New Orleans Swing 2010

Jegyár: 
1700, 2900, 3700 Ft
Időpont: 
2010. augusztus 27. 19:30 - péntek

A Művészetek Palotája évenként megrendezett swingfesztiválja New Orleanst választotta névadójának. New Orleans a tradicionális jazz, a ragtime és persze a swing otthona. Kulturális értékei, elsősorban halhatatlan zenéje előtt róják le tiszteletüket a fesztivál fellépői évről évre.

A New Orleans Swing Fesztivál programja a műfaj legkiválóbb hazai és regionális képviselőit sorakoztatja fel. Mellettük idén is közreműködnek a tengerentúlról érkező művészek, akik képesek anyanyelvi szinten bemutatni a swing hagyományos és autentikus színeit, ízeit. Az idei fesztivál Benny Goodman és Django Reinhardt szellemét idézi meg a közönség számára.

A Budapest Jazz Orchestra az amerikai swing reneszánszát képviselő Ken Peplowskit látja vendégül - a klarinétos-szaxofonos Peplowskit Benny Goodman hagyatékának egyik leghívebb őrzőjeként tartják számon méltatói. Ken Peplowski a 90-es években vált az amerikai tradicionális jazz egyik fontos szólistájává. A kimagaslóan tehetséges tenorszaxofonosként feltűnt művész nevéhez kapcsolják méltatói azt a mozgalmat, amely a kiszenekari felállásban megszólaló szving reneszánszát hozta el ebben az időszakban az amerikai koncerttermekbe, amikor korábbi hangszere mellé felvette a klarinétot is. Peplowski játékából árad a Goodman nevével fémjelzett szving-éra iránti tisztelet, a közönség szórakoztatása iránti mély elkötelezettség, amely érzékeny muzikalitással párosulva avatja Peplowskit valóban jeles előadóművésszé.

A Budapest Jazz Orchestra 1998-ban alakult Magyarország egyetlen professzionális big bandjeként. A zenekar célja minél szélesebb réteghez eljuttatni a big band zenét, ezért repertoárjukban éppúgy helyet kapnak a műfajt népszerűsítő, közismert, könnyen befogadható darabok, mint az intellektuális vagy kísérletező jellegűek.
2001-ben jelent meg első albumuk Budapest Jazz Suite címmel, amelyen vendégszólistájuk Butch Lacy volt. Azóta számos nagyszerű zenész működött együtt a zenekarral vendégként lemezeiken és koncertjeiken egyaránt. Így például a világhírű szaxofonos, Dave Liebman, a kiváló dobos, Peter Erskine, vagy az amerikai jazzénekes, Kevin Mahogany.

A Szalóky Béla vezetésével alakult Hungarian Swing All Stars mellett az amerikai Vaché fivérek működnek közre: Warren Vaché trombitán és Allan Vaché klarinéton a 40-es évek aranykorának muzsikáját kelti életre; tapasztalataikat szintén Goodman zenekaraiban szerezték a 70-es években. Warren Vaché néhány fontos film zenei produkciójának létrehozásában is aktív részt vállalt: legfontosabb munkája volt, amikor 1984-ben, a Francis Ford Coppola rendezésében készült Gengszterek Klubja forgatásán betanította a hangszerkezelés alapjait Richard Gere számára, aki egy fiatal, feltörekvő trombitást alakít. Warren Vaché a 90-es évek óta független utazó koncertművész. Allan Vaché klarinétművész 1975-ig a Jersey City State College növendékeként David Dworkintól, a Metropolitan Opera Orchestra tagjától tanult. 1975-ben Broadway-musicalekben dolgozott, illetve ettől az évtől kezdve kezdett intenzíven turnézni, elsősorban Európában, Ausztráliában és Mexikóban. Allan Vaché 1993-ban Floridába költözött, ahol a Walt Disney produkcióiban vesz részt, illetve rendszeresen turnézik bátyjával közösen.

A Hungarian Swing All Stars alkalmi formáció, amelyben a műfaj legelkötelezettebb hazai képviselői vesznek részt a New Orleans Swing idei fesztiválján.

A fesztivál utolsó napján a száz éve született francia virtuóz swing-gitárosnak, Django Reinhardtnak állít emléket a Joscho Stephan Trio. A két gitáros (apa és fia) által alapított együttes lenyűgöző virtuozitásával tiszteleg a francia gypsy jazz zsenije előtt. Joscho Stephan zenéje mélyen gyökerezik abban a különleges cigány-szving dialektusban, amely az 1930-a években alakult ki elsősorban Párizs klubjaiban. Ennek a korszaknak a legnagyobb képviselője Django Reinhardt. Joscho Stephan a francia gitáros legendát nemcsak mesterének tekinti, hanem életművét olyan forrásnak, amelyből egyrészt inspirációt merít, másrészt abból továbblépve bontakoztatja ki saját egyedi stílusát. Erre a stílusra elsősorban az észbontó virtuozitás jellemző. Joscho Stephan mindössze húszévesen jelentkezett első saját lemezével, amelyet egyből a hónap lemezének ítélt az amerikai Guitar Player szaklap. Joscho Stephan eddigi pályája során Paquito D'Rivera, James Carter, Charlie Mariano vagy Tommy Emmanuel meghívásának is eleget tehetett már.
A gitáros szaklapok Joscho Stephant a cigányjazz gitározás jövőjének letéteményeseként tartják számon.

Hirdetés