2018. november 15. - csütörtök

Kiadói metropoliszok

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Goethe Intézet
Időpont: 
2010. november 3 - 2010. november 5

2010. november 3-5. között beszélgetés- és felolvasás sorozatot rendez a fővárosban és Egerben a Goethe Intézet. Berlin patinás irodalmi központja, a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) támogatásával Magyarországra érkező hat izgalmas német szerző írásaiból a Kalligram októberi száma nyújtott válogatást.

November 4-én, 18 órakor valamennyien pódiumbeszélgetésen vesznek részt Goethe Intézetben. Ugyanott november 5-én 10 órakor magyar és német kiadók képviselői vitatják meg, milyen marketingeszközökkel lehet előmozdítani az irodalom ügyét.

A Kiadói metropoliszok ötletadója, az LCB „a hidegháború gyermeke” – fogalmaz Thomas Geiger. A berlini fal megépülése után újra kellett definiálni, újra el kellett helyezni a világ politikai, gazdasági és kulturális térképén a várost. Az alapító Walter Höllerer egyfajta kortárs irodalmi, művészeti tudástár és színtér létrehozásával szorgalmazta a szigetváros élénkítését. Berlin a kultúra mellett voksolt, és jól járt, mert a város ma a világ egyik legizgalmasabb művészeti metropolisza, sok millió lelkes turista zarándokhelye. 1989 után az LCB is: „terveinkben előtérbe kerültek a nemzetközi cserekapcsolatok, mindenekelőtt a ma már sokkal könnyebben elérhető közép- és kelet-európai országokkal” – így Geiger.

A Kiadói metropoliszok a legjobb német szerzőkkel járja a világ nagyvárosait és kiadói székhelyeit. A projekt a kortárs nemzeti irodalom hatékony nemzetközi bemutatásának elegáns példája. Hat jelentős német írót választanak ki a vendégország Goethe Intézetének közreműködésével, akiket előzetesen fordításban bemutatnak egy helyi irodalmi folyóiratban. „A felolvasások köré pedig kiadókkal, irodalmi folyóiratok szerkesztőivel, fordítókkal és szerzőkkel is szervezünk találkozókat” – mondja Gabriele Gauler, a budapesti GI vezetője. A helyi intézetek a szerzők bemutatásában is döntő szerepet visznek. A több mint tíz éve zajló sorozat Buenos Airestől Tokióig és Kijevtől Belgrádig, New Yorktól Pekingig és Barcelonától Prágáig a világ számos városába elvitte a német irodalom legjobbjait.

A GI globális hálózat: a világ 91 országában 136 intézet működik, további 13 pedig Németországban található. Mintegy 2800 munkatársa a nyelvtanfolyamok mellett évi 5000 kulturális programot is szervez, mely révén hatékony információ- és kultúracserét valósítanak meg az egyes országokban. A budapesti intézet 1988-ban jött létre. 2009-ben 1500-an tanultak németül nyelvtanfolyamain, és mintegy 170 kulturális programja volt. Az intézet megújult honlapja segíti a nyelvtanulókat, eligazodást nyújt a sokszínű programokban és aktuális tartalmi ajánlót is kínál a sajtó részére.

További részletek: www.goethe.de/rendezvenyek
A szerzőkről bővebben: http://www.cseppek.hu/cikk/2811kiadoi-metropoliszok-rendezvenysorozat-szereploi
Részletes program: http://www.cseppek.hu/cikk/2810kiadoi-metropoliszok-programja

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

jelenet

Könnyed vígjáték, Szurdi Miklós rendezésében.

plakát

November 7-én az Erkel Színházban az ősi, a tradicionális, a bibliai összekeveredik a szimfonikus-rockkal és akár az operával.

fotó Toldi Éva

Magyarországi bemutató október 30-án a Rózsavölgyi Szalonban.