2018. december 14. - péntek

PIM Fesztivál 2010

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. június 21 - 2010. július 5

Hagyományaihoz híven, nyolcadik alkalommal rendezi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum nyári szabadtéri rendezvénysorozatát zenével, irodalommal és különleges színházi előadásokkal.

Részletes program:

Június 21. hétfő (esőnap: 06.22.), 20 óra

Orosz Zoltán – Balkán Project: Délszláv harmonikaest
Jegyár: 2000 Ft

Orosz Zoltán harmonikaművész 4 éves korában kapta első hangszerét, legelső tanára édesapja volt, aki a dél-magyarországi Bácsalmáson született, ahol a délszláv zene hatása meghatározó.

A művész zenei érdeklődése rendkívül összetett, a klasszikus zenétől a népzenék világán át a jazzig megannyi stílusban egyformán otthonosan mozog.

E zenei sokszínűségnek köszönhetően munkásságának meghatározó eleme a zenei stílusok újragondolása, sajátos értelmezése, egyéni hangszerelési elemekkel való fűszerezése.

A világzenén belül is egészen friss, önálló stílust jelent, ahogy a jazzt és a Balkán népzenéjét ötvözve megteremtett egy új, egyedi hangzást, mely kifinomult zenei megoldásokkal, csak rá jellemző, rendkívül árnyalt, érzékeny játékmóddal, virtuóz technikával mutatja be e hallatlanul izgalmas zenei világot.

Modern hangszerelési ötletek, kiváló zenésztársakkal alkotott virtuóz „zenei párbeszédek”, improvizációk jellemzik a koncertet, fergeteges hangulatot teremtve a szabad téri fesztiváloktól a sportarénák hatalmas színpadáig a világ minden táján.

A műsorban igen sokféle zenei stílus jelenik meg, de az alapját a tüzes ritmusú balkáni zene legszebb dallamainak bemutatása alkotja úgy, hogy abban a harmonika kiemelt szerepet játszik.

Június 24. csütörtök (esőnap: 06.25.), 20.30

A léggömb elrepül: Fesztbaum Béla Kosztolányi estje
Jegyár: 2000 Ft

A sokunk számára oly kedves költő verseiből, újságcikkeiből, útleírásaiból, novelláiból szerkesztett est, egy igazából felnőni sosem akaró, az életet, a játékot szenvedélyesen szerető fiatalember portréja.

Június 29. kedd, 20 óra

Budapest Bár koncert
Jegyár: 2600 Ft

Jó adag cigány temperamentum, kitűnő zene, némi magyaros dallamvilág megbolondítva csipetnyi füstös kávéházi hangulattal, ízesítve Karádyval, Jávor Pállal, a XX. század első felének bárzenéjével, filmdalaival és slágereivel - mindez igazi, mai élvonalbeli magyar énekesek előadásában. Korok, generációk és kultúrák találkozása a Budapest Bár - kiváló muzsikusokkal és fantasztikus egyéniségű előadókkal.

Július 1. csütörtök, 20 óra

Lovasi András - Lackfi János
Jegyár: 2000 Ft

Ezen a koncerten a Hangzó Helikon sorozatban megjelent lemez anyagát hallhatják az érdeklődők, amelyen Lovasi András kortársának, a sokoldalú költőnek, műfordítónak, Lackfi Jánosnak a versei hangzanak el. Kettejük között a kapocs Lovasi régi barátja, Heidl György egyetemi docens, eszmetörténész, aki a versekhez zenét szerzett. A kedvtelésből, szobai muzsikálás céljából készült anyag teljes albummá akkor állt össze, amikor a dalokat meghallotta Gryllus Dániel, és lehetővé tette azok megjelenését a rangos Hangzó Helikon-sorozatban. A felvételen a szerzők és az énekes ismeretlen vagy alig-alig ismert arcukat mutatják meg. Kiderül, hogy Lovasi tud szelíden is énekelni, Lackfi verseinek mélyén rockos-bluesos ritmusok és gondolatok lüktetnek, Heidl pedig nem csupán a katedrán képes előadni, hanem gitárral a kezében is. A jól ismert muzsikustársak is különböző zenei világokból érkeztek. Zongorán az After Crying-alapító, néhány éve már csak akusztikus zenét komponáló és előadó Vedres Csaba játszik, gitáron közreműködik a népzenészként ismert Szabó Attila, a Csík Zenekar egyik prímása, a doboknál a Kispál és a Borz együttesből ismert Bóra Áron ül, a basszusgitárt pedig testvére, Bóra Dávid kezeli.

Július 02. péntek (esőnap 07.05.), 20.30

Márai Sándor: Fizess nevetve!
Jegyár: 2000 Ft

„Fizess nevetve!”: ez a furcsa felirat amerikai bankokban biztatja az ügyfeleket, amelyről a fiatal Márai egyik szellemes cikkét írta. Az 1929-31 közti időszakból származó írásaiból – ezek a nagy gazdasági válság évei – gyűjtöttünk össze egy estére valót. Némely írás szinte adja a lehetőséget a dramatizálásra, így monológok, jelenetek sorjáznak a műsorban, hogy felfedezzük Márai írásművészetének eddig nem túl ismert területét: a humort és az iróniát. Színvonal és csillogó intellektus jellemzi ezeket a műveket is, mint Márai minden sorát.

A Pinceszínház a repertoáron lévő három Márai-darab után most ezt a felfedezést nyújtja közönségének. És miután Karinthy – bár jó barátságban voltak – nem írt Márairól paródiát, egy mai fiatal szerző, Király Levente próbálja pótolni nem titkoltan az Így írtok ti-re kacsintva.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

borító

Az Álomgyár Kiadó nyári sikerkönyve, A szerelem egyenlete elnyerte a világviszonylatban legismertebb és legrangosabb könyves oldal, a Goodreads.com első díját romantikus kategóriában.

Még egy nap élet

Az egészestés animációk versenyét a Még egy nap élet című lengyel, spanyol, német, belga és magyar koprodukciós animáció nyerte, Denis Do Funan című munkája pedig zsűri külön elismerését kapta.

Hofi megmondja, borító

Az Ady Megmondja könyv sikere után a Corvina Kiadó most a sorozat folytatásával jelentkezik, íme a vicces, gondolkodtató és társadalomkritikus Hofi Megmondja könyv Király Levente szerkesztésében.