Jerry Lee Lewis (USA)

Jegyár: 
5900 Ft - 25000 Ft
Időpont: 
2010. október 31. 20:00 - vasárnap

Veszélyes zenész érkezik Magyarországra, akik nem csak átütő előadói kvalitásaival került a figyelem középpontjába, hanem folyamatos, titokzatos botrányaival is.

A „Gyilkos” nevet bár eredetileg robbanékony ének- és zongorastílusával érdemelte ki, egyesek szerint a névre, a szó szoros értelmében is rászolgált. Az sosem bizonyosodott be, hogy Jerry Lee Lewis bárkit eltett volna láb alól, a közvetlen környezetében történt számos haláleset azért sok okot adtak a pletykák terjedésére.

Az első rock and roll sztárok közé tartozó zenész karrierje nehezen indult. Szülei kölcsönt vettek fel, hogy a fiatal Lewis egy használt zongorán elindíthassa pályafutását. Ennek köszönhetően hamar megmutatkozott zsenialitása, és tizennégy éves korára már ki is alakította sajátos stílusát. Ezt a gospel, a country és a boogie-woogie műfajainak egybegyúrásával valamint intenzív, egyedi előadásmódjával érte el.

Első lemezét már 1954-ben megjelentette, az akkor még alig tizenkilenc éves „Gyilkos”. Két évre rá Jerry Lee Lewis beállhatott a többi zenei forradalmár közé, hiszen a Sun Records felfedezte magának és olyan nevekkel eresztette össze, mint a már ott alkotó Elvis Presley, Roy Orbinson, Carl Perkins, vagy épp Johnny Cash.

1957-re be is teljesített minden elvárást és óriásit robbantott, az azóta is rongyosra játszott "Whole Lotta Shakin' Goin' On", vagy a "Great Balls of Fire" című slágerekkel. Ezek a dalok nem csak a közönségből váltottak ki elismerést, hanem olyan előadókból is, mint például Elvis Presley. Ő ugyanis egyszer azt találta mondani, hogy rögtön abbahagyná az éneklést, ha úgy tudna zongorázni, mint Jerry Lee Lewis.

Elvis irigységét nem csak pumpáló, energikus játék okozta, hanem Lewis színpadi showja is. Ebben ugyanúgy megtalálhatóak voltak az olyan elemek, mint a billentyűk állva püfölése, a zongoraszék elrúgása, mint a hangszer felgyújtása. Mindez egy olyan korban, amikor a Sex Pistols, a The Who és Jimmy Hendrix színpadi ámokfutásai még nem lehettek ismertek, különösen nagy vihart kavartak a közönség soraiban.

A rock and roll életérzéshez ugyanúgy hozzátartozó botrányok a siker megszerzése után következetek. 1958-ban házassága akkora felháborodást váltott ki, hogy a zenész kénytelen volt lemondani egy teljes brit turnét. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a húszas évei elején járó Lewis felesége egy tizenhárom éves lány, aki ráadásul még unokatestvére is. Bár ez a tény sok helyen kiverte a biztosítékot, pont a déli államokban, ahonnan Lewis származott, mégsem annyira, hiszen ott, az ilyesmi megszokott volt. A botrány elkísérte hazájába is és még újakat is hozott magával. Így aztán nem csak a legnagyobb rock and roll zenész, hanem az egyik legproblémásabb híresség, nem kívánt címét is megszerezte magának. Negyedik felesége tisztázatlan körülmények között medencéjükbe fulladt, az ötödik drog túladagolásban hunyt el. Mindemellett két fiát is elvesztette, akik szintén nem nyugodt körülmények között, hanem furcsa balesetekben haltak meg. A sok tragédia és egy majdnem halálos kimenetelű gyomorfekély után Lewis többször drogfüggőséggel küzdött, miután furcsává vált viselkedése még két nagy botrányt eredményezett. 1976-ban, negyvenegyedik születésnapján véletlenül egy megtöltött fegyverrel játszott a kissé kiszámíthatatlan habitusú zenész. Az üresnek hitt fegyver elsült és a lövedék mellen találta basszusgitárosát, Butch Owenst. Bár Owens csodával határos módon megmenekült, a zongora fenegyereke továbbra sem nagyon bírt magával. Nem sokkal később egy Elvisnél tartott házibulira próbált bejutni, amiben egy helyi biztonsági őr bénázása hosszú ideig hátráltatta. Jerry Lee Lewis a kínossá váló várokozást egyedien próbálta oldani. Egy pisztolyt lóbálva, fapofával kezdte magyarázni a személyzetnek, miszerint ő Elvist jött megölni.

A zenész sajátos humorérzékét bár azóta sem mindenki értékeli, zenei teljesítményét viszont annál inkább.

Jerry Lee Lewis a nyolcvanas években kezdte visszanyerni régi népszerűségét, mikor is a Rock And Roll Hall of Fame csarnokába való bekerülése után, egykori felesége, Myra megírta a Great Balls of Fire: The Uncensored Story of Jerry Lee Lewis (1982) című könyvet. Ebből aztán 1989-ben egy óriási sikert arató, életrajzi film is készült. A címet a könyvtől öröklő, monstre produkcióban Jerry Lee Lewis-t Dennis Quaid, Myrát Winona Ryder játszotta.

Az egykori botrányhős méltó helyét nem csak megtartani tudta a kétezres években, hanem azt örökre be is biztosította. 2005-ben Életmű-díjat kapott a Grammyket is osztogató Recording Academytől, 2006-ban pedig a sikereken újból felbátorodva, végre friss lemezt jelentetett meg Jerry Lee Lewis. A beszédes elnevezésű, „Last Man Standing” című albumon olyan előadókkal működött együtt a sokat megélt zenész, mint Eric Clapton, B.B. King, Bruce Springsteen, vagy épp Mick Jagger.

Idén hasonlóan nagy sztárokkal készül együtt zenélni legújabb albumán, melyet áprilisra várhatnak a rajongók. A közreműködők között található Neil Young mellet, Kid Rock, vagy Kris Kristofferesen is.

Jerry Lee Lewis, néhány kényszerszünettől eltekintve, sohasem hagyta abba a turnézást. Még hetvenöt évesen is lerobbanthatatlan az arénák színpadairól, amit a mai napig megkérdőjelezhetetlen, egyedülálló színpadi megjelenésének és előadásának köszönhet. Nem lehet tudni, hogy meddig bírja a fellépéseket az első generációs rocksztárok egyik legjobbika, de korából adódóan elképzelhető, többet már nem utazik el Mississippi állambéli otthonából Budapestre. Aki testi épségét féltené a koncerten, az megnyugodhat, mert éles fegyvert még a fellépő művészek sem vihetnek a Papp László Budapest Sportarénába.

Hozzászólások (1)

  • anon
    zsuzsi

    A koncert vendége az október végi koncerten Linda Gail Lewis - a zongorista testvére - és zenekara.

    okt. 14, 2010

Hirdetés