Holnaptól ismét táncházak a Csürrentővel

Helyszín: 
Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2010. április 29. 19:00 - csütörtök

A tavalyi nyári évad sikerére való tekintettel idén is elindulnak a csütörtöki szabadtéri táncházak az óbudai Kobuci Kertben. A talpalávalót a Gödör Klubból jól ismert Csürrentő együttes, és a Bivaly zenekar szolgáltatják.

A 2009-es év a táncházakról szólt, és az eddigi legsikeresebb esztendő volt a Csürrentő számára. Az FMH-s táncház rekord látogatottsággal működött, a rendezvény gyakorlatilag elkezdte kinőni a helyet, a Gödör Klubban tartott táncházak látogatottsága szintén óriási volt. A nyári szabadtéri táncházak a PeCsában illetve a Kobuci kertben is teltházzal működtek tavaly.

A táncházak április 29-én, csütörtökön este héttől újraindulnak a Kobuci-kertben a Csürrentő és a Bivaly Zenekar részvételével. A népszerű moldvai csángó táncok rajongói éppúgy jól érezhetik magukat, mint a Kárpát-medencei vonós zenék kedvelői. A néptáncban járatlanokat ezúttal is tánctanár segíti. A belépés ingyenes.

A zenekarról:
A Csürrentő együttes fő profilja megalakulása óta a moldvai csángó népzene megszólaltatása. Emellett az idők folyamán rendre felbukkantak más tájegységek zenéi is repertoárunkban. Somogyi, gyimesi, mezőségi népzene a magyar nyelvterületről, az utóbbi időben pedig balkáni, bukovinai és észt muzsika.

Az együttes a magyar népzenei élet középgenerációjának egyik legaktívabb tagja. Tíz éve működik rendszeres moldvai csángó táncháza a Fővárosi Művelődési Házban, 2008 januárja óta pedig Magyarország leglátogatottabb rendszeres táncházas rendezvényének egyik házigazdája vagyunk a Gödör Klubban.

Hosszabb szünet után a Fehérvári úton 2009 januárjától újraindult az állandó gyerektáncház Bubabál néven. Emellett a zenekar meghívásra rendszeresen tart táncházat gyerekeknek, főleg óvodákban, de iskolákban is.

A táncházi zenélés mellett a Csürrentő foglalkozik koreográfia kísérettel is. Szoros kapcsolatot ápol az Alföld Néptáncegyüttessel, de többször kísérte a Jászság Népi Együttes, vagy a Seremoi Táncegyütes táncosait is.

A Csürrentő mindezek mellett aktív koncertzenekar. A fellépések jó alkalmul szolgálnak arra, hogy a táncházas muzsika funkcionális jellegétől kicsit elszakadva, nagyobb teret engedhessenek a tagok zenei kísérletező kedvüknek, fantáziájuknak. Ennek a kísérletezőbb jellegű munkának eredménye 2006-os “Csángó utca” című lemezük, és a Pannónia Allstars Ska Orchestra tagjaival, illetve a francia Patrick Rudant-nal és Aliocha Regnard-ral (Carnets de Voyages) való alkalmi együttműködés.

Hirdetés