2018. november 16. - péntek

Bukta Imre: Szárnyasok

Kinyomtatom...
Helyszín: 
K. Petrys Ház
Időpont: 
2010. április 27 - 2010. május 28
Bukta Imre: Vidéki pár

2010. április 27-én, kedden 20 órakor Pataki János nyitja meg Bukta Imre Szárnyasok című kiállítását a K. Petrys Házban. A megnyitón közreműködik a Bin-Jip: Harcsa Veronika, Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint, Andrew J.

Bukta Imre: Vidéki párBukta Imre: Vidéki pár

drMáriás: Bukta Imre Szárnyasok című kiállításához:
Ha valakinek tőmondatban kellenne válaszolnom a kérdésre, hogy mi az, ami számomra leginkább a mai magyar festészet, azt mondanám: Bukta Imre. Hiszen az ő munkássága az a szintézis, amelyben a hagyományokhoz való hűség, a vidéken született és ma is ott tevékenykedő szellemi kutató, valamint e bátran felvállalt világ bátor megújítójaként a kortárs művészet friss szellemisége, sokszínű és bátor eszköztára egyszerre érhető tetten.
Műveinek mély, szimbolikus volta, egyben egyszerűsége és nagyszerűsége eddig is meghökkentett: legyen az a Zuhanyozó disznó, vagy a gyufából és bontott csempéből megalkotott Jézus, a Zsebkasza-készlet vagy a nyakkendőkkel ékesített fák, a sokrétű jelentéssel bíró, humorral és öniróniával átitatott alkotásain úgy jelenik meg a végtelenül termékeny táj, állatok, növények, emberek megszemélyítésében, hogy azokból megélt történelmünk kulcsfontosságú pillanataira való számos utalás olvasható ki.
Legújabb festménysorozata újabb meghökkentő lépés e páratlanul termékeny és következetes alkotói pályáján. Elég, ha a kiállítás jellemzően buktai címének kettős jelentésére gondolunk, hiszen a Szárnyasok egyszerre hordozza magában a vidék elhagyatottságát, kiszolgáltatottságát és a háztáji világban megjelenítve az élet megújulást, ahogyan ugyanakkor belopja egy csibeinkubátor elidegenült világába az angyali szárnyak suhanását is.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 4.5 (2 szavazat)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.

részlet a kiállításon

Bukarestbe érkezett a Közlekedési Múzeum nemzetközi vándorkiállítása.