PIM Fesztivál 2010

Időpont: 
2010. június 21. 0:00 - hétfő - 2010. július 5. 0:00 - hétfő

Hagyományaihoz híven, nyolcadik alkalommal rendezi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum nyári szabadtéri rendezvénysorozatát zenével, irodalommal és különleges színházi előadásokkal.

Részletes program:

Június 21. hétfő (esőnap: 06.22.), 20 óra

Orosz Zoltán – Balkán Project: Délszláv harmonikaest
Jegyár: 2000 Ft

Orosz Zoltán harmonikaművész 4 éves korában kapta első hangszerét, legelső tanára édesapja volt, aki a dél-magyarországi Bácsalmáson született, ahol a délszláv zene hatása meghatározó.

A művész zenei érdeklődése rendkívül összetett, a klasszikus zenétől a népzenék világán át a jazzig megannyi stílusban egyformán otthonosan mozog.

E zenei sokszínűségnek köszönhetően munkásságának meghatározó eleme a zenei stílusok újragondolása, sajátos értelmezése, egyéni hangszerelési elemekkel való fűszerezése.

A világzenén belül is egészen friss, önálló stílust jelent, ahogy a jazzt és a Balkán népzenéjét ötvözve megteremtett egy új, egyedi hangzást, mely kifinomult zenei megoldásokkal, csak rá jellemző, rendkívül árnyalt, érzékeny játékmóddal, virtuóz technikával mutatja be e hallatlanul izgalmas zenei világot.

Modern hangszerelési ötletek, kiváló zenésztársakkal alkotott virtuóz „zenei párbeszédek”, improvizációk jellemzik a koncertet, fergeteges hangulatot teremtve a szabad téri fesztiváloktól a sportarénák hatalmas színpadáig a világ minden táján.

A műsorban igen sokféle zenei stílus jelenik meg, de az alapját a tüzes ritmusú balkáni zene legszebb dallamainak bemutatása alkotja úgy, hogy abban a harmonika kiemelt szerepet játszik.

Június 24. csütörtök (esőnap: 06.25.), 20.30

A léggömb elrepül: Fesztbaum Béla Kosztolányi estje
Jegyár: 2000 Ft

A sokunk számára oly kedves költő verseiből, újságcikkeiből, útleírásaiból, novelláiból szerkesztett est, egy igazából felnőni sosem akaró, az életet, a játékot szenvedélyesen szerető fiatalember portréja.

Június 29. kedd, 20 óra

Budapest Bár koncert
Jegyár: 2600 Ft

Jó adag cigány temperamentum, kitűnő zene, némi magyaros dallamvilág megbolondítva csipetnyi füstös kávéházi hangulattal, ízesítve Karádyval, Jávor Pállal, a XX. század első felének bárzenéjével, filmdalaival és slágereivel - mindez igazi, mai élvonalbeli magyar énekesek előadásában. Korok, generációk és kultúrák találkozása a Budapest Bár - kiváló muzsikusokkal és fantasztikus egyéniségű előadókkal.

Július 1. csütörtök, 20 óra

Lovasi András - Lackfi János
Jegyár: 2000 Ft

Ezen a koncerten a Hangzó Helikon sorozatban megjelent lemez anyagát hallhatják az érdeklődők, amelyen Lovasi András kortársának, a sokoldalú költőnek, műfordítónak, Lackfi Jánosnak a versei hangzanak el. Kettejük között a kapocs Lovasi régi barátja, Heidl György egyetemi docens, eszmetörténész, aki a versekhez zenét szerzett. A kedvtelésből, szobai muzsikálás céljából készült anyag teljes albummá akkor állt össze, amikor a dalokat meghallotta Gryllus Dániel, és lehetővé tette azok megjelenését a rangos Hangzó Helikon-sorozatban. A felvételen a szerzők és az énekes ismeretlen vagy alig-alig ismert arcukat mutatják meg. Kiderül, hogy Lovasi tud szelíden is énekelni, Lackfi verseinek mélyén rockos-bluesos ritmusok és gondolatok lüktetnek, Heidl pedig nem csupán a katedrán képes előadni, hanem gitárral a kezében is. A jól ismert muzsikustársak is különböző zenei világokból érkeztek. Zongorán az After Crying-alapító, néhány éve már csak akusztikus zenét komponáló és előadó Vedres Csaba játszik, gitáron közreműködik a népzenészként ismert Szabó Attila, a Csík Zenekar egyik prímása, a doboknál a Kispál és a Borz együttesből ismert Bóra Áron ül, a basszusgitárt pedig testvére, Bóra Dávid kezeli.

Július 02. péntek (esőnap 07.05.), 20.30

Márai Sándor: Fizess nevetve!
Jegyár: 2000 Ft

„Fizess nevetve!”: ez a furcsa felirat amerikai bankokban biztatja az ügyfeleket, amelyről a fiatal Márai egyik szellemes cikkét írta. Az 1929-31 közti időszakból származó írásaiból – ezek a nagy gazdasági válság évei – gyűjtöttünk össze egy estére valót. Némely írás szinte adja a lehetőséget a dramatizálásra, így monológok, jelenetek sorjáznak a műsorban, hogy felfedezzük Márai írásművészetének eddig nem túl ismert területét: a humort és az iróniát. Színvonal és csillogó intellektus jellemzi ezeket a műveket is, mint Márai minden sorát.

A Pinceszínház a repertoáron lévő három Márai-darab után most ezt a felfedezést nyújtja közönségének. És miután Karinthy – bár jó barátságban voltak – nem írt Márairól paródiát, egy mai fiatal szerző, Király Levente próbálja pótolni nem titkoltan az Így írtok ti-re kacsintva.

Hirdetés