Bin-Jip, Lesni Zver (CZ)

Helyszín: 
Jegyár: 
2000 Ft, 1700 Ft (elővételben)
Időpont: 
2011. március 4. 21:00 - péntek

Az magyar EU elnökség alkalmából nagylélegzetű koncertsorozat indul az A38 Hajón: a Polyphony néven futó sorozat Magyarország EU-elnökségét harangozza be és népszerűsíti. A sorozat alcíme: Unity, Diversity, Music (Polifónia – Egység, sokféleség, zene) a lehető legpontosabban írja le célját.

Az egy éven keresztül zajló, 50 duplakoncertből álló sorozat egyes alkalmain egy-egy magyar és külföldi előadó lép fel – a külföldiek az Európai Unió országait képviselik. Polyphony, polifónia, avagy többszólamúság: a sorozat üzenete egyértelmű – be- és megmutatni Európa gazdag zenei kultúráját, sokszínűségét, azt a villódzó gazdagságot, amitől e kontinens az, ami. A koncertekről az A38 Hajó televíziós felvételeket készít, melyek hamarosan a televízió képernyőjére kerülnek. A sorozatot a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, illetve a Hungarofest támogatja.

2009. december 23. 12:35 - Bin-Jip (CZ) ©Bin-Jip (CZ)
Bin-Jip (CZ)

A szokatlan hangzású Bin-Jip név (ejtsd: bin dzsip) – amit Kim Ki-Duk híres filmjének címéből kölcsönzött a zenekar - mögött négy sokoldalú, fiatal zenész rejtőzik. Az együttes nem kapkodta el a színre lépést: a tagok több mint egy évig írták és csiszolgatták eklektikus, a korábbi munkáikhoz képest modernebb és kísérletezőbb hangzású - triphop-, elektro- és nujazz-hatásoktól sem mentes -, mégis dalközpontú műsorukat, mielőtt koncertezni kezdtek volna vele. A Bin-Jip zenekar igen demokratikus munkamódszerrel dolgozik: a zenészek szinte egyenrangú zeneszerzőkként, hangszerelőkként és producerekként vesznek részt a munkában - nemcsak saját hangszeres szólamaikkal járulnak hozzá az egészhez, hanem együtt alakítgatják a dalszerkezeteket, hangszíneket, effekteket stb.

A Bin-Jip igazi együttes, amelybe a külön-külön is szép karriert befutott tagok mindegyike beletette saját világlátását, zenei intuícióját. Harcsa Veronika, bár szólókarrierjét elsősorban dzsesszénekesnőként alapozta meg, az Erik Sumo Bandben már kacérkodott a poppal és az elektronikával is. Kaltenecker Zsolt korábbi zenekaraiban, mindenekelőtt a Kaltenecker Trióban bár bizonyította, hogy nem csupán nagyszerű technikájú, virtuóz zongorista, de remek zeneszerző is. Régi „harcostársával”, a szkreccsmester Andrew J-vel már több lemezen kísérletezett a dzsessz és a populárisabb műfajok, mindenekelőtt a hiphop ötvözésével, Gyémánt Bálint pedig a fiatal generáció legismertebb dzsesszgitárosa, és a Bin-Jipben bizonyítja sokoldalúságát.

A Bin-Jip bemutatkozó lemeze hatalmas sikert aratott, Japánban is megjelent, az Enter című dalhoz Pater Sparrow filmszemle-díjas csapata készített különleges látványvilágú klipet. Ez a nagyszerű zenekar ünnepli első születésnapját az A38 Hajón.

A Polyphony sorozat mostani estjének cseh vendége a Lesní zvěř (szabad fordításban: Erdei Állatok) finom hangulatú fúziós-downtempo dzsesszt játszó trió Prágából. A zenekar le sem tagadhatná, hogy elő- és példaképei között ott van például a Cinematic Orchestra: atmoszférikus, elegáns elemekből építkező nu-jazzét számtalan film ihlette, és nem véletlen, hogy sokat dolgozik együtt multimédia-művészekkel, valamint Alejandro Jodorowski zseniális filmjéhez, a Szent vérhez is készített alternatív fimzenét. A Lesní zvěř muzsikájában nagyszerűen egyesülnek az élő hangszeres játék, a programozott effektek, az improvizáció és a gyönyörűen épülő struktúrák. A zenekar első, azonos című lemeze 2009-ben jelent meg. A trió gyakran kiegészül Marek Steyer trombitással, akinek játéka újabb elemekkel és rétegekkel gazdagítja a Lesní zvěř amúgy sem egyhangú zenéjét.