Mi van a fekete levesben?

Jegyár: 
800 Ft (felnőtt)/ 400 Ft (diák)
Időpont: 
2010. április 23. 0:00 - péntek - 2010. november 21. 0:00 - vasárnap

 Hogyan jutott el a kávécserje bogyója a főzőedényig? Miben készül a „török kávé”,mi történik pontosan a kotyogó vagy a karos presszógép belsejében? Ha mindezekre – és még sok más érdekességre – kíváncsiak vagyunk, több száz kisebb-nagyobb kávéfőzővel, kávéillattal, kóstolókkal, barista-bemutatókkal vár a Vendéglátóipari Múzeum a Bazilika mellett.


A török hódoltság korának irtózva emlegetett „fekete levese” bő három évszázad alatt meghódította az egész világot, a 20. század elejének Budapestjét pedig lakói – Kosztolányi szavával –  egyenest „kávévárosnak” látták. Aztán jöttek a presszók, a cafék és kávézók s persze nagyon régóta az otthoni konyhaasztal mellett kihörpintett reggeli vagy ebéd utáni feketék. Megszoktuk, megszerettük, mindennapjaink része lett – de elkészítésének fortélyairól, pláne a régi eszközökről és eljárásokról voltaképp keveset tudtunk.


A látogatók megismerkedhetnek a kávécserjével, a pörkölés és az őrlés műhelytitkaival, majd – a kiállítás legnagyobb részében – a kávéfőzés eszközeivel, korokon és kultúrákon át.

17. századi török kanna, keleti népek kávésedényei és egy török szoba tárgyai idézik a kávézás „bölcsőjét”, a Közel-Keletet. Nyugat-Európa igen díszes, elegáns, majd az ital elterjedésével egyre egyszerűsödő kávéskannáit a 18. századtól kezdve váltották föl a ravaszabbnál ravaszabb főzőberendezések: szűrőkannák, perkolátorok, forgatható „kipp”-kannák, lombikok, vákuummal működő paralellszifonok és „bécsi kannák”, majd a 19. század végétől az elektromos és nagy nyomással működő kávéfőzők. A mennyiségek egyre növekedtek, az idő rövidült: a hajdani óriás kávéházi tartályokat felváltották a különféle karos presszógépek, mára pedig a párnás és kapszulás masinák. A kiállításon szinte mindegyikből megcsodálható egy vagy több változat.


A szocalista „maszekvilágra” Simon Imre kávéfőző-készítő és -javító kisiparos műhelyének néhány gépe és berendezési tárgya, no meg persze az általa gyártott híres Atomic, Mocca és Bambi főzők emlékeztetnek.


Nem maradhatnak említetlenül a különféle kávépótlók sem: színes dobozok, plakátok, csészék idézik szűkösebb napok vagy a koffeintől ódzkodó kávékedvelők italait.


A kiállítást barista-bemutatók (barista- kávéspecialista, aki a kávé készítés fortélyait és a kávékat, kávé ital fajtákat igen jól ismeri) és különféle kávés programok kísérik, ezekről a múzeum honlapján lehet tájékozódni.
honlap: www.mkvm.hu

Hirdetés