Két férfi, egy eset – Karácsonyi ImPulzus a Szatyorban

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2010. december 16. 18:00 - csütörtök

A József Attila Kör kritikai sorozatának tizedik estjén a résztvevő négy fiatal kritikus - Horváth Györgyi, Lapis József, Szegő János és Turi Tímea – Bartis Attila és Kemény István Amiről lehet című beszélgetőkönyvéről diskurál.

Tehát beszélgetés a beszélgetésről, annak formájáról és stílusáról, aktualitásáról és általánosságáról, intonáltságáról és nyitottságáról, irodalom és közélet viszonyáról, líra és próza kapcsolatáról, a gyerekkor vidékeiről, Erdély és Budapest távoli közelségéről, a fényképek és a szavak közeli távolságáról.

2010. december 11. 11:20 - Bartis Attila - Kemény István: Amiről lehet ©Bartis Attila - Kemény István: Amiről lehet

A tizedik, karácsonyi ImPulzus ezúttal nem a szokásos helyen, a Trafóban lesz, hanem a néhány hónapja megnyílt régi-új kulturális lokalitásban: a Szatyor Bárban.

A József Attila Kör (JAK) a fiatal kortárs magyar irodalom több, mint húsz éve működő szervezete, melynek elsődleges célja a pályakezdő irodalmárok indulásának segítése, a legújabb kortárs magyar irodalom kutatása, eredményeinek bemutatása és eljuttatása a közönséghez felolvasó- és vitaestek, konferenciák és rendhagyó középiskolai irodalomórák szervezésével, valamint a JAK-füzetek és a Világirodalmi Sorozat kiadásával. A JAK emellett számos hazai és nemzetközi programsorozat, ösztöndíjprogram és fesztivál aktív résztvevője, a fiatal irodalmárok egyik legfontosabb hazai érdekképviseleti szerve.

Horváth Györgyi (1974) Irodalomtörténész, kritikus, szakfordító.
Két önálló kötete jelent meg (A hiányzó B, 2005 és Nőidő, 2007). Jelenleg a Balassi Intézet és az ELTE BTK Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékének oktatója.

Lapis József(1981) Irodalomtörténész, költő, szerkesztő.
2006-ban magyar-angol szakon végzett Debrecenben, ugyanitt végezte PhD-tanulmányait is. A DE-BTK tanársegédje. A Zempléni Múzsa és a Debreceni Disputa szerkesztője. Verseit, novelláit közölte a Spanyolnátha, a Parnasszus, az Új Holnap, a Zempléni Múzsa, a Légyott, az Alföld, az Irodalmi Jelen. A debreceni LÉK irodalmi kör és a József Attila Kör elnökségi tagja.

Szegő János (1982) szerkesztő, kritikus.
A PPKE BTK esztétika-magyar szakán végzett. A Litera.hu irodalmi portál szerkesztője. Írásai rendszeresen jelennek meg az Alföld, a Beszélő, az Élet és Irodalom, a Holmi, a Litera.hu, a Magyar Narancs, a Műút, a Revizor Online valódi és virtuális hasábjain. Kritikaeszménye az előnyszabály, kedvenc játékeleme a les. A József Attila Kör elnökségi tagja.

Turi Tímea (1984) író, kritikus.
Az SZTE-BTK PhD-hallgatója, témája a tárcairodalom, újságírás és irodalom kapcsolata. Írásai (novellái, kritikái, tanulmányai) többek között a Tiszatájban, a Literán, a Műútban, a Kalligramban, a Jelenkorban és a Forrásban jelennek meg.

Helyszín:
Szatyor Bár (Budapest XI. Bartók Béla út 36.)