Wolf Parade (CAN), The Amsterdams (RO), Æ (N)

Helyszín: 
Jegyár: 
3500 Ft, 3000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. május 6. 21:00 - csütörtök

Május elején a kanadai független zene egyik legsikeresebb képviselője, a Wolf Parade érkezik az A38 Hajóra, a két előzenekar pedig a kitűnő román elektro-rock együttes Amsterdams, illetve egy norvég úriember, az A38 Hajón korábban már megfordult Schtimm zenekar frontember-énekes-gitárosa, Erlin Riibe Ramskjell Æ néven futó projektje lesz.

Napjaink egyik legfelkapottabb indie zenekara, a montréali Wolf Parade igazi kortárs kritikus- és közönségkedvenc. A 2003-ban szinte véletlenül, egyetlen koncertfellépés kedvéért alakult együttes két központi alakja voltaképpen a zenekarvezető-szerzőpáros, Spencer Krug és Dan Boeckner. Az ő sajátos, minden megbízható szakértő által nemes egyszerűséggel neurotikusnak nevezett egyéniségük teszi összetéveszthetetlenné a Wolf Parade világát, és tette elsöprő „alternatív” sikerlemezzé a zenekar első albumát, az Apologies to Queen Maryt. A Wolf Parade ritkán működik rendes együttesként, a tagok leginkább saját útjaikat járják és önálló – az „anyazenekarnál” azért mégiscsak kevésbé sikeres – projektjeiket működtetik. Ezért is tartott több mint három évig a második lemez elkészülte, de a 2008-as At Mount Zoomer már-már mainstream siker lett, amiben persze óriási szerepe volt annak, hogy a testvérzenekar, az Arcade Fire (aminek stúdióját előszeretettel használják Boecknerék is) már igencsak kitaposta az utat a kanadai indie rock előtt.

A nevével ellentétben a legkevésbé sem holland, hanem bukaresti The Amsterdams a román indie-rock legjelentősebb formációja. Tulajdonképpen nem túlzás, hogy az Amsterdams teremtette meg a műfajt Romániában, és hatalmas népszerűségre tett szert, amiben nagy szerepe van a markáns zenei és szövegvilágnak. Az Amsterdam muzsikájának forrásvidéke valahol az Interpol, az Editors és az Arctic Monkeys zenei keresztmetszetében helyezkedik el, és a zenekar bizonyosan kitűnő koncertje nagyszerű felvezetése lesz a Wolf Parade-nek.

A finom, szofisztikált avant-popot játszó norvég Schtimm zenekar nemrégiben fellépett már az A38 Hajón. Most az együttes vezéregyénisége, Erling Riibe Ramskjell, azaz Æ érkezik szólóprodukciójával. Az életének nagy részét egy távoli, északi-tengeri szigeten halászattal és fesztiválszervezéssel töltő Ramskjell furcsa, északi hangulatokból, némi elektronikából, groteszk hangulatokból gyúrja össze ötletekkel teli lemezeit. Az első album, a Voksensløvsinn 2009-ben jelent meg, és villámgyorsan követte a speciális kiszerelésű Prosaikk: a hanganyag különlegessége, hogy hagyományos hordozó helyett gyógyeres dobozba csomagolt flashdrive-ra készült – igazi gyógyírként.

Hirdetés