Sivatag – Több milliárd élőlény küzdelme éjjel és nappal

Időpont: 
2010. szeptember 11. 0:00 - szombat - 2010. október 31. 0:00 - vasárnap

Szeptember 11-én Sivatag – Több milliárd élőlény küzdelme éjjel és nappal címmel interaktív időszaki kiállítás nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Perzselő forróság, homokdűnék, néha egy-egy magányos tevekaraván – a legtöbbünkben ilyen kép él sivatagról. Pedig ez a vidék sokkal változatosabb, és közel sem olyan kihalt, mint azt gondolnánk…

Vajon meddig repül egy szaharai homokszem? Hány lábbal születik az afrikai óriás ezerlábú? Kik rabolják el néha a galacsinhajtó bogár galacsinját? Mit keres a sivatagban a pápaszemes pingvin és a flamingó? Hány ezer évig él a homoklakó velvicsia?

A kiállítás alkalmával az összes kérdésre fény derül. Még arra is, hogy mit csinál a sivatagi vadszamár, ha megriasztják…

A látogatók a sivatag élővilágába nyernek bepillantást. Különleges környezetben rengeteg kérdésre kapnak választ, színes képeken és élethű szobrokon tanulmányozhatják a kevésbé ismert, a forrósághoz és a szárazsághoz csodálatosan alkalmazkodott élőlényeket. A barátságtalan körülmények dacára állatok, sőt növények is szép számmal élnek itt. Nemcsak a sünök, teknősök, madarak ritka fajai boldogulnak el remekül, hanem a sivatagi medve, a vadszamár és az ugróegér is. A kaktuszok mellett számtalan más növényfélével találkozhatunk, például az afrikai földikürttel, vagy a macskakarom-akáciával.

Hirdetés