoni közgyűjtemények őrzik - 2010-ben hetven éves. Ebből az alkalomból nyílik meg a MűvészetMalomban az 1964 óta Szentendrén élő és alkotó Érdemes és Kiváló művész életmű-kiállítása .
Az alkotó a plasztika minden ágában kiemelkedő életművet hozott létre, a kiállítás bemutatja nagyméretű kő-, bronz- és faszobrait, kisplasztikáit - köztük a különleges Bestiárium sorozatot - és a kortárs éremművészet legjavához tartotó több száz érméből mintegy 140-et.

Csíkszentmihályi Róbert: Mind elmegyünkCsíkszentmihályi Róbert: Mind elmegyünk

Csíkszentmihályi Róbert pályája kezdetén a magyar szobrászat figurális tradícióihoz, elsősorban Borsos Miklós, Medgyessy Ferenc munkásságához kötődik. Korai művei természeti anyagokból, főként mészkőből és fából készülnek. Témáiban ember és természet viszonyát elemzi, plasztikáit alapvetően a matéria és a tematika kölcsönhatásában kibontakozó lehetőségek, az anyag tulajdonságait a legteljesebb mértékben kiaknázó, ugyanakkor híven meg is őrző organikus szemlélet jellemzik. Formailag az absztrakció irányába mozdul az 1975-ben készült Aréna című sorozata, amely ló és lovas küzdelmét dolgozza fel, itt az anyagelvűséget egyre inkább a mondanivalót kiteljesítő erőteljes stilizáltság, expresszív szobrászi formanyelv váltja fel. Új aspektusokat vet fel a hetvenes években készült munkái kapcsán az emlékműszobrászat terén. A hetvenes, nyolcvanas évek fordulóján a korszak művészetében is gyakori sorozatműveket készít (Idő I–XXIV). A nyolcvanas évek elejétől az évtizeden végigvonulnak a szobrászi tőmondatokként is felfogható, egy, illetve páros figurából álló kisbronzai, melyeken az emberi kapcsolatok, sorsok, élethelyzetek drámaiságát jeleníti meg. A kilencvenes években készült, különös állat-ember figurákban egyesül a művész korai periódusában felvetett tematika a nyolcvanas évek kisplasztikáinak expresszív mintázású formavilágával. A különböző emberi tulajdonságokat felvonultató groteszk és ironikus ember-állat ötvözetek nagyívű Bestiárium sorozatában érzékeny jellemábrázoló készsége mutatkozik meg. Munkásságában meghatározó helyet foglal el az éremművészet. Talán a műfaj intimitásából fakadóan úgy tűnik, e művek hangvétele plasztikáihoz viszonyítva moralizálóbb, érzelmesebb. A szinte a filmkamera optikáján keresztül láttatott térkivágat, az érmek formai határain belül kialakított kompozíció távolságtartó, megfigyelő szemléletére utal." - Sasvári Edit

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.

részlet a kiállításon

Bukarestbe érkezett a Közlekedési Múzeum nemzetközi vándorkiállítása.