Élő Népművészet XV. – Országos Népművészeti Kiállítás

Helyszín: 
Időpont: 
2010. október 29. 0:00 - péntek - 2011. március 27. 0:00 - vasárnap

Idén tizenötödször rendezik meg a népi kézművesség legszebb alkotásait bemutató kiállítást, amelynek helyszíne ezúttal a Néprajzi Múzeum: az elmúlt öt év legfontosabb, legjelentősebb tárgyait, mestermunkáit, mesterremekeit szakmai zsűri válogatta ki a beérkezett több ezer pályamunkából.

A kiállítás egyik legfontosabb célja, hogy kiderüljön: a turistaközpontok, vásárok nagy részét napjainkban elöntő, többnyire igénytelen, nem kézműves munkával készült, „népművészetként” árult ajándéktárgyak mellett létezik hiteles, igényes és míves tárgykultúra is.

A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a szaktárca (idén az Oktatási és Kulturális Minisztérium, majd a Nemzeti Erőforrás Minisztérium) ötévente ad lehetőséget a hazai tárgyalkotó népművészet, a népi kismesterségek képviselőinek, hogy az előző években született alkotásokat szakmai zsűri, majd a közönség előtt megmérettessék. 2010-ben a Néprajzi Múzeum nem csupán helyszínt ad a pályázatra érkezett munkák tárlatának, hanem közösen is rendezi azt a Hagyományok Házával.

A pályázati felhívásra idén közel tízezer tárgy érkezett, ezeket a régiós előzsűrizések után egy neves szakemberekből álló zsűri bírálta el (a zsűritagok listája a háttéranyagban olvasható). A kiállításon nagyjából 450 alkotó, illetve alkotóközösség 1700 tárgyát mutatják be, amelyek a népi kismesterségek minden ágát képviselik (történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont- és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma-csuhé-gyékény- és vesszőfonás, mézeskalács, gyermekjáték).

A pályázatra olyan alkotásokat vártak, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a mai környezet-, lakás- és viseletkultúránkba is beilleszthetők. A pályázatra érkező tárgyak elbírálásánál nemcsak az volt fontos, hogy az alkotók a hagyományos technikákkal, motívumokkal dolgozzanak, hanem az is, hogy az elkészült tárgyak ma is használhatók legyenek. A kiállított tárgyakat épp ezért nem csak vitrinekben, üvegfalak mögött láthatják az érdeklődők, hanem modern bútorokkal berendezett enteriőrben is. A kiállításra az előző tárlat óta eltelt öt évben folyamatosan készült a szakma: például a Hagyományok Háza országos szakági pályázatainak témája volt többek között az asztal és környezete, a terített asztal, az ágy és környezete, a gyermekélet és környezete, és ezekre a felhívásokra is rendkívül szép, míves alkotások érkeztek a hímzés, a csipke, a szőttes, a nemez, a fazekasság és a fonható szálas anyagok köréből. Ezek a díjnyertes alkotások is részt vesznek az országos bemutatón.

A tárgyakat díjazták is: a 49 arany-, 48 ezüst- és 49 bronzoklevél mellett a legjobb alkotókat Gránátalma-díjjal ismeri el a zsűri, amelyet az október 29-i megnyitón vehetnek át a mesterek. A míves kisplasztika mellett 140.000 forinttal járó elismerést az idén 25 alkotónak ítélték oda.

A 2010-es kiállításon a rendezők azt is bemutatják, milyen utat járt be a terület a népművészet felfedezésének kora (XIX. század vége), valamint a népi iparművészet létrejötte óta.

A március végéig látható kiállítást számos program kíséri: kézműves foglalkozások, szakmai események, koncertek és divatbemutató is, amelyen a népművészetből ihletet merítő, de ma is hordható viseleteket láthatnak az érdeklődők.

Hirdetés