2018. április 26. - csütörtök

Bridges Világkonferencia

Kinyomtatom...
Időpont: 
2010. július 24 - 2010. július 28

2010. július 24–28. között rendezik meg Pécsett a Bridges Világkonferencia - Matematikai összefüggések a művészetben, a zenében, a tudományban és a kultúrában című rendezvényt.

Az eseménysorozat része a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programnak, hiszen a Bridges szellemisége tökéletesen illeszkedik a nyertes EKF-pályázat szellemiségéhez, amely a kulturális örökség és újítás városaként definiálta Pécset.

Családi nap és matematikai-művészeti vásár
A Világkonferencia egyik kísérő eseményeként, július 26-án délután 15:00 órától este 20:00 óráig, megrendezik a Bridges családi napját és matematikai - művészeti vásárát, amelyen bemutatkozási lehetőséget biztosítanak olyan nonprofit szervezeteknek, cégeknek, intézményeknek, magánszemélyeknek, amelyeknek-akiknek tevékenysége kapcsolható a Bridges fő tematikájához, illetve a matematika és/vagy művészeti szférához.
Részletes program: http://pecsikult.hu/hu/events/show/85783/csaladi-nap-es-matematikai-muveszeti-vasar

Sopianae VilágPor – Elvira Wersche (NL) kiállítása
Helyszín: Pécsi Bazilika Altemploma
Megtekinthető: 2010. július 21-27., 9:00-18:00
Belépőjegy: 800 Ft, diák/nyugdíjas: 500 Ft, amely magában foglalja a Székesegyház és a Kincstár megtekintését is.
Kiállítászáró performansz: július 27. 17:30-18:00

Elvira Wersche Világpor című alkotói programja keretében a földkerekség különféle pontjain összegyűjtött színes homokot használ komplex, geometrikus mintázatú mozaikjainak elkészítéséhez. A világ több múzeuma, temploma és zsinagógája adott korábban helyet a különleges kiállításnak.

Hogy tetszik a paleolitikus op-art?
Helyszín: Cella Septichora Látogató Központ
Megnyitó: 2010. július 23., 17:00
Megtekinthető: július 23 - augusztus 8. K-CS 10:00-17:30, P-V 10:00-19:30

A tárlat azt a moduláris elemekből felépülő, archetipikus, antiszimmetrián alapuló díszítőelemet követi nyomon, amelyet eleink hosszú évezredekkel ezelőtt alkalmaztak. Az interaktív kiállítási tárgyakkal folytatott játék során az elemek kombinációjával saját díszítőmintákat tervezhetünk, átrendezhetjük a „Kufi kockákat”, az Op-csempékből átlátszó „hiperkockát” készíthetünk, vagy mindössze néhány csempe elforgatásával egy egyszerű meander mintázatot is bonyolult labirintus-szerkezetté alakíthatunk.

A kiállítás Victor Vasarely munkáiból és jelmondatából („Művészetet mindenkinek!”) ihletet merítő grafikai anyaga szintén a modularitás elvét mutatja be. Az alkotásokat mindössze öt alapelemből, egyszerű geometriai szabályokat alkalmazva állítottuk elő.

Bridges Pécs2010 nagykiállítás
Helyszín: Palatinus Szálló Nádor Terem (Király u. 5.)
Megtekinthető: 2010. július 24-28., 9:00-18:00
Megnyitó: július 24., 11:00-12:30

A kiállítás a Bridges Világkonferencia művészet- és tudományközi szemléletét hivatott látványos és ismeretgazdag formában megjeleníteni. Minden idők legnagyobb matematikai-művészeti kiállításának keretében, a világ minden tájáról Pécsre érkező képzőművészek, tudósok, kézművesek – több mint hetven résztvevő – a matematika, a kreativitás, a különböző médiumok és kultúrák találkozásának jegyében mutatják be alkotásaikat a nagyközönségnek.

Dr. Schaffer és Mr. Stern Táncegyüttese (USA): A négyszögek titkos élete
Helyszín: Bóbita Bábszínház (Mária u. 18.)
Időpont: 2010. 07. 25., 18.00

Mi a közös a matematikában és a táncban? Karl Schaffer és Erik Stern évek óta a tánc és a matematika mágikus összefüggéseit kutatja magával ragadó, humorral fűszerezett koreográfiában. A szimmetria, a számérzék, a matematikai fogalmak története, az emberi gondolkodás természete, mind-mind szerepet kapnak előadásaikban. Így lesz ez a Bridges Világkonferencián bemutatandó produkciójukban is, amelyet egy harmadik vendégművésszel együtt, Saki-val közösen adnak elő.

Matematikai-művészeti rövidfilm est
Helyszín: Palatinus Szálló Bartók-terem (Király u. 5.)
Időpont: 2010. 07. 24., 20.00

A Bridges Világkonferenciák csaknem másfél évtizedes történetében először Pécsett kerül sor a művészeti és tudományos rövidfilmek nemzetközi seregszemléjére. Az esten az interdiszciplináris projekteket, innovációkat, oktatási programokat bemutató és az önálló, művészeti-tudományos alkotásként érvényesülő rövidfilmek legjavából láthatunk reprezentatív válogatást. Az est díszvendége Orosz István képzőművész lesz.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Jack hordója

Éves villamos energia felhasználásnak 90 százalékát szélenergiából fedezi majd a Jack Daniel’s-t is gyártó Brown-Forman a jövőben.

plakát

Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Nap 2018. - 2018. február 6.

sport-katamarán

Profi logisztika segítette a sportolót.