2018. november 18. - vasárnap

Martin Mukácsi Intro

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Ludwig Múzeum
Jegyár: 
ingyenes
Időpont: 
2010. június 4. 18:00 - 2010. június 6. 19:00
Martin Munkácsi: Palermo esőben

2010. június 4−6. között várja ingyenes tárlatvezetésre a Ludwig Múzeum a közönséget a Martin Munkácsi Intro című előzetes kiállításra.

A Magyar Fotográfiai Múzeum válogatása ízelítőt ad a világhírű magyar származású fotográfus képeiből, akinek az életművét bemutató, eddigi legátfogóbb kiállítás – Hamburg, Berlin és New York után – 2010 őszén Budapesten lesz látható. A Martin Munkácsi: Think While You Shoot című nagyszabású, retrospektív tárlat a Martin Munkácsi Hagyaték, az ullstein bild és az F.C. Gundlach Alapítvány nagyvonalú közreműködésével valósul meg, és 2010. október 1 – 2011. január 9. között mutatja be a Ludwig Múzeum.

Martin Munkácsi: Palermo esőbenMartin Munkácsi: Palermo esőben

A kolozsvári születésű Munkácsi Márton, azaz Martin Munkácsi (1896-1963) a modern fotozsurnalizmus legfontosabb úttörőjének számít, aki kivezette a divatfényképészetet a stúdiókból és mozgásba hozta a fényképészet statikus médiumát. Olyan világhírű fotográfusok tartották példaképüknek, mint Henry Cartier-Bresson vagy Richard Avedon. Korának legjobban fizetett sztárfotográfusa volt. A világhírnévhez vezető út legfontosabb állomásai Budapest – Berlin – New York voltak, ahol a kor legtekintélyesebb képes magazinjainak dolgozott: a Pesti Napló, a Berliner Illustrirte Zeitung, az Uhu és a Die Woche után a világsajtó legbefolyásosabb lapjaiban jelentek meg felvételei, mint a Harper’s Bazaar és a Life magazin, amelynek első próbaszámát Kurt Safranskival együtt hozta létre. Briliáns képesszéi és a legkülönbözőbb szociális rétegek hétköznapi életéről készült mélyreható képriportjai nem csak a fotóművészet nagyjaira tettek mély benyomást, de látványos divatsorozataival a modern, sikeres, önálló és dinamikus nyugati nagyvárosi asszony képét is erőteljesen befolyásolta. Alkotói tevékenységének további csúcspontjai voltak az olyan hollywoodi sztárokról készült rendkívüli portrék, mint Katherine Hepburn, Leslie Howard, Fred Astaire, Marlene Dietrich. Felvételei nem csak a magyar sajtófotó kiemelkedő alkotásai, de az egyetemes fotótörténet megkerülhetetlen művei is egyben.

Ingyenes tárlatvezetések:

  • 2010. június 04. 18.00 - 19.00
  • 2010. június 05. 18.00 - 19.00
  • 2010. június 06. 18.00 - 19.00
Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Csernus Tibor és Juhász Ferenc

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Várkert Bazár közös kiállítása, a Csernus és a Montmartre novembertől januárig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.