Pécs Cantat: Európa Éneklő Kulturális Fővárosa dalra fakad

Időpont: 
2010. augusztus 15. 0:00 - vasárnap - 2010. augusztus 22. 0:00 - vasárnap

Európa Éneklő Kulturális Fővárosává alakul Pécs augusztus tizenötödikétől. Ekkor ugyanis a világ 22 országának ezerkétszáz dalosa veszi birtokba a várost, hogy együtt szólaltassa meg Kodály, Bartók és más szerzők remekműveit, s egy héten át több tucatnyi koncerttel, valamint bárki számára nyitott közös éneklésekkel hirdesse a muzsikálás örömét.

A nemzetközi fesztivál idején Pécs belvárosa valóságos zenedobozzá válik, hiszen a résztvevők mindennapos műhelymunkáját követően, délutántól késő estig egymást sorjázzák a kóruskoncertek, közös éneklések, zenekari hangversenyek és spontán muzsikálások a Dóm téren, a környező utcákon és tereken, múzeumokban és templomokban, vagy akár a Dottón – Pécs városnéző kisvonatán. Eképp épül fel a szemünk előtt – s a fülünk hallatára – Európa kultúrfővárosi programjának első Éneklő Kulturális Fővárosa, ahol közkinccsé válik a zene, ahol az utcákon-tereken csendül fel a gyönyörű énekszó, s így bárki részesévé válhat a közös dalolás nyújtotta varázslatnak, a mélyre visszanyúló zenei örökség újszerű és határtalanságot kifejező ápolásának.

A Pécs Cantaton az „Öt órai koncertek” keretében a Jókai téren, a Memi pasa fürdője előtt és a Színház téren csendül fel nap mint nap a muzsika, esténként fél nyolctól pedig a Székesegyház előtti tér (rossz idő esetén a PTE ÁOK Aula) ad otthont a közös énekléseknek. Itt neves pécsi zenészekkel – Pannon Filharmonikusok, Vasutas Koncertfúvós Zenekar, FM3.0 Jazz, UniCum Laude, Zengő, No More Blues – dalolhatnak együtt a jelenlévők, s ezután a közreműködő együttesek koncertjét hallgathatják. Majd ugyanitt táncház veszi kezdetét este kilenckor, hazai nemzetiségek és balkáni népek muzsikájával. Különböző időpontokban és helyszíneken a résztvevő magyar és külföldi kórusok egy része egyéni koncerttel is bemutatkozik.

Az eseménysorozat csúcspontját azok a műhelyzáró koncertek jelentik, amelyeken az egyhetes közös munka eredményét mutatja be a Pécs Cantat nyolc, ez alkalomra verbuválódott nemzetközi kórusa. Augusztus 20-án ünnepi Kodály-hangversenyen szólal meg a Psalmus Hungaricus, a Budavári Te Deum, valamint a gyermekkari művekből összeállított „Angyalének” című produkció a Székesegyházban, másnap délután pedig magyar szerzők ifjúsági vegyeskari művei és Bartók nőikari kompozíciói csendülnek fel a PTE Orvosi Kar Aulájában. (E két koncerten a belépéshez előzetes regisztráció szükséges!) A fesztiválzárás aztán könnyedebb különlegességekkel várja a közönséget 21-én este: férfikari zeneművek kíséretében zenés utazást tehetünk a bor körül, a “Swing and Sweet” műhely produkciójában pedig jazzes-romantikus hangulatban élvezhetjük a kórusmuzsikát a Dóm téren. Itt kerül sor Vajda János Erkel- és Kossuth-díjas szerző kifejezetten ez alkalomra komponált férfikari kantátájának ősbemutatójára is, mely a bort dicsőíti, Janus Pannonius verseinek megidézésével. A fesztiválzárás megkoronázásaként pedig nem mindennapi látvány társul a kitűnő muzsika mellé: az ezeréves pécsi bazilika homlokzatán – csakúgy, mint a nyitóünnepségen – mozgóképes fényfestészeti alkotást csodálhatnak azok, akik kilátogatnak a Dóm térre.

A műhelyekben a zárókoncertekre való felkészülést országosan elismert pécsi (-baranyai) karnagyok vezetik, kiegészülve három külföldről érkező dirigenssel: Prof. Czifra János (Salzburg), Dr. Hoppál Péter, Kertész Attila (Liszt-díjas), Dr. Lakner Tamás (Liszt-díjas), Nagy Ernő, Robert Sund (Svédország), Vlado Sunko (Horvátország), Dr. Szabó Szabolcs, Prof. Hon. Tillai Aurél (Liszt-díjas) és Tóth Ferenc (Liszt-díjas).

A nagyszabású dalos megmozdulás nem az első ilyen esemény a Pécsett, hiszen huszonkét évvel ezelőtt maga az Europa Cantat, a kontinens legnagyobb kórusfesztiválja költözött a városba – először és utoljára az egykori „vasfüggönyön” túlra – több mint háromezer résztvevővel a világ minden tájáról. Az 1988-as rendezést Pécs kiemelkedő, Európa-szerte elismert kóruséletével nyerte el, s mivel a lelkesedés és a nívó azóta sem csökkent Baranyában, minden adott egy újabb emlékezetes fesztivál megvalósulásához. Az Europa Cantat szervezete ez alkalommal is együttműködik a lebonyolításban, mely a Pécsi Kulturális Központ szervezésében, Dr. Lakner Tamás Liszt-díjas pécsi karnagy művészeti vezetése és Kodály Zoltánné Péczely Sarolta fővédnöksége mellett hívja életre a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program legnagyobb zenei eseménysorozatát.