Egykor Britannia ma Béke Szálló - időutazás

Időpont: 
2010. július 6. 0:00 - kedd

2010. júliusában ünnepli 25. születésnapját Budapest egyik legpatinásabb szállodája, a Radisson Blu Béke Hotel.

A szálloda pontos évfordulóján, július 6-án jubileumi kiállítás nyílt, amely feleleveníti a múlt jeles eseményeit, valamint a Béke Szálló történetét a kezdetektől napjainkig. 

A mai Radisson Blu Béke Hotel falai között mindig is pezsgő kulturális élet zajlott. A múlt jeles eseményeit és rendezvényeit készül feleleveníteni a Béke Hotelről készült képek és sajtófotók segítségével az a kiállítás, melyet július hónapban tekinthetnek meg az érdeklődők a szálloda I. emeletén.

The requested image size is not available for this photo on Flickr (uploaded when this size was not offered yet). Try another size or re-upload this photo on Flickr.

A vendégkönyv képei idézik majd fel a ház híres törzsvendégeit, például Puskás Öcsit, valamint a magyar kulturális élet azon jeles képviselőit, akik megfordultak a szálloda falai között az évek során. Az Orfeum, Pest legszínvonalasabb éjszakai mulatójának számított és a híres budapesti kabarénak is otthont adott. A Kupola műsoros estjein tehetséges magyar művészek kezdhették meg pályafutásukat. Hofi Géza, Korda György, Máté Péter, Klapka György, Medveczky Ilona, Honthy Hanna és Feleki Kamill – csak néhány név a legnagyobb magyar művészek és előadók közül, akik felejthetetlenné tették a hajdani Béke Szálló műsoros estjeit.

A Radisson Blu Béke Hotel Zsolnay kávéháza a 80-as évek ízvilágát készül feleleveníteni. Az évforduló alkalmából olyan „retro süteményeket” vettek fel kínálatukba, mint például a Rigó Jancsi vagy a sajtos roló.


A Radisson Blu Béke Hotel története


A KEZDETEK
A múlt század elején Fábri Henrik kávékereskedő angliai és távol-keleti utazásairól hazatérve felismerte a hazai idegenforgalom jövőjét és elhatározta, hogy korszerű szállodát létesít a Nyugati pályaudvar környékén. Választása egy négyemeletes sarokházra esett, melyet átépített és külföldön szerzett tapasztalatai alapján a kor minden igényét kielégítő szállodává alakított. 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a mai Radisson Béke Hotel őse, melynek alapítója - akire nagy hatással volt az angol szállodaipar - a BRITANNIA nevet adta.
Fábri Henrik áldozatos munkájának köszönhetően a BRITANNIA kora egyik legmodernebb szállodájának számított és hamarosan jelentős törzsvendégkörrel rendelkezett.

KÁVÉHÁZI ÉLET
1926-ban Németh Aladár került a szálloda élére, s hozzáértésének köszönhetően megkezdődhetett a BRITANNIA második fénykora. Németh a polgárság igényeinek megfelelő helyiségeket alakított ki, lehetővé téve ez által a szálloda bekapcsolódását Budapest virágzó kulturális és művészeti életébe. Haranghy Jenőnek, az Iparművészeti Főiskola tanárának művei díszítették a szálloda termeit, káprázatos üvegablakai és falemezekre festett illusztrációi ma is méltó díszei a szálloda éttermének, valamint a Shakespeare és a Rómeó és Júlia konferencia termeknek. 1937-ben megnyílt a legendás Kupola terem, melynek teteje gombnyomásra két irányban szétnyílt. Ekkor alakították ki a híres Szondi sörözőt, a Nótás éttermet, a Székely Ivót és a Móra szobát. Ez utóbbi Móra Ferencről kapta a nevét, aki a BRITANNIA-t második otthonaként emlegette, oly sokat tartózkodott itt. A Vadászteremben a Hubertus Magyar Vadász Egyesület tartotta összejöveteleit, a Sárga terem pedig a Nyugat Barátok Körének volt kedvelt találkozóhelye. A szálloda körútra néző oldalán kávéházat nyitottak, a falai között pezsgő kulturális élet zajlott, így a BRITANNIA Budapest kávéházi kultúrájának és történelmének részévé vált.


A MODERN BÉKE
A háború megviselte a BRITANNIA épületét, bombatalálat érte és hadikórház működött falai között. A harcok végeztével azonban ismét megnyithatta kapuit, ekkor már az új és beszédes BÉKE SZÁLLÓ néven. A régi hírnév vonzotta a vendégeket, a ház sok hírességet, politikust, művészt fogadott. A Kupola műsoros estjein népszerű magyar művészek kezdhették meg pályafutásukat. Hofi Géza, Korda György, Máté Péter, Klapka György, Medveczky Ilona, Horthy Hanna és Feleky Kamill lépett fel itt. Az Orfeum Pest legszínvonalasabb éjszakai mulatójává vált, a híres budapesti kabaré világát idézte fel.
1985-ben a HungarHotels teljes körűen felújította és modernizálta az épületet, így megkezdődhetett a BÉKE SZÁLLÓ harmadik fénykora. A szálloda újjáépítésekor szem előtt tartották a múlt értékeinek megőrzését: Haranghy munkái ma is az épület díszei, emellett ismét korszerű berendezés szolgálja a vendégek kényelmét. A népszerű Zsolnay Kávéház, 246 szoba, uszoda, két bár, business center és az Orfeum Casino várja a látogatókat.
1987-ban, Európában elsőként a szálloda az amerikai Radisson hotellánc tagja lett - a Rezidor Hotel Group vezetésével - 2009-től viseli a Radisson Blu Béke Hotel nevet.

Hirdetés