Indiai-elektronikus impulzus Nitin Sawhneyval

Jegyár: 
2200, 3900, 5900, 6900 Ft
Időpont: 
2010. október 8. 19:30 - péntek

2010. október 8-án a kiszámíthatatlan elektronika és a roma stílusjegyekre épülő világzene fúziója kölcsönöz igazán különleges atmoszférát a Fesztivál Színháznak egy brit-indiai „polihisztor”, Nithin Sawhney, és egy egyedi stílusú hazai zenekar, a Mitsoura játékának köszönhetően.

Az indiai származású Nithin Sawhney egy igazán sokoldalú, színes egyéniség, igazi világsztár. Stílusát, zenéjét nagyon nehéz jellemezni, ahogy a The Gardian írta róla: könnyebb meghatározni, mi az, amit nem tud, mint azt, amit igen.

Klasszikus zenei tanulmányait követően több hangszeren is magas színvonalon tanult meg játszani, mára már DJ-ként és producerként is elismert, dalokat és zenekari műveket komponál, filmzenéket szerez. Karrierje során számos díjat és elismerést kapott, koncertjeit követően a legnevesebb újságok és magazinok is elismeréssel szóltak róla. Fellépéseivel kapcsolatban semmiben sem lehet biztos a publikum, egyvalamit kivéve: amit látni-hallani fog, az minden bizonnyal különleges élmény lesz! Zenéjében a drum ’n bass-be oltott ázsiai elektronika és underground dominál, miközben folyamatosan műfaji határokon táncol, a flamenco, a jazz, a soul és a rap elemeiből is merít. Sokoldalúságának bizonyítékaként elég csupán egy rövid felsorolás – a teljesség igénye nélkül – azoknak a művészeknek, zenekaroknak a sorából, akikkel együtt zenélt, vagy akiknek zenét írt: Sting, Paul McCartney, Sinead O’ Connor, Natacha Atlas, Londoni Szimfonikus Zenekar, Kínai Nemzeti Balett, Cirque de Soleil, de például a Playstation 3 alkotói is a megrendelői között voltak. Mostani koncertjének különlegességét az adja, hogy saját szerzeményeit ezúttal unplugged, nemzetközi zenésztársak közreműködésével adja elő.

Az est másik formációja egy olyan együttes, amely a tradicionális dalokat szuggesztív módon, virtuóz hangszeres játékkal, magával ragadó látvánnyal és progresszív elektronikus zenével teszi egyedülállóvá. A Mitsoura stílusában a hagyományos roma hangzást ötvözi a mai kor népszerű zenei elemeivel, s e stílust csak még egyedibbé teszi az énekes Miczura Mónika különleges énekhangja és lehengerlő előadásmódja. A zenekar a világ legrangosabb színpadain és fesztiváljain lépett fel, játszott például a WOMEX fesztiválon, míg új anyagát a londoni Royal Opera House-ban is bemutathatta.

Hozzászólások (2)

 • anon
  Anonymous (nem ellenőrzött)

  szerintem ez nagyon jó lesz. Mitsoura koncerten már voltam, nagyon átütő és igényes koncertet adnak. Nithin Sawhney-nak a videóban szereplő számát ismerem, ami egyik nagy kedvencem.
  Ebből csak jó sülhet ki.

  szept. 17, 2010
 • anon
  Anonymous (nem ellenőrzött)

  Egyetértek, zseniális koncert lesz, sőt frenetikus, Nitin egy isten!

  szept. 17, 2010