Kelet-Afrikai menekült nők Budapesten

Helyszín: 
Időpont: 
2010. május 20. 20:15 - csütörtök

A Kino május 20-án mutatja be a Waris Dirie életrajzi regényéből készült „A sivatag virága” című filmet. A film témájához kapcsolódóan a Menedék Egyesület beszélgetést szervez Kelet-Afrikai menekült nők Budapesten címmel.

A résztvevők Szomáliából, Dzsibutiból, illetve Szudánból érkezett menekült nők, akik közül van, aki már hosszú évek óta él Magyarországon, de olyan is van, aki csak pár hónapja érkezett. Közös bennük viszont az, hogy mindannyian kényszer hatására, menekülőként hagyták el a hazájukat, és kerültek Európába. Magyarországon ismerték el őket, így itt próbálnak most letelepedni, munkát találni, és a nyelvet megtanulni.

A Menedék Egyesület 1995 óta működik, és legfőbb célja a Magyarországon élő bevándorlók, menedékkérők, menekültek és más külföldiek társadalmi beilleszkedésének segítése szociális, oktatási és kulturális programokon keresztül. Munkánk során gyakran szembesülünk azzal, mekkora nehézség egy távoli országból érkező bevándorlónak megtalálni a helyét egy, a hazájához képest gyökeresen más elvárásokkal, normákkal rendelkező társadalomban. Illetve észleljük mindennek a másik oldalát, vagyis az információ, tudás, és gyakran elfogadás hiányát is, amellyel ezek a bevándorlók szembesülnek Magyarországon.

A sivatag virága című film ezt a jelenséget mutatja meg Waris Dirie történetén keresztül, aki egy nomád szomáliai törzsből származó fiatal lányként menekül Európába. A film közelebb hozza a témát a nézőhöz, segíthet megérteni a „menekült-élményt”, és így hozzásegít egy új nézőponthoz a témával kapcsolatban. A pódiumbeszélgetés gondolata azért merült fel bennünk, mert véleményünk szerint nagyon fontos láttatni egy, sokak számára csaknem ismeretlen tényt: azt, hogy Magyarországon is egyre többen vannak olyan menekültek, akik a filmben megjelenítettekhez nagyon sokban hasonló problémák miatt kerültek el otthonról, illetve szembesülnek itt, Magyarországon. Úgy gondoltuk, hogy a leghitelesebb és a legérdekesebb az, ha a maguk a menekült nők mesélnek magukról és válaszolnak a közönség kérdéseire.

Hozzászólások (3)

 • anon
  rea (nem ellenőrzött)

  Nagyon kíváncsi vagyok a filmre!
  Egy barátnőm pár hónapig járt önkénteskedni afrikai menekültekhez, akiknek magyart tanított, így elég közelinek érzem a témát, hisz elég sokat mesélt a helyzetükről.
  Tényleg nagy szükség lenne arra, hogy a magyarok elfogadják őket, mert így is rettenetesen nehéz helyzetben vannak, és nagyon szomorú, hogy az eredeti otthonuk és az új hazájuk is ellenségesen viszonyul hozzájuk. :(

  jún. 16, 2010
 • anon
  Ant (nem ellenőrzött)

  Érdekes amit írsz... Egyrészről nekem van olyan ismerősöm aki szintén afrikai származású (bár azt nem tudom hogy ő miként került ide Magyarországra, mert még nem mesélte el, de az is biztos hogy nem a családjával jött) neki teljesen jó tapasztalatai vannak mondta hogy egy kicsit gondjai voltak a nyelvvel, de ezért soha senki nem bántotta sőt igyekeztek segíteni neki. egyébként azért még ha nem is mindenki látja szívesen a menekülteket, azért még mindig jobb nekik itt mint otthon ahol üldözik, meg akár az életükre is törhetnek simán.

  jún. 16, 2010
 • anon
  fightforme (nem ellenőrzött)

  Egyébként elég negatív, hogy sokan összetévesztik a menekülteket az emigránsokkal. Ebből van rengeteg felesleges konfliktus...A cikk érdekes, elgondolkodtató egyébként. most 20-án lesz egyébként a nemzetközi menekültnap.

  jún. 17, 2010

Hirdetés