XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Helyszín: 
Jegyár: 
600 Ft
Időpont: 
2010. április 22. 0:00 - csütörtök - 2010. április 25. 0:00 - vasárnap

Ha április - Könyvfesztivál már 17 éve. Tizenöt éve pedig annak, hogy az UNESCO és az International Publishers Association közös kezdeményezését az akkori magyar kormány, valamint a köztársasági elnök egyaránt elfogadta, így azóta április 23-át, a Könyv és a Szerzői Jog Világnapját Magyarország is megünnepli.

Ez a nemzetközi könyves ünnep Shakespeare és Cervantes halálának évfordulójához kapcsolódik.
Tulajdonképpen mérges voltam, mert amikor megnyitottam a múlt héten az eseménynek szánt web-oldalt nem találtam rajta időpontokat, nem találtam a belépőjegy árát, ilyen apróságokat..
Mára – azaz a nyitás napjára - „lecsillapodott a lelkem”, mert a nyitvatartási időre is ráleltem, s mivel éppen arrafelé volt utam, hát így elmondhatom személyes élményre támaszkodva, megnyílt a Könyvfesztivál.
Vagy inkább így: MEGNYÍLT A BUDAPESTI KÖNYVFESZTIVÁL 2010!
Ha valaki esetleg nem tudná: a Millenárison. Jó közlekedés, tágas tér, s ha az idő is úgy döntene, hogy nem veszi el a kedvünket – mert kint a szabadtéren is vannak standok – akkor minden megadatik, hogy a könyv barátainak legyen egy kellemes hétvégéjük.
A szakmabeliekről nem beszélek, az más tészta – de nekik is legyen jó ez a hétvége – ennyi jókívánságot ők is megérdemelnek.
Szóval, hogy ott tébláboltam a standok között a hivatalos nyitás előtt kevéssel, alkalmam volt kicsit körbenézni – bár az újdonságokat szerintem a könyvajánló katalógusból érdemes kiszemezni, s aztán céltudatosan a kiszemeltet megnézni (-s oh, a kezünkbe venni és titokban beleszagolni, hogy a varázst fokozzuk). S ha túl vagyunk az újdonságokon, akkor a „nem újdonságok” is megérdemlik a kézbevevést. Szóval nagyon impozáns a kínálat így olvasói szemmel körbenézve, s ugyanezzel a szemmel nézve az sem mellékes, hogy talán nincs olyan kiadó, ahol ne lenne kitéve kedvezményre utaló mínusz %. Így, akinek van és akarja, most elkölthet egy csomó pénzt könyvekre. Akinek meg nincs – mármint pénze - nézze meg, s szerintem nemsokára könyvtárakban is rá lehet lelni az újdonságokra. A kiállításokról, vásárokról csak az eladók gondolják, hogy azért vannak, hogy megvegyék a látogatók a portékát – mi a másik oldalon tudjuk, hogy a tájékozódás fontosabb.
Kik vannak kint a standon?
- A hazai kiadók mellett 24 országból érkeztek íróvendégek és kiállítók. Az először itt levő Brazília, Szaúd-Arábia és Vietnám - érdekes színfoltnak tűnik. Ami más szempontból érdekes, hogy a „szomszédok, a sógorok” is először vannak itt. Ez van írva az ismertetőbe, többször elolvastam: .. először állít ki …… osztrák kiadó Budapesten. És ugyanilyen érdekesség – csak a másik pólus – nem lesz német nemzeti stand, nem kaptak rá pénzt a német Külügyminisztériumtól. A jelenlevőkről katalógus készült, amely fent van az interneten, de papíralapon is olvasható.
- A könyvújdonságok is fent vannak a neten (nem érdemeltek volna meg egy szebb táblázatot? kérdem, csak úgy mellesleg) és természetesen van papír-katalógus (amiben a kereshetőség akkor gyors, ha tudom a kiadót. Erre csak: hmm, ne legyek telhetetlen.)
- Minden évben van „vendég”, az idén Izrael. Ennek apropóján Ámosz Oz: Élet és halál rímei című kötete e fesztiválra időzítve látott napvilágot.
- Lesz Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, a magyarokat Horváth Viktor képviseli (aki tulajdonképpen már második kötetes, ha úgy nézzük).
- Lesznek programok a látogatóknak, amelyek bemutatók, dedikálások, koncertek, táncelőadások, lesz gyereksarok (s ami a szimpla olvasót nem érdekli: szakmai programok sokasága) – nemcsak a Millenárison, hanem külső helyszíneken is!
- Díjakat adnak át.
- S végül a Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul a rendezvény.

Pénztárcája szerint mindenkinek jó vásárlást, lapos pénztárcájuaknak pedig jó nézelődést!
Ui: a belépőjegy ára 600 Ft, amelyet a standoknál le lehet vásárolni.

Bővebben: http://www.bookfestival.hu

Hirdetés