Világzenei nap a Kodály Központban

Helyszín: 
Jegyár: 
1500 Ft, 2000 Ft, 2500 Ft
Időpont: 
2011. február 4. 0:00 - péntek

A hazai világzene legkiválóbbjai lépnek fel február 4-én a Kodály Központban. A fellépőkben közös, hogy valamennyien pécsiek, akik a műfaj képviseletében elsőként próbálhatják ki a remek akusztikájú hangversenytermet.

Az Arco Quartet, a NeoFolk és a Dutar estje izgalmas produkciót ígér a világzene rajongói számára. A ZsÖK Nkft. a Kodály Központban szervezett legtöbb eseményén a vakok és gyengénlátók, illetve kísérőik számára a jövőben 50 db ingyenes regisztrációs jegyet biztosít. E programok sorában lesz az első a február 4-i világzenei nap.

Az Arco Quartet erre az estre összeállított produkciójában a jazz, a népzene és a klasszikus zene találkozik. Rozs Tamás, az együttes oszlopos tagja úgy nyilatkozott, a sajátos megközelítésben, sajátos hangszerekkel megkomponált szerzeményeik a legkülönbözőbb kultúrákról közvetítenek.

Az 1996 óta együtt zenélő Arco Trio a közelmúltban quartetté bővült. Muzsikájukra a „világzene” szélesebb kategóriáján belül az etnojazz kifejezés illik leginkább, hiszen dalaikban a legkülönbözőbb kultúrák találkoznak. A népzenei elemeket megkomponált témák és biztos pontok (harmóniaváz, dallam, ritmusképlet) váltják. Dalaikban a rögzítettség és a rögtönzés, a népi és klasszikus egyszerre, harmonikus egységben van jelen.

A többszörös Fringe Szakmai Díjas Dutar vezetője, Kopeczky Péter lapunknak elmondta, hogy megújult, az alkalomhoz illő repertoárral lépnek a pécsi közönség elé. Így a Dutartól megszokott lendületesebb és líraibb szerzemények, népzenei feldolgozások mellett új dalokat is hallhatunk majd. Kopeczky Péter elmondta, nagy izgalommal várják a február 4-i fellépést a Kodály Központban.

A Dutar zenéjéről elmondható, hogy műfaji kötöttségek nélkül merít a világ népeinek zenéiből, saját stílusában gondolja újra azokat. A dalok szövegei kiváló költők költeményei, illetve a népköltészet darabjai.

A NeoFolk ezúttal a világszerte elismert hegedű-virtuóz Lantos Zoltánnal lép színpadra. A klasszikusan képzett Lantos már a főiskola évei alatt kísérleti és keleti zenével kezdett foglalkozni, majd ösztöndíjjal Indiába utazott, hogy klasszikus indiai zenét tanuljon. Nyolc és fél évig élt Indiában. Miután 1994-ben visszatért Budapestre, tovább dolgozott improvizatív zenei világának kialakításán, miközben saját zenei gyökereit is újra felfedezte, és összevetette a keleti zene és a kortárs európai jazz területén szerzett tapasztalataival.

A NeoFolk zenekart Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter hozta létre 2005-ben. Zenéjük lüktető és érzelemgazdag, különleges hangulatú világzene, mely néhol a Kárpát-medencét és a Balkánt, másutt a Közel-Kelet zenei hagyományait idézi.