Motor (USA/F), Bernáthy & Son, Crimson, Chrom, Isu (Lick the Click!)

Helyszín: 
Jegyár: 
2.500 Ft, 1.900 Ft (elővételben)
Időpont: 
2010. november 5. 22:00 - péntek

Volt már előzenekara a Depeche Mode-nak, kevert remixeket Kanye Westnek vagy T.Raumschmiere-nek: a Motor a kortárs indusztriál-techno legnépszerűbb formációja. Ezúttal az A38 Hajón szakítja le a fejeket a hazai elektronikus színtér képviselőivel karöltve: a honi techno alapformációja, a Beranth/y & Son, illetve a minimál-tech-house-ban utazó Lick the Click!-gárdával karöltve.

Súlyosan zuhogó ipari ritmusok, nyers gitárriffek, indusztriális technó: nagyjából így lehet leírni a Motor elemi erejű fellépéseit. A T.Raumschmiere-, Kanye West-, Depeche Mode-remixeiről is elhíresült amerikai-francia duó már többször megfordult Magyarországon, legutóbb a Depeche Mode előzenekaraként. Bryan Black és Olivier Grasset (azaz Mr. No) kettőse sosem kispályázott: az előbbi, minneapolisi származású lévén rengeteget forgolódott Prince körül, hosszú évekig hangmérnökként dolgozott a Paisley Park stúdióban, illetve haloblack nevű projektje révén Marilyn Mansonnal koncertezett.

A kétezres évek elején Londonban találkozott Grasset-vel, és a két úriember létrehozta XLOVER nevű együttesét, aminek bevallott, bár kissé eltúlzott célja az volt, hogy Black megmutassa egykori alkalmazójának, hogyan is kellene csinálni ezt a szexi elektrofunk dolgot. Bár az XLOVER-rel Pricess Superstar és Felix Da Housecat is dolgozott együtt, nem lett igazán sikeres – ellentétben a fáradhatatlan páros másik formációjával, az elemi erejű Motorral. A vad húzású ipari technó és a nem éppen laptopnyomkodásban kimerülő live actek sora hatalmas sikereket hozott a duónak, amely most legutóbbi páros lemeze, a Metal Machine/Hyper Machine turnéján döngeti meg az A38-at.

2010. február 5. 12:24 - Motor (USA/F) ©Motor (USA/F)

Bernáthy Sándor és Zsigmond, azaz Bernath/y & Son a magyarországi tecnhó-színtér vitathatatlan úttörői közé tartozik, hiszen apa és fia már 1993-94-től az elsők között volt, akik önálló live actekkel léptek fel a legkülönbözőbb partikban. Az idősebb Bernáth(y) egyébként is meglehetősen kacskaringós pályáján különös fordulat volt a kilencvenes évek eleji „megtérés” az elektronikus tánczenéhez. A képzőművészeti avantgárd egyik fontos egyénisége, aki fotórealista festményekkel kezdte karrierjét, a híres irodalmi csoport, a Fölöspéldány tagja volt, részt vett a legendás underground zenekar, az A.E. Bizottság megalapításában, később az Új Hölgyfutár szerkesztője és tervezője lett. A kilencvenes években – elsősorban a berlini technóünnepek, a híres Love Parade-ek hatására – érdeklődése egyre inkább az elektronikus zenék, mindenekelőtt a technó felé fordult. Fiával létrehozta a Love Barrikád elnevezésű partisorozatot, ami a kor legfontosabb elektronikuszenei eseménye volt. Az aktív zenélés mellett a stílus legkomolyabb ideológusává is vált, mindenekelőtt az általa szerkesztett Gépszava című funzine-nal.

A Bernath/y & Son produkció azóta is a hazai technószíntér leginkább kiforrott, klasszikus, immár tizenhét éve létező live act-je, valóságos magyar technótörténelem másfél órába sűrítve.

„Romlott eklektika és neurptikus romantika” - így jellemzi magát a budapesti minimál-tech-house színtér egyik legerősebb szervezőgárdája és klubestje, a Lick the Click!. A 2005-ben alakult sorozatot az egykori Minimalheadz-tag Isu és az Ikz kollektíva két oszlopa, Crimson és Chrom alapította. A hátom úriember azóta a hazai minimál legfontosabb népszerűsítői és zászlóvivői közé tartozik, számtalan külföldi fellépőt, és még több nagyszerű, emlékezetes partit szervezett. Az A38 Hajó (a Mono és a Merlin mellett) régóta fellegvára a Lick the Click!-partiknak, logikus hát, hogy szervezőik komoly részt vállaljanak a Motor budapesti fellépésén.

Hirdetés