X. Jubileumi Rockmaraton

Időpont: 
2010. július 5. 0:00 - hétfő - 2010. július 11. 0:00 - vasárnap

Július 5-től újra dübörög a rock a Malomvölgyben!

Július 5-11. között rendezik meg a pécsi Malomvölgyi Arborétumban a X. Jubileumi Rockmaraton Fesztivált a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A szervezők célja, hogy az idei legyen az eddigi legsikeresebb rendezvénysorozat. A program tovább erősült, így az egy hét alatt négy élőzenei színpadon több mint 150 zenekar lép majd fel, köztük tizenhét külföldi fellépővel, négy tengerentúli sztárcsapattal.

2010. július 3. 21:04 - plakat01 ©View on Flickr

A Rockmaraton első alkalommal 2001-ben rendezték meg Pécsett. A főszervezők fontosnak tartották, hogy az underground zenei irányzatok, élőzenei stílusok és a rock műfaj, illetve életérzés hívei, rajongói is kapcsolatokat, szórakozási lehetőségeket találjanak az új tematikus fesztiválsorozat keretein belül.

A Rockmaraton sikerességét jelzi, hogy Az elmúlt kilenc fesztivál alatt több mint 100 ezren voltak kíváncsiak a programokra és közel ezer zenekar lépett fel. Az első néhány év alatt a rendezvény elérte rövid távú célját, megvetette a lábát Dél-Dunántúlon, a régió legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát, és országos elismertségre tett szert.

A rendezvény 2006 óta a németországi központú nemzetközi tehetségkutató, a Local Heroes magyarországi partnere. A fesztivál ideje alatt 48 amatőr zenekar mérkőzik meg a zsűri és a közönség szimpátiájáért. A győztes képviseli hazánkat a novemberben, Berlinben megtartott döntőn.

A fesztivál kilencéves pécsi történelme folyamán szinte az összes hazai élőzenei előadó és zenekar megfordult a Rockmaratonon, ahol számos világhírű sztár is koncertezett.

A Rockmaraton visszatérő vendégének számít már az angol punk megteremtője, a legendás Exploited, és fellép a magyar énekessel rendelkező, black metal stílusteremtő, a kultikus Mayhem. A német-göteborgi modern metál legnagyobb bandája a Heaven Shall Burn először lép fel hazánkban. Az idehaza is nagy népszerűségnek örvendő skandináv folk-metál két kiváló képviselője a finn Ensiferum és az ír Primordial mellett, ex énekese a heavy metal királyának, az Iron Maiden zenekarnak. Koncertet ad az angol Blaze Bayley is, aki új szerzeményei mellett az X-faktor korszakból is játszik majd nótákat. Az Egyesült Államokból érkezik hozzánk a női énekessel felálló hardcore/metál formáció, a Walls of Jericho, a punkosabb Death by Stereo és a kőkemény Wisdom in Chains is.

A főszervezők nevében Varga Zoltán elmondta: az előkészítés során gondot fordítottak a rendezvény infrastruktúrájának fejlesztésére is. Az elmúlt években már pénzt nem kímélve a rendezvény csak a legkomolyabb installációkkal, hang-, fény- és színpadtechnikával dolgozott. A kerítéssel körbevett, 24 órában őrzött kemping terület, a sártól és portól védő műanyag- és faborítások, a megfelelő méretű rendezvénysátrak, a 24 órás takarító szolgálattal ellátott vizes konténer rendszerek és mobil WC-k, a taposó és terelő kordonok egytől egyig a látogatók kulturált és biztonságos szórakozását hivatottak elősegíteni.

 

Részletes programterv itt található.

2010. július 3. 20:51 - rockmaraton ©rockmaraton

Hirdetés