Bridges Világkonferencia

Időpont: 
2010. július 24. 0:00 - szombat - 2010. július 28. 0:00 - szerda

2010. július 24–28. között rendezik meg Pécsett a Bridges Világkonferencia - Matematikai összefüggések a művészetben, a zenében, a tudományban és a kultúrában című rendezvényt.

Az eseménysorozat része a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programnak, hiszen a Bridges szellemisége tökéletesen illeszkedik a nyertes EKF-pályázat szellemiségéhez, amely a kulturális örökség és újítás városaként definiálta Pécset.

Családi nap és matematikai-művészeti vásár
A Világkonferencia egyik kísérő eseményeként, július 26-án délután 15:00 órától este 20:00 óráig, megrendezik a Bridges családi napját és matematikai - művészeti vásárát, amelyen bemutatkozási lehetőséget biztosítanak olyan nonprofit szervezeteknek, cégeknek, intézményeknek, magánszemélyeknek, amelyeknek-akiknek tevékenysége kapcsolható a Bridges fő tematikájához, illetve a matematika és/vagy művészeti szférához.
Részletes program: http://pecsikult.hu/hu/events/show/85783/csaladi-nap-es-matematikai-muveszeti-vasar

Sopianae VilágPor – Elvira Wersche (NL) kiállítása
Helyszín: Pécsi Bazilika Altemploma
Megtekinthető: 2010. július 21-27., 9:00-18:00
Belépőjegy: 800 Ft, diák/nyugdíjas: 500 Ft, amely magában foglalja a Székesegyház és a Kincstár megtekintését is.
Kiállítászáró performansz: július 27. 17:30-18:00

Elvira Wersche Világpor című alkotói programja keretében a földkerekség különféle pontjain összegyűjtött színes homokot használ komplex, geometrikus mintázatú mozaikjainak elkészítéséhez. A világ több múzeuma, temploma és zsinagógája adott korábban helyet a különleges kiállításnak.

Hogy tetszik a paleolitikus op-art?
Helyszín: Cella Septichora Látogató Központ
Megnyitó: 2010. július 23., 17:00
Megtekinthető: július 23 - augusztus 8. K-CS 10:00-17:30, P-V 10:00-19:30

A tárlat azt a moduláris elemekből felépülő, archetipikus, antiszimmetrián alapuló díszítőelemet követi nyomon, amelyet eleink hosszú évezredekkel ezelőtt alkalmaztak. Az interaktív kiállítási tárgyakkal folytatott játék során az elemek kombinációjával saját díszítőmintákat tervezhetünk, átrendezhetjük a „Kufi kockákat”, az Op-csempékből átlátszó „hiperkockát” készíthetünk, vagy mindössze néhány csempe elforgatásával egy egyszerű meander mintázatot is bonyolult labirintus-szerkezetté alakíthatunk.

A kiállítás Victor Vasarely munkáiból és jelmondatából („Művészetet mindenkinek!”) ihletet merítő grafikai anyaga szintén a modularitás elvét mutatja be. Az alkotásokat mindössze öt alapelemből, egyszerű geometriai szabályokat alkalmazva állítottuk elő.

Bridges Pécs2010 nagykiállítás
Helyszín: Palatinus Szálló Nádor Terem (Király u. 5.)
Megtekinthető: 2010. július 24-28., 9:00-18:00
Megnyitó: július 24., 11:00-12:30

A kiállítás a Bridges Világkonferencia művészet- és tudományközi szemléletét hivatott látványos és ismeretgazdag formában megjeleníteni. Minden idők legnagyobb matematikai-művészeti kiállításának keretében, a világ minden tájáról Pécsre érkező képzőművészek, tudósok, kézművesek – több mint hetven résztvevő – a matematika, a kreativitás, a különböző médiumok és kultúrák találkozásának jegyében mutatják be alkotásaikat a nagyközönségnek.

Dr. Schaffer és Mr. Stern Táncegyüttese (USA): A négyszögek titkos élete
Helyszín: Bóbita Bábszínház (Mária u. 18.)
Időpont: 2010. 07. 25., 18.00

Mi a közös a matematikában és a táncban? Karl Schaffer és Erik Stern évek óta a tánc és a matematika mágikus összefüggéseit kutatja magával ragadó, humorral fűszerezett koreográfiában. A szimmetria, a számérzék, a matematikai fogalmak története, az emberi gondolkodás természete, mind-mind szerepet kapnak előadásaikban. Így lesz ez a Bridges Világkonferencián bemutatandó produkciójukban is, amelyet egy harmadik vendégművésszel együtt, Saki-val közösen adnak elő.

Matematikai-művészeti rövidfilm est
Helyszín: Palatinus Szálló Bartók-terem (Király u. 5.)
Időpont: 2010. 07. 24., 20.00

A Bridges Világkonferenciák csaknem másfél évtizedes történetében először Pécsett kerül sor a művészeti és tudományos rövidfilmek nemzetközi seregszemléjére. Az esten az interdiszciplináris projekteket, innovációkat, oktatási programokat bemutató és az önálló, művészeti-tudományos alkotásként érvényesülő rövidfilmek legjavából láthatunk reprezentatív válogatást. Az est díszvendége Orosz István képzőművész lesz.