2018. november 19. - hétfő

Balogh Ádám: A teremtés rózsakertjének éneke

Kinyomtatom...
Helyszín: 
MÚOSZ Székház
Időpont: 
2010. november 30 - 2011. január 12

2010. november 30-án, kedden 18 órai kezdettel Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke és Némethy Andrea művészettörténész, független kurátor nyitja meg Balogh Ádám „A teremtés rózsakertjének éneke” c. örmény fotókiállítását.

Balogh Ádám 1971-ben született Budapesten. 2000 óta csoportos és egyéni kiállításokon vesz részt alkotásaival. A művész fogékony, nyitott személyisége, egzotikus utazásai Közép- és Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia, a Közel-Kelet hatása tükröződik műveiben. Balogh Ádám fotóit számos útikönyvben publikálták hazánkban és külföldön egyaránt. Pillanatfelvételek, életképek örökítik meg egy-egy távoli, idegen és mégis ismerős kultúra világát, s közvetítik az érzést, mintha jártunk volna itt. A fotók mesélnek az ott élők életés emberszeretetéről. A pillanat csodájáról. Földünk ezernyi arcáról.

Balogh Ádám: A teremtés rózsakertjének énekeBalogh Ádám: A teremtés rózsakertjének éneke

Most egy zarándok köpenyébe bújva Örményország mézillatú-aranysárga gyertyái fényében úszó ősi monostorainak és szentélyeinek misztikus helyszíneire hívja a látogatót, megragadva egy-egy igazán különleges pillanatot a kereszténység vendégszerető világából. A bemutatásra kerülő szakrális fotók által átélhetjük az örmény hit misztériumát, az isteni szeretet érzését. És egyúttal fellebben egy fátyol egy országról ahol először tették a világon államvallássá a kereszténységet. Az országról, mely bibliai idők óta őrzi a lándzsát, melyet egy római katona döfött a Megváltó oldalába a kereszten, őrizte évszázadokig a „Torinoi lepel” néven ismert halotti leplet, valamint őrzi ma is Noé bárkájának egy darabkáját.

Mint ahogy a középkori örmény költészet a Paradicsomot egy virágokkal teli kertként festi meg, ahol a virágok és madarak elbódulnak a rózsa illatától és csak arra vágynak, hogy a közelében lehessenek: úgy Örményország hegyeivel, madaraival együtt ma is Istent hívja, míg himnuszokat énekel valamely ősi monostora mélyén színes ruhába öltözött leányok hangján, hirdetvén a teremtés hatalmasságát és szépségét. Egy ország mely Isten szeretetét, mindennek teremtőjét mutatja minden apró részletében.

Kalandos út ez a lélek mélységeibe. Képzelet vagy egy „másik” valóság? Vissza az eredethez: kifelé a csillagokhoz, vagy/és befelé önmagunkhoz? Hogy ez a misztikus világ kívül keresendő, a távoli világegyetemben, vagy éppen nagyon is közel, önmagunkban, legbelsőbb lényünkben a tudatalatti gazdag, belső képeiben?

Balogh Ádám alkotásai a belső élmény szülte misztikus világ egyetemes képei, mindannyiunk számára érezhető, átélhető spirituális művek. Képzeletünk ösztönösen, akaratlanul is tovább álmodja műveit, melyek túl időn és téren, a végtelent, az örököt sugallják.

Balogh Ádám alkotásai útjelzők, mélyükre nézve időt, teret kapunk. Szabadságot. Kíváncsiságot. A jelent. Az általa felvetett kérdésekre az emberiség talán sosem kap egyértelmű választ, de addig… „A tegnap csupán álom, a holnap nem több mint látomás, minden tegnap a boldogság álma, minden holnap csak remény csillogása, vigyázz azért, mit kezdesz a mával.” (szanszkrit)

Művei a hazai kiállítások mellett bemutatásra kerültek többek között Bécs, London és New York kiállítótermeiben. Munkái megtalálhatók mind külföldi mind hazai magángyűjteményekben.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Csernus Tibor és Juhász Ferenc

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Várkert Bazár közös kiállítása, a Csernus és a Montmartre novembertől januárig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.