2018. november 14. - szerda

Dipavali – Fényfüzér Indiából

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Millenáris
Jegyár: 
1500 Ft, 1000 Ft
Időpont: 
2010. november 3. 18:30

2010. november 3-án a Millenárison fényfüzérek mellet ünnepelhetünk India egyik legnépszerűbb fesztiválján. Az ünnepen minden háznál meggyújtják a kis lámpásokat, az ablakokba mécseseket tesznek, s ezek a hírnökei a fény győzelmének a sötétség felett, az istenek győzelmének a démonok felett, áldás az elhunyt lelkekre, valamint a jó szerencse invitálói.

A fényfüzérek, mécsesek, lenyűgöző tűzijátékok mellett az új ruhák, a hölgyek színpompás szárija és az éjszakán át tartó társasjátékok, mint az úgynevezett “chaupar” vagy “chokkattan” is hozzátartoznak a fesztiválhoz. Ősi játékosai ezeknek a kockajátékoknak Síva és Parvati, akik fáradhatatlanul játszanak, veszekednek, kibékülnek, házasodnak, hosszan a végtelenségig folytatva a sort, mint örök szerelmesek.

Dipavali – Fényfüzér IndiábólDipavali – Fényfüzér Indiából

Részletes program:

  • 18.30 – Ünnepi Kolam rajzolás mécsesekkel, mely a padló díszítő művészete Indiából és tűzzsonglőrök a kertben.
  • 19.00 – Őexcellenciája Gauri Shankar Gupta, India Magyarországi Nagykövetének köszöntője, majd Bittner Meenakshi Dóra és Saskia Kersenboom Bharatanatyam és Dasi Attam táncelőadása. A tematikus előadásban Magyarországon még sosem látott repertoárt és különleges meglepetéseket tartogatnak a táncművészek.
  • 20.00 – Lantos Zoltán és Szalai Péter Duója - indiai hegedű és tabla. A kompozíciók tisztelgések az indiai klasszikus zene és tánc nagy mesterei előtt, új hajtások egy ősrégi, terebélyes fán.
  • 18.30 – 21.00 - Indiai Ízek – Bombay Express.
Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Peter Hook

A Joy Divison alapítója, Peter Hook & The Light c. formációjával és a Substance-szel turnézik, az állomások közül pedig Budapest sem marad ki.

Németh Ferenc

Németh Ferenc az egyik legsikeresebb magyar származású, mostanra nemzetközi hírnevet szerzett, sőt nevét, a jazz arcvonalában, a tengerentúlon is az elsők között jegyzik.