Psycho Mutants, The Craftmen Club (F)

Helyszín: 
Jegyár: 
1500 Ft, 1000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2011. március 17. 20:00 - csütörtök

A Tours de France a budapesti Francia Intézet, a Gödör Klub és az A38 Hajó által életre hívott új sorozat, ami a legfrissebb francia zenéket és előadókat mutatja be. A havi rendszerességgel jelentkező sorozat felváltva kap helyet az A38-on, illetve a Gödörben. A sorozat harmadik állomásán a zúzós, elszállós, pszichedelikus beütésű country-rocké a főszerep: a műfaj keményebb oldalát képviselő francia Craftmen Club és a nemrég újjáalakult pécsi Psycho Mutants lép fel az A38 Hajón.

A tíz éve létező The Craftmen Club a francia rockzene egyik legkomolyabb formációja. A trió a 16 Horsepower, a Bad Seeds vagy – francia példánál maradva – a Noir Désir nyomdokain jár, rendíthetetlenül: némi folkos, countrys rohanás, masszív gitárhangzás, blues-os gyökerek, és mindenekelőtt elképesztő energiakisülések a koncerteken. A produkció középpontjában a frontember Steeve Lannuzel áll, aki egy pillanat alatt teljes őrületbe képes rántani közönségét – nem véletlen, hogy hazájában a Craftmen Clubnak valódi, fanatikus rajongótábora van.

A zenekarra a legnagyobb hatást Jon Spencer gyakorolta, aki személyesen is egyengette a Craftmen Club pályáját, és nagy lökést adott az első lemez elkészültének. Az igazi nagy sikert azonban a második album hozta el. A Thirty Six Minutes kőkemény konceptlemez, ami egy kitalált főhős, Gary Blood személye köré épül. Nagyvárosi káosz, western-hangulatok, underground feeling, idegösszeomlás, bosszúvágy – nagyjából ilyesmikről szólnak a francia és angol szövegek, mindez súlyos, szétzuhant, garage-os beütésű rockkal körítve. És ha ehhez hozzávesszük a letaglózó erejű koncerteket, érthető, hogy a kritikusok miért emlegetik a Craftmen Clubot a Noir Désir óta a francia rock legjobb produkciójaként.

2007. december 15. 18:57 - The Craftmen Club (FR) ©The Craftmen Club (FR)
The Craftmen Club (FR)

A 2003-ban alakult pécsi Psycho Mutants szinte teljesen társtalan a magyar rockzenében, ugyanakkor nagyszerűen kiegészíti a Craftmen Club fellépését. A tavaly feloszlott és egy év szünet után újjáalakult együttes a francia zenekarhoz hasonlóan Nick Cave és Jon Spencer stílusát adaptálja a helyi viszonyokra. Az alap country, western, blues, de mindez valami egészen különös, elszállós, balladisztikus hangulatban. Karnics Zoltán egészen egyedi hangja Johnny Cash-t idézi, Jehan Paumero harmonikája pedig finoman ellensúlyozza a a gitárok zúzását.

A zenekar az újjáalakulást követően viharos gyorsasággal adta ki második lemezét, amelyen már egy igazi, érett, kiforrott produkció mutatkozik be. Gyönyörű hangulatok, elegánsan összerakott számok sorakoznak a Tango with Me-n, amelyekben finom arányokkal ötvöződik a rock, a bsychobilly, a tangó, a blues és a country. A Psycho Mutants igazi üde színfolt a magyar rockzenében, zenéje olyan muzsika, amilyet magyaroktól, magyar színpadon igen ritkán hallhatunk. A38-as koncertjének különlegessége, hogy vendégzenészként a Másfél és az Uno Y Medio szaxofonosa, Lukács Levente is szerepel.

Hirdetés