2018. november 16. - péntek

A Rajkó Zenekar ad koncertet Pécsett

Kinyomtatom...
Jegyár: 
1300 Ft, 700 Ft (kedvezményes), 1000 Ft/500 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. augusztus 28. 20:00
Rajkó zenekar

Augusztus 28-án 20 órakor a Baranya Megyei Önkormányzat Papnövelde utcai dísztermében ad koncertet a Rajkó Zenekar.

A program a Pécs2010 Euraópa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg, hiszen tökéletesen illeszkedik a baranyai megyeszékhely A határtalan város című pályázatának szellemiségéhez, amely soknemzetiségű városnak definiálta Pécset. Az esemény szervezője a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület. „Úgy tűnik, teltházas lesz a koncert, de még kaphatók rá jegyek a Rácz Aladár Közösségi Házban” – mondta a civil szervezet vezetője, Kosztics István.

Rajkó zenekarRajkó zenekar

A programgazdától megtudtuk: az érdeklődők köre rendkívül széles, gyakorlatilag minden korosztály képviselteti magát benne. Az elmúlt időszakban sokan vettek jegyet a koncertre, ami Kosztics István szerint részben annak is köszönhető, hogy sokan nem jutottak be a Száztagú Cigányzenekar koncertjére. „A különbség a két együttes között csupán a létszámban keresendő, a megyei önkormányzat dísztermében mintegy harmincan lépnek fel” – magyarázta Kosztics. „Sokan azt hiszik, hogy a Rajkó egy gyerekekből, fiatalokból álló zenekar, pedig erről ma már szó sincs. Több mint ötven éve működik, felnőtt, profi zenészek alkotják.”

A Rajkó Zenekart 1952-ben Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula művészeti vezető, karmester hozta létre. Céljuk akkor az volt, hogy az ország legkülönbözőbb pontjain élő roma fiatalok számára lehetőséget teremtsen a cigányzene hagyományainak ápolására, továbbfejlesztésére, azaz a tanulásra. Elképzelésük az volt, hogy a cigányzenét a kocsmai muzsikálás színteréről a világ nagy színpadjaira juttassa el. Ma már tudjuk: az akkor még szinte teljesen elérhetetlennek tűnő cél megvalósult. A Rajkó Zenekar az elmúlt öt évtizedben több, mint száz országban képviselte a magyar cigányság zenei kultúráját. A tehetséggondozás terén is nagyot alkottak a Rajkó mesterei: több ezer fiatal művész került ki az együttesből. Mostanáig számos hanghordozó jutott el sok százezer hallgatóhoz, a Rajkó pedig régóta befutott koncertzenekarnak számít.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Peter Hook

A Joy Divison alapítója, Peter Hook & The Light c. formációjával és a Substance-szel turnézik, az állomások közül pedig Budapest sem marad ki.