IV. Pécsi Folk & Roll Fesztivál

Időpont: 
2010. június 25. 0:00 - péntek - 2010. június 26. 0:00 - szombat

Június 25-26-án rendezik meg a negyedik pécsi Folk & Roll Fesztivált. A rendezvény ezúttal nem csak az Európa Kulturális Fővárosa ranghoz méltó honi és külföldi előadókat, de saját neveléseinek legjobbjait is felvonultatja.

Négy éve debütált Pécsett a Folk & Roll Fesztivál, és igencsak előremutatónak, ha nem egyenesen korszakalkotónak bizonyult idehaza. Így talán jövője is lehet. Időközben ugyanis a népzenét a könnyebb, vagy más megközelítésben nagyon is súlyosabb műfajokkal vegyítő külföldi bandák óriási életet csináltak maguk körül. A finn népzenét, a pogány dallamokat metállal ötvöző zenekarok, mint a Finntroll, az Ensiferum vagy a Korpiklaani ma már vezető együtteseknek számítanak a nagy európai fesztiválokon, a műfaj óriási bummon ment keresztül. Külföldön legalábbis, aminek ékes bizonyítéka, hogy a hazai nagy tehetségek is inkább külhonban aratnak babérokat. A népzenét a modern muzsikával keresztező zenekarok egyetlen hazai fesztiválja pedig máig a Folk & Roll.

A rendezvény atyját és motorját, Szebeni Jánost kértük arra, hogy az idei, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa évéhez méltón kiemelkedő fesztivál fellépőit bemutassa: „Az első nap főzenekara az Arkona, amely roppant izgalmas orosz csapat. Zenei gyökereik a pogányságba nyúlnak vissza, egyfajta természetközeli népiességből merítenek. A mi egykori sámánjainkkal rokon ős-természetvallásból építkeznek, ebből a világból hoznak Pécsre hamisítatlan szláv dallamokat, amelyeket modern metállal vegyítenek.”

A finn metál-félisten Korpiklaanival és az Arkonával saját zenekara, a Virrasztók is végigcsinált egy kéthetes turnét a kontinensen. A Virrasztók a második nap főzenekara lesz, Az emlékezés órája című debütalbumukon a búcsúzás népi hagyományait elevenítik fel, komor hangzásvilággal, és ehhez illő színpadi megjelenéssel. A Bánatmalom, Kaszás, Estvéli ének dalcímek sokat elárulnak a zene érzelemvilágáról.

„Nagy öröm, hogy itt lesz a Kormorán Memory Band” – folytatta a fesztivál ötletgazdája. „A fesztivál előttük tiszteleg, nem véletlenül választottuk albumuk címét a rendezvény nevéül, a hanghordozó mérföldkő volt ebben a műfajban.”

Az erős rockzenék mellett ott lesz a fesztiválon a Dutar, amely a részvétel jogát a tavalyi Fringe fesztiválon nyerte el. Az pedig, hogy az idein is kaptak díjat annak a jele, hogy évről évre bizonyítani tudják létjogosultságokat.

A békéscsabai The Moon and the Nightspirit főleg külföldön arat sikereket, idehaza mostohán bánnak velük a fesztiválszervezők. Az Ezüstpatak nem csak hogy feljövőben van, de egyenesen a közeljövő mainstream folk-rock zenekara lehet, ők a klasszikus elgondolásban ötvözik a két zenei világot. Minden bizonnyal áttörés előtt állnak. A hazai Rege és a székelyföldi Damned pedig a pécsi fesztivál saját felfedezettje.

A Folk & Roll vajpuhán simul bele a sétatéri rendezvényekbe. Az előző hétvégén ér véget a Sétatér Fesztivál, és az Ifjúsági Központnak köszönhetően folyamatosak lesznek a programok. A hét eleji rendezvények kifutása lesz a Szent Iván-éji tűzgyújtás 24-én, és már kezdődik is a Folk & Roll.

Hirdetés