2018. június 23. - szombat

PAINT UP! Ráadás

Kinyomtatom...
Jegyár: 
ingyenes
Időpont: 
2010. szeptember 22. 20:00 - 22:00
Paint Up! verseny

A múzeumok éjszakájának egyik legizgalmasabb programját ismétlik meg.

ÚJRATÖLTVE
A látogatók még egyszer megnézhetik a világ első virtuális épületfestő versenyének pályamunkáit, azaz a verseny döntőjében vetített 12 legjobb alkotást, és a +8-as kategóriába jutott filmeket. A verseny témája a Magyar Nemzeti Galéria Oroszlános udvara volt. A júniusi döntő, amelyet a múzeumok éjszkájára időzítettek olyan jól sikerült, hogy közkívánatra egy újabb vetítést tartanak a szervezők.

PAINT UP!
A PAINT UP! az itthon még kevésbé ismert architekturális vetítésszakmai nevén video projection mapping vagy building projection mapping- versenye. Magyarország az első hely, ahol ebből a müfajból versenyt rendeznek.

De mi különbözteti meg az épületfestést, a fényfestéstől (raypainting), amelyet már valmennyire sikerült behozni a magyar köztudatba. A lézerszínházat és Jean Michel Jarre-t túlszárnyaló technika lehetővé teszi, hogy ne csak álló hanem mozgóképet feszítsünk egy épületre, amely igazodik annak architekturális elemeihez. Az ilyen típusú alkotás kreatív módon használja a fényt, az árnyékot és a teret, melynek köszönhetően térmódosítást lehet létrehozni. A vetített anyag, tehát nem csak fénnyel színezi, hanem "virtuálisan mozgatja" is az épületet.
A vetítéshez óriásfényerejű, professzionális (igen drága) projektorok szükségesek, ezért nem csoda, hogy amolyan gazdagok tűzijátékaként vált nagy volumenű rendezvények például épületmegnyitók, fesztiválok, nemzeti ünnepek részévé világszerte. A műfajt szavakkal igazán nehéz leírni, ezért érdemes videón egykét vetítést megnézni.

A 3. helyezett - Kiégő Izzók

Szerintem a Budapesti bajnokságban az is kiemelkedő, hogy nem csak a világon ismert sablonok és a szokásos poénok lelhetők fel az alkotásokban, hanem a jelentkezők jó magyar módra kreatívan és teljesen friss gondolatokkal gazdagították a műfajt.

EXTRA ADAG
Vannak a műfajnak világhírű magyar képviselői Bordos László Zsolt, Kovács Ivó és Vicsek Viktor. Részben az ő ötletük volt a verseny kiirása, ezért nem lett volna sportszerű ha versenybe szállnak. Ennek ellenére azért ők is készítettek egy animációt az estére. (Bordos és Kovács a dubai Pálma-sziget hivatalos avatóünnepségének vetítéséhez készített óriás felbontású 3D animációt, amely meghozta számukra a sikert.)

RÁADÁS
Az eseményen levetítik azt a további 12, döntőbe nem jutott pályaművet is, amit még saját alkotóik sem láthattak az adott architektúrán.

A díjazottak:
1. hely: Variációk
Lóránt Demeter – Budapest

2. hely: Hétnyolcad
Tamás Iván – Budapest

3. hely: Closed Hours
KIÉGŐ IZZÓK / Zádor Tamás, Bradák Balázs, Fülöp Farkas, Kitzinger Gábor, Noll Márton, Sarkadi Nagy Balázs – Budapest

Közönségdíj: Past is prologue
ILLUVISION / Battha Gáspár, Pálla Máté - Budapest (Bécs)

Sziget Különdíj:
Goulash - Korán Gabriella - Budapest (Tatabánya)
Portugál éjszaka - Bessenyei Kati – Budapest
Shapeshifter - Besenyői Ádám – Budapest
Videojacket - 100% PAPRIKA / Varga Szabolcs (vargasz), Herczeg Tamás (bios) – Miskolc (Budapest)
Turtle love song - Ocztos István, Taskovics Éva – Budapest

MNG Oroszlános Udvar

Azt hiszem tartalmaz még ez a müfaj magában lehetőségeket és jövőre is érdemes lesz megrendezni ezt a versenyt. Megnézni pedig mindenképp élőben érdemes.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A kiállítást június 21-én Mélyi József nyitotta meg a Centrális Galériában.

Zsuffa Zsanna Lídia - kócsag

A 300 m2-nél valamivel nagyobb alkotás a XI. Bertalan Lajos utca 16. szám alatt található társasház tűzfalára került fel, tervezője Zsuffa Zsanna Lídia.

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.