2018. július 19. - csütörtök

A Rajkó Zenekar ad koncertet Pécsett

Kinyomtatom...
Jegyár: 
1300 Ft, 700 Ft (kedvezményes), 1000 Ft/500 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. augusztus 28. 20:00
Rajkó zenekar

Augusztus 28-án 20 órakor a Baranya Megyei Önkormányzat Papnövelde utcai dísztermében ad koncertet a Rajkó Zenekar.

A program a Pécs2010 Euraópa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg, hiszen tökéletesen illeszkedik a baranyai megyeszékhely A határtalan város című pályázatának szellemiségéhez, amely soknemzetiségű városnak definiálta Pécset. Az esemény szervezője a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület. „Úgy tűnik, teltházas lesz a koncert, de még kaphatók rá jegyek a Rácz Aladár Közösségi Házban” – mondta a civil szervezet vezetője, Kosztics István.

Rajkó zenekarRajkó zenekar

A programgazdától megtudtuk: az érdeklődők köre rendkívül széles, gyakorlatilag minden korosztály képviselteti magát benne. Az elmúlt időszakban sokan vettek jegyet a koncertre, ami Kosztics István szerint részben annak is köszönhető, hogy sokan nem jutottak be a Száztagú Cigányzenekar koncertjére. „A különbség a két együttes között csupán a létszámban keresendő, a megyei önkormányzat dísztermében mintegy harmincan lépnek fel” – magyarázta Kosztics. „Sokan azt hiszik, hogy a Rajkó egy gyerekekből, fiatalokból álló zenekar, pedig erről ma már szó sincs. Több mint ötven éve működik, felnőtt, profi zenészek alkotják.”

A Rajkó Zenekart 1952-ben Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula művészeti vezető, karmester hozta létre. Céljuk akkor az volt, hogy az ország legkülönbözőbb pontjain élő roma fiatalok számára lehetőséget teremtsen a cigányzene hagyományainak ápolására, továbbfejlesztésére, azaz a tanulásra. Elképzelésük az volt, hogy a cigányzenét a kocsmai muzsikálás színteréről a világ nagy színpadjaira juttassa el. Ma már tudjuk: az akkor még szinte teljesen elérhetetlennek tűnő cél megvalósult. A Rajkó Zenekar az elmúlt öt évtizedben több, mint száz országban képviselte a magyar cigányság zenei kultúráját. A tehetséggondozás terén is nagyot alkottak a Rajkó mesterei: több ezer fiatal művész került ki az együttesből. Mostanáig számos hanghordozó jutott el sok százezer hallgatóhoz, a Rajkó pedig régóta befutott koncertzenekarnak számít.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

teljes_kepernyo_rogzitese_2018.07.15._150640.jpg

Akiknél talán csak Tom Waits játssza jobban a saját dalait.

Bonnie és Clyde plakát

Magyarországi ősbemutató és lemezbemutató a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Spirit of Astana

Ethno funkra és a csángó boogie-ra táncolt a tömeg az elmúlt hétvégén Kazahsztán fővárosában.