2018. október 17. - szerda

Gerendás Péter – Faludy

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Művészetek Palotája
Jegyár: 
1800, 3300, 4200 Ft
Időpont: 
2010. október 11. 20:00

Gerendás Péter szerencsés ember, hiszen személyesen ismerhette az épp száz éve született Faludy Györgyöt, és szavain keresztül a huszadik század legszörnyűbb évtizedeit, amelyek mégsem tudták megtörni a költő életbe és emberbe vetett hitét. A személyes találkozások tették valóban ihletetté azokat a Faludy-feldolgozásokat, amelyeket október 11-én, a Müpában ad elő Gerendás Péter és együttese.

Az ismeretség Gerendás és Faludy közös fellépéseiből ered, ahol a költő viszontagságos életéről és művészetéről esett szó, a kérdésekért és az átvezető zenékért pedig Gerendás volt a felelős. A sikeres együttműködés adta Gryllus Dánielnek az ötletet, hogy őt kérje fel a Hangzó Helikon Faludy lemezének összeállítására. A zenész szívesen tett eleget a felkérésnek, hiszen úgy érezte, hogy a személyes találkozásoknak köszönhetően valóban közel került hozzá Faludy művészete és személye is. A műfaj sem szokatlan számára, hiszen korábban is dolgozott irodalmi anyagokkal, például Vámos Miklós Apák könyve című írása adott inspirációt egyik albumának elkészítéséhez. A Faludy költeményeivel eltöltött idő eredménye egy őszinte, és letisztult zenei világot tükröző bensőséges felvétel lett, amelyeket ezúttal élőben a Müpa közönsége is meghallgathat.

Gerendás Péter

Az esten felcsendül majd a Marrakesh, a Chanson a párisi szépasszonyról, az Ezerkilencszázötvenhat, te csillag (Gerendás ebben az évben született), és a Koldusdal is. A Hangzó Helikonban megjelent verseken túl is elhangzanak majd Faludy-költemények, amelyeket Turek Miklós szaval el. A zongorán Csernák Tibor, basszusgitáron pedig Lukács Dániel működik közre. Ezúttal is fellép Gerendás Péter fia, Dani, aki az ütőhangszereket kezeli, és lánya Hanna is, aki fuvolán játszik majd.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Kleb Attila fotó

Ifj. Szakcsi Lakatos Béla - Szakcsi Jr. 50. születésnapja alkalmából ünnepi koncertre gyülik össze a hazai jazzvilág színe-java.

Leonard Bernstein Office

Musical és kamaraopera ünnepli Leonard Bernsteint a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

Son Lux

A Son Lux márciusi teltházas koncertje után, október 8-án tér vissza Budapestre, ezúttal az Akvárium NagyHalljába.