Szalóki Ági & Borlai Gergő, Tárkány Művek lemezbemutató, DJ Jutasi

Helyszín: 
Jegyár: 
2500 Ft, 2000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. május 8. 21:00 - szombat

A 2010-es esztendő egyik legizgalmasabb hazai produkciójának ígérkezik Szalóki Ági és Borlai Gergő elektroakusztikus projektje magyar, cigány és török dallamokkal, kortárs magyar költők verseivel.

A projekt a Kishúg nevet kapta és egyik legnagyobb különlegessége, hogy virtuálisan született chatelve, emailezve, hangfájlokat cserélve. Gergő egy mátrai kis faluból küldte a zenei alapokat, amelyekre Ági szöveggel és dallammal válaszolt Budapestről, New Yorkból, Bangkokból vagy Kolozsvárról. Az egymástól igencsak távol álló zenei világok egységes rendszerré olvadtak össze, persze megtartva mindkettejük egyéniségét és zenei ízlését. A különleges produkció először az A38-on lesz látható.

Nagyjából egyszerre indult Szalóki Ági és Borlai Gergő pályája. Amíg egyikük az Ökrös együttessel és a Besh o Drommal járta a világot, másikuk Tátrai Tiborral, Horváth Charlie-val és Babos Gyulával zenélt. Mindketten színpadi partnerei voltak Dés Lászlónak, Presser Gábornak és Szakcsi Lakatos Bélának. És egyikük sem ismeretlen a külföldi közönség számára sem. Az eltérő zenei közeg ellenére szinte elkerülhetetlen volt, hogy egyszer közösen alkossanak valamit.

2009 tavaszán még csak ötletszerűen kezdtek neki a munkának, ősszel azonban élesbe fordult a dolog, elkezdtek fölépíteni egy teljesen új zenei világot, melyben stílusosan keveredik az autentikus népzene, és a mai, modern elektronikus zene. A népdalok mellett Szalóki Ági most Szabó T. Anna és Jónás Tamás verseihez nyúlt. A hangzás szükségképpen eklektikus, bár Borlai Gergő - aki leginkább a szabad zene elkötelezettje- programzenére törekedett: minden hang, szólam, hangszer és effekt a lehető legjobb helyen, a lehető legtökéletesebb formában jelenik meg, egységes, homogén összképet mutatva.

A Tárkány Művek 2008-ban alakult nép-és dzsessz-zenészekből. Magyar népzenét és jazz ötvöznek bartóki vonalon továbbhaladva. Céljuk, hogy évek munkájával kialakítsanak egy mai, korszerű, improvizatív zenei stílust a magyar zenei anyanyelven megfogalmazva. A népzene, jazz, Bartók hármasból a népzene a magyar zenei anyanyelv, a jazz a kortárs improvizatív zene, Bartók pedig a régi és a modern, a magyar és az európai összeillesztője. Bartókhoz hasonló tisztelettel, alázattal és ízléssel szeretnék a két műfajt összeilleszteni. Jelenlegi zenéjük ennek a hosszú útnak az első állomása, az egymásra találás, egymás műfajának fölfedezése, ismerkedés, ötletelés.

Hirdetés