Martin Mukácsi Intro

Helyszín: 
Jegyár: 
ingyenes
Időpont: 
2010. június 4. 18:00 - péntek - 2010. június 6. 19:00 - vasárnap

2010. június 4−6. között várja ingyenes tárlatvezetésre a Ludwig Múzeum a közönséget a Martin Munkácsi Intro című előzetes kiállításra.

A Magyar Fotográfiai Múzeum válogatása ízelítőt ad a világhírű magyar származású fotográfus képeiből, akinek az életművét bemutató, eddigi legátfogóbb kiállítás – Hamburg, Berlin és New York után – 2010 őszén Budapesten lesz látható. A Martin Munkácsi: Think While You Shoot című nagyszabású, retrospektív tárlat a Martin Munkácsi Hagyaték, az ullstein bild és az F.C. Gundlach Alapítvány nagyvonalú közreműködésével valósul meg, és 2010. október 1 – 2011. január 9. között mutatja be a Ludwig Múzeum.

A kolozsvári születésű Munkácsi Márton, azaz Martin Munkácsi (1896-1963) a modern fotozsurnalizmus legfontosabb úttörőjének számít, aki kivezette a divatfényképészetet a stúdiókból és mozgásba hozta a fényképészet statikus médiumát. Olyan világhírű fotográfusok tartották példaképüknek, mint Henry Cartier-Bresson vagy Richard Avedon. Korának legjobban fizetett sztárfotográfusa volt. A világhírnévhez vezető út legfontosabb állomásai Budapest – Berlin – New York voltak, ahol a kor legtekintélyesebb képes magazinjainak dolgozott: a Pesti Napló, a Berliner Illustrirte Zeitung, az Uhu és a Die Woche után a világsajtó legbefolyásosabb lapjaiban jelentek meg felvételei, mint a Harper’s Bazaar és a Life magazin, amelynek első próbaszámát Kurt Safranskival együtt hozta létre. Briliáns képesszéi és a legkülönbözőbb szociális rétegek hétköznapi életéről készült mélyreható képriportjai nem csak a fotóművészet nagyjaira tettek mély benyomást, de látványos divatsorozataival a modern, sikeres, önálló és dinamikus nyugati nagyvárosi asszony képét is erőteljesen befolyásolta. Alkotói tevékenységének további csúcspontjai voltak az olyan hollywoodi sztárokról készült rendkívüli portrék, mint Katherine Hepburn, Leslie Howard, Fred Astaire, Marlene Dietrich. Felvételei nem csak a magyar sajtófotó kiemelkedő alkotásai, de az egyetemes fotótörténet megkerülhetetlen művei is egyben.

Ingyenes tárlatvezetések:

  • 2010. június 04. 18.00 - 19.00
  • 2010. június 05. 18.00 - 19.00
  • 2010. június 06. 18.00 - 19.00

Hirdetés