PAINT UP! Ráadás

Jegyár: 
ingyenes
Időpont: 
2010. szeptember 22. 20:00 - 22:00 - szerda

A múzeumok éjszakájának egyik legizgalmasabb programját ismétlik meg.

ÚJRATÖLTVE
A látogatók még egyszer megnézhetik a világ első virtuális épületfestő versenyének pályamunkáit, azaz a verseny döntőjében vetített 12 legjobb alkotást, és a +8-as kategóriába jutott filmeket. A verseny témája a Magyar Nemzeti Galéria Oroszlános udvara volt. A júniusi döntő, amelyet a múzeumok éjszkájára időzítettek olyan jól sikerült, hogy közkívánatra egy újabb vetítést tartanak a szervezők.

PAINT UP!
A PAINT UP! az itthon még kevésbé ismert architekturális vetítésszakmai nevén video projection mapping vagy building projection mapping- versenye. Magyarország az első hely, ahol ebből a müfajból versenyt rendeznek.

De mi különbözteti meg az épületfestést, a fényfestéstől (raypainting), amelyet már valmennyire sikerült behozni a magyar köztudatba. A lézerszínházat és Jean Michel Jarre-t túlszárnyaló technika lehetővé teszi, hogy ne csak álló hanem mozgóképet feszítsünk egy épületre, amely igazodik annak architekturális elemeihez. Az ilyen típusú alkotás kreatív módon használja a fényt, az árnyékot és a teret, melynek köszönhetően térmódosítást lehet létrehozni. A vetített anyag, tehát nem csak fénnyel színezi, hanem "virtuálisan mozgatja" is az épületet.
A vetítéshez óriásfényerejű, professzionális (igen drága) projektorok szükségesek, ezért nem csoda, hogy amolyan gazdagok tűzijátékaként vált nagy volumenű rendezvények például épületmegnyitók, fesztiválok, nemzeti ünnepek részévé világszerte. A műfajt szavakkal igazán nehéz leírni, ezért érdemes videón egykét vetítést megnézni.

2010. szeptember 21. 0:01 - A 3. helyezett - Kiégő Izzók ©A 3. helyezett - Kiégő Izzók

Szerintem a Budapesti bajnokságban az is kiemelkedő, hogy nem csak a világon ismert sablonok és a szokásos poénok lelhetők fel az alkotásokban, hanem a jelentkezők jó magyar módra kreatívan és teljesen friss gondolatokkal gazdagították a műfajt.

EXTRA ADAG
Vannak a műfajnak világhírű magyar képviselői Bordos László Zsolt, Kovács Ivó és Vicsek Viktor. Részben az ő ötletük volt a verseny kiirása, ezért nem lett volna sportszerű ha versenybe szállnak. Ennek ellenére azért ők is készítettek egy animációt az estére. (Bordos és Kovács a dubai Pálma-sziget hivatalos avatóünnepségének vetítéséhez készített óriás felbontású 3D animációt, amely meghozta számukra a sikert.)

RÁADÁS
Az eseményen levetítik azt a további 12, döntőbe nem jutott pályaművet is, amit még saját alkotóik sem láthattak az adott architektúrán.

A díjazottak:
1. hely: Variációk
Lóránt Demeter – Budapest

2. hely: Hétnyolcad
Tamás Iván – Budapest

3. hely: Closed Hours
KIÉGŐ IZZÓK / Zádor Tamás, Bradák Balázs, Fülöp Farkas, Kitzinger Gábor, Noll Márton, Sarkadi Nagy Balázs – Budapest

Közönségdíj: Past is prologue
ILLUVISION / Battha Gáspár, Pálla Máté - Budapest (Bécs)

Sziget Különdíj:
Goulash - Korán Gabriella - Budapest (Tatabánya)
Portugál éjszaka - Bessenyei Kati – Budapest
Shapeshifter - Besenyői Ádám – Budapest
Videojacket - 100% PAPRIKA / Varga Szabolcs (vargasz), Herczeg Tamás (bios) – Miskolc (Budapest)
Turtle love song - Ocztos István, Taskovics Éva – Budapest

2010. szeptember 21. 0:03 - MNG Oroszlános Udvar ©MNG Oroszlános Udvar

Azt hiszem tartalmaz még ez a müfaj magában lehetőségeket és jövőre is érdemes lesz megrendezni ezt a versenyt. Megnézni pedig mindenképp élőben érdemes.

Hirdetés