Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál

Időpont: 
2010. június 4. 0:00 - péntek - 2010. június 5. 0:00 - szombat

A Magyar Drámapedagógiai Társaság, mint civil szervezet tizenkilencedik alkalommal szervezi, rendezi és koordinálja a magyar gyermekszínjátszók országos fesztiválsorozatát.

A márciusban elkezdődött megyei találkozókra idén mintegy 300 csoport nevezett be, körülbelül négyezer 6-14 év közötti, általános iskoláskorú gyermekszínjátszóval. A regionális bemutatókon szereplő csoportok közül a legjobbak nyerik el az országos fesztiválon való fellépés jogát. A fesztivál helyszíne, s a program társszervezője idén – mint minden páros évben – a Marczibányi Téri Művelődési Központ. Páratlan években a rendezvénynek Debrecen városa ad otthont.

A fesztivál nem verseny, hanem bemutató, nincsenek helyezések és díjak – céljuk az, hogy a résztvevő gyerekek a találkozó minden pillanatában jól érezzék magukat, s életre szóló élményt szerezzenek a közös együttlétből.

A példaértékű előadások az országos találkozó megyei és regionális bemutatósorozatának zárultával – az erre a munkára felkért szakemberek javaslatai alapján – meghívást kaptak az országos fesztiválon való szereplésre, Budapestre.

Idén meglepetés-vendégekkel – Kovács Patrícia, Verebes Linda, Pokorny Lia, Parti Nóra, Fenyő Iván, Pindroch Csaba, Szervét Tibor, Magyar Attila, Hajdú Steve, Kálloy Molnár Péter – várják a gyerekeket. A vendégek részt vesznek az előadásokon, és azt követően beszélgetnek az általuk látott előadás szereplőivel, alkotóival.

2010-ben 25 magyarországi színjátszó csoport kapott meghívást az országos fesztiválra. Június első hétvégéjén 500 gyermektől lesz hangos a Marczibányi tér, akik Győrtől Dévaványáig, Nyírbátortól Alsónánáig – ahonnan a falu összes gyereke fellépőként vesz részt! – az ország különböző pontjairól érkeznek.

Egyszer volt hol nem volt, A kisködmön, Babaarcú démonok, Leszel a barátom?, Hét krajcár, Dzsoni és Árnika című mesék mellett megnézhetjük például a siroki Bendegúzok három cigányról szóló – népmese alapján készült –előadását. De számos más – a gyerekek és rendezőtanáraik által közösen alkotott, jókedvvel, eredetiséggel elmesélt, eljátszott – produkciót láthat a nagyérdemű.

A fesztivál szervezői végiglátogatták a határon túli magyarlakta területeket, és az ottani regionális és országos színjátszó bemutatókról 5 előadást hívtak meg: Lendváról (Szlovénia), Kuláról (Szerbia), Nagyváradról (Románia), Dunaszerdahelyről és Komáromból (Szlovákia) érkeznek csoportok.

A fesztivál látleletet ad arról is, hogy milyennek látják a mai gyerekek a világot. A kisebbek – akiket még leginkább rendező-tanáraik vezetnek az alkotás folyamatában – a népmeséken keresztül ismerkednek helyzetekkel, a jellemekkel, a körülöttük zajló történésekkel. A kamaszok előadásai már saját élményeikről is árulkodnak. Több produkcióban ötleteikre és improvizációikra alapozva azt próbálják megfogalmazni például, hogy mit jelent számukra a nagyvárosi létezés, hogyan válik kapcsolataikban szervező erővé a pénz hiánya vagy megléte. Hiteles képet mutatnak magukról, a felnőttséget siettető, kíváncsi fruskákról, a büntetéstől félő kamaszlányokról stb.

Az előadások mellett a gyerekek élményeit gazdagítják a kísérőprogramok is. Pénteken és szombaton egész nap juniálison vehetnek részt a Marczibányi Téri Művelődési Központ Aventinus udvarán: sok-sok játék (diómalom, ördögcsúzli, kakaslövés, napszurkáló, kötélverés stb.), kézműves foglalkozások, vattacukor várja őket.

Június 4-én, pénteken este valamennyi résztvevő az MMM akadályjátékon vesz részt, mely a Marcziból indul, a Marczibányi Sportcentrumon és a Millenárison keresztül a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központban egy óriási „Fesztiválrandival” ér véget.

A fesztivál idején, a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központban az érdeklődők a budapesti regionális találkozókon készült fotókból összeállított kiállítást is megtekinthetik.