IV. Athe Sam!

Helyszín: 
Jegyár: 
Ingyenes (kivétel: Chico and the Gipsie)
Időpont: 
2010. május 31. 0:00 - hétfő - 2010. június 6. 0:00 - vasárnap

Május 31. és június 6. között rendezik meg a IV. „Athe Sam! – Itt vagyunk!” Roma Összművészeti Fesztivált a Gödör Klubban, ahol a szervezők koncertekkel, színházi előadásokkal, táncházakkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal, irodalmi estekkel és beszélgetésekkel várják az érdeklődőket.

Az Athe Sam jelentése cigányul: Itt vagyunk! Ez a két szó az egy hetes fesztivál lényege: Itt vagyunk, a roma művészet, a cigány kultúra minél több arca, minél több művészeti ágban - a lehető legmagasabb színvonalon - melyet a Gödör sokszínű, nyitott közönségének és minden érdeklődőnek kívánnak megmutatni.

Az Athe Sam! célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, és hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és a kölcsönös elfogadáshoz.

Zenei programok
Az autentikus zene mellett a legkülönfélébb zenei irányzatok (folk, jazz, hip-hop, stb) hallhatók. Az európai cigány zene egy-egy szeletét külföldi zenekarok hozzák el hozzánk. A tehetségkutató program által pedig fiatal művészek is bemutatkozhatnak.

A fesztiválon a hazai zenei élet színe-java már megfordult, és idén először érkezik a fesztivál meghívására valódi világsztár, Chico & The Gypsies!

Feltehetőleg nem csak a fesztivál életében lesz az idei év nagy eseménye a koncert, hiszen az UNESCO békekövete, Djeloul Bouchikhi, alias Chico, és zenekara a Chico & The Gypsies sokáig nem járt hazánkban, 14 évnek kellett eltelnie, hogy ismét élőben láthassuk a világhírű zenekart!

Chico, a legendás Gypsy Kings egykori alapítója és frontembere, társzerzője olyan világszerte ismert slágereknek, mint a „Bamboleo”, „Djobi,Djobi” és a „Ben Ben Maria”. Több mint 30 aranylemez, és 10 platinalemez fémjelzi nevét.

A fesztiválon fellép az ugyancsak világhírnévvel büszkélkedhető Snétberger Ferenc és zenekara.

A népszerű romazenészekből álló Olah Gipsy Allstars, a legmagasabb színvonalon prezentálja az oláh muzikális hagyományokat, A tizenöt főből - énekesekből, zenészekből, táncosokból - álló zenekar előadása semmihez sem hasonlítható élmény, igazi unikum sok energiával.

A további zenei programok is rendkívűl színesek, autentikus oláhcigány, beáscigány folkzenekarok, jazz, és megannyi műfaj képviselteti magát a fesztiválon. Elsődleges szempontja a szervezőknek - a színvonal mellett - az volt, hogy olyan zenekarok, előadók lépjenek fel, akik a korábbi fesztiválokon nem léptek fel, illetve idén valamilyen aktualitással bírnak.

A tavalyi év sikerei után idén is kiemelten nagy hangsúlyt kíván a fesztivál fektetni a fiatal tehetségek felkutatására, bemutatására. A korábbi menetrend szerint pályázat útján kerültek kiválasztásra a produkciók, akik pályafutását a fesztivál után is igyekszik a Gödör Klub szemmel tartani és lehetőségeihez képest egyengetni.

Színházi programok
A fesztivál megnyitójáról idén is különleges produkció gondoskodik, Roma Legenda címmel az első roma musical kerül bemutatásra, melyet a méltán világhírű Varga Gusztáv írt és rendezett.

Látható lesz a Tollfosztás - Balogh Rodrigó Produkció előadása, amely a tolerancia-színház alcímet viseli. Szécsi Magda: Csörgőkezű, Vödörjáró és Dobhasú-A Cinka Panna Cigány Színház (Duende Színházi Társulás) zenés mesejátéka gyerekeknek. Amelyet a rendező, Jónás Judit 3 éves kortól 100 éves korig bátran ajánl mindenkinek.

A cirkusz világából ad ízelítőt a Hippodrom Társulat: Cirkuszi mutatványok című zenés előadása.

Kiállítások
Idén a fotográfia kap főszerepet. Látható lesz Nyitrai Dávid fotósorozata az eddigi fesztiválokról. A Terasz Galérián Sztajkó József "A cigányság útja" című bábkiállítása, a sétányon a hagyományos roma mesterségeket bemutató kiállítás lesz látható.

Civil programok
Találkozások: Az Athe Sam nem pusztán művészeti programok sorozata, hanem fesztivál, a szónak abban az eredeti, manapság néha elhalványuló értelmében is, hogy együtt ünneplésnek, találkozásoknak, eszmecseréknek ad teret. A „Találkozások” egy olyan egész napos program, ahol fiatal roma értelmiségi csoportoknak biztosítanak teret az egymással való párbeszédre. A programot tavaly indították hagyományteremtő szándékkal. A program beváltotta a hozzá fűzött reményeit, így idén tovább folytatják, amelynek keretében a romák által megvalósított sikeres projekteket, kezdeményezéseket mutatnak be.

Athe S(L)AM : Hogy érzed magad a bőrömben?!: Az idei Athe Sam fesztiválon egy poetry slam eseménnyel is jelentkeznek. A mini költészeti fesztivál résztvevői, diákok, slamerek és „hivatásos” költők, egy virtuális vetélkedőn mérik össze tudásukat. Az Athe S(L)AM költői a többségi társadalomban kialakult kulturális sztereotípiák lebontására vállalkoznak - nyelvi leleménnyel.
Moderátor: Bárdos Deák Ági és Karafiáth Orsolya

Modell értékű projekt bemutása: A Polgár Alapítvány filozófiája - egyre több program, alapítvány, állami és európai uniós támogatás igyekszik javítani a romák helyzetén, de a látható, tapasztalható eredmény várat magára. A romák helyzete hazánkban egyre kilátástalanabb.
A Polgár Alapítvány az Esélyekért új, modellértékű módszereket dolgozott ki, melyek a legrászorultabb embereknek valódi segítséget képesek nyújtani. Sikeresen működik munkalehetőséget teremtő programjuk, mely a romákkal együttműködve biztos és hosszú távú megélhetést képes biztosítani a közösségeknek. Az idei Athe Samon egyik legsikerebb projektjükkel, az Igirici uborkás kezdeményezéssel foglalkoznak.

Tolerancia az oktatásban: A toleranciára való nevelés út a demokratikus, egyenlő esélyeket teremtő társadalom kialakulásához. A gyerekek nevelése, szocializációja pedig elsődleges a békés együttéléshez, a tolerancia, az előítéletmentesség értékeinek kialakulásához.
Az Athe Sam keretén belül lehetőséget szeretnének adni a toleranciára való neveléssel foglalkozó szakembereknek az egymással való találkozásra, tapasztalataik megosztására. Tervezetten erre egy zártkörű műhelymunkán kerül majd sor. A műhelymunkán részt vett trénerek egy része demonstrációs célzattal egy osztálytermi tanórát tart egy meghívott osztálynak és a közönség tagjainak.
A fesztiválon egy panelbeszélgetés zárja majd a toleranciára nevelés programot, ahol a területtel foglalkozó szakemberek mutatják be a toleranciára nevelés aktuális állapotát informális és formális oktatásban.

Filmvetítések
A sündisznó átka színes, feliratos, román-magyar dokumentumfilm, 95 perc, 2004
rendező: Dumitru Budrala

Kanyarog az út - Egy cigánykaraván meséi (When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan) (ez is 100 euro) színes, amerikai dokumentumfilm, 110 perc, 2006
rendező: Jasmine Dellal

Parno Graszt Indiában ’30 dokumentumfilm

Vespa színes, magyar filmdráma, 85 perc, 2009
rendező: Groó Diana

Transylvania színes, magyarul beszélő, francia filmdráma, 98 perc, 2006 (16 éven aluliak számára nem ajánlott)
rendező: Tony Gatlif

Táncház
Elismert hazai zenekarok, a korábbi fesztiválok legnépszerűbb zenekarai szolgáltatják majd a zenét a táncházban, az általuk felkért táncosok pedig minden nap más-más táncot oktatnak majd az érdeklődőknek.

Hirdetés