2018. július 21. - szombat

Aura/Aurora

Kinyomtatom...
Helyszín: 
2B Galéria
Időpont: 
2010. május 21 - 2010. június 19

2010. május 21-én, pénteken 19 órakor Sugár János nyitja meg a 2B Galéria Aura/Aurora című valós idejű audiovizuális installációját.

Az Aura/Aurora a sarki fény interaktív értelmezését bemutató folyamatos művészeti és tudományos projekt legújabb állomása. A projekt kiindulópontja az Aurora Borealis és Australis, ez a fenséges, titokzatos és dinamikus természeti jelenség, amely a legtöbb kultúrkörben évszázadok óta őrzi már-már misztikus státuszát. A sarkvidékek felett megfigyelhető káprázatos természeti tünemény nem csak ragyogó látványosság, de láthatóvá is teszi az elektromágneses tevékenység láthatatlan világát.

Az Aura/Aurora valós idejű audió vizuális installáció, amely vizuális, hangzó és egymással online kapcsolatban álló elemeket ötvöz. Sokan úgy tartják, hogy egy műalkotás aligha versenghet a valódi természeti jelenség átélésének élményével, ezért alternatív megközelítésre teszünk kísérletet egy olyan installáció összeállításával, amelynek alkotóelemei a nézőközönség aktív részvételét feltételezi. Az installációt egy rezonáló hangfüggöny kíséri, audioszférát hozva létre a természeti jelenség művészi leképezéseként.

Aura/Aurora

Aura/Aurora az interaktív fény installáció (mely RGB LED-eket használ) ideálisan egy nagy sötét térben helyezhető el. Belépve ebbe a térbe, ahol nem sok minden látható a derengő fényben, a fény és hang játék szenzorok segítségével, a látogatók mozgására reagálva jelennek meg és változnak folyamatosan. Csekély számú, de fontos bizonyíték van arra, hogy milyen is az Aurora hangja. Az installációt egy rezonáló környezet veszi körül amely ennek a természeti jelenségnek a művészi interpretációja. Természetből jövő elektronikusan átalakított hangkollázs, generált és felvett hangok mellett, alighanem fokozza a látogatók vizuális és audió élményét. A végső cél az, hogy az installáció egy csábító és intenzív élményt nyújtson a látogatónak, mely felidézi a valóságos vagy képzelt Aurora élményt.

Résztvevők:

Bettina Schülke képzőművész Bécsben él és dolgozik. Interaktív textil installációi láthatóak voltak többek között a 2. Thesszaloniki Biennálén, az antwerpeni De Winkelhaak Múzeumban, a Helsinki Kemi Art Múzeumban és a Lume Mediakeskus-ban, a bécsi Iparművészeti Múzeumban valamint Velencében, a 8. Nemzetközi Építészeti Biennálé osztrák pavilonjában. Schülke tanít a bécsi Képzőművészeti Egyetemen, a Lappföldi Egyetemen és a Kemi/Tornio Iparművészeti Egyetemen Helsinkiben.

Czeglédy Nina Torontóban élő művész, kurátor és művészeti író. Számos nemzetközi tudomány-művészet-technológia együttműködés résztvevője. Workshopokat, fesztiválokat szervez, kiállításokon vesz részt szerte a világon, kurátora volt több utazó projektnek. Jelenleg a Mit tennél, hogy lehűljön a Föld? Aura, Aurora; Areosphere/Atmosphere, Visual Collider munkákon dolgozik másokkal. A Visual Collider állomásai eddig Korculan, New Yorkban es Banffban voltak. Czeglédy a University of Toronto-n, a montreali Concordia University-n, ad elő, a Moholy-Nagy Egyetemen Honorary Fellow, és a Leonardo/ISAST tanacs tagja.

Daniel Barber torontói művész, alapítója az Aleph1 kreatív stúdiónak. Installációkat és videojátékokat tervez, zenei videókat rendez, dizájn stratégiákat alkot. Érdeklődésének középpontjában a művészet, a technológia, a matematika és a politikai teóriák állnak, és hiszi, hogy ez a sokrétű szemléletre való képesség mindannyiunkban ott rejtezik. Barber olyan cégeknek fejlesztett terméket mint az Adobe, a CBC és a Teletoon. Munkáit méltatták többek között az Applied Arts-ban, a New York Festival-ban és a New York Times-ban.

Kiss László 1981-ben született Magyarországon és tizenéves korában vált a hang és a technológia megszállottjává. Diplomáját Kreatív Zene Technológiából szerezte az Anglia Ruskin University-n Cambridge-ben 2009-ben. Az egyetemi évek alatt kezdte keresni a lehetséges kapcsolatokat az ember-, hang-, fény-és gépi berendezések között interaktív installációk segítségével. Sok év kényszerű pincérkedés után jelenleg a Kitchen Budapest kutatójaként dolgozik. Legújabban a minimalista és az ambient elektronikus zene keltette fel az érdeklődését. Újabb keletű alkotásai közé tartozik a LANdelion (interakció és hang), Reading Umbrella (termék koncepció), Music for Spaceports (generatív zene) és a Levitation (hang és zene) című munkák.

Juhász Márton András 1983-ban született Szombathelyen. Édesapja elektronikai és édesanyja egészségügyi tudása már korán hatással volt tudományos érdeklődési körére. Első számítógépét 1990-ben kapta általános iskolásként, amin három évvel később megszületett első ASCII art demója. Programozást, elektronikát, biológiát tanult, emelett foglalkoztatta a zene és a vizuális művészetek. 17 éves korában elnyerte az innovációs szövetség díját és egyetemi felvételt nyert. Tanulmányait biokémia, bioinformatika, biotechnológia vonalon folytatta Szegeden, eközben több ötletét szabadalmaztatta, köztük a gondolatirányítású művégtagok elvét. Ezzel párhuzamosan több fotókiállítása volt, zenekarban játszott, biorobotikát oktatott az egyetemen és bioinformatikai kutatásokat végzett a Tudományos Akadémián. 2008 nyara óta kutatója és koordinátora a Kitchen Budapest médialabornak. Legkedvesebb munkái MurMur study, iGarden, Where is your art.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

meghívó

Victor Vasarely relikviáinak felhasználásával 24 kiváló kortárs képzőművész készített festményt, szobrot, fotót vagy egyéb installációt a Hungarikon Gyűjtemény számára.

Waliczky Tamás

2018. július 4-étől a Molnár Ani Galériában.