2018. november 14. - szerda

Filmnéző Spiróval

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Nyitott Műhely
Jegyár: 
500 Ft
Időpont: 
2011. március 23. 19:00

Menyegző A Litera és a Nyitott Műhely közös moziklubjában Spiró György kedvenc filmjét, a Menyegzőt vetítik. A vetítést követően az íróval Szekeres Dóra, a Litera munkatársa beszélget.

A színes, magyarul beszélő, lengyel filmdráma (102 perc, 1972 ) rendezője: Andrzej Wajda, forgatókönyvírója: Andrzej Kijowski.

Menyegző
A krakkói Miasszonyunk templom elől lakodalmas menet indul el feldíszített fogatokon egy tanyasi lakba. A vendéglátónál rengeteg az ennivaló, vodka, a táncosok is megtették a magukét – a felhevült és sokszínű tömeg tolong, a parasztok féktelenül mulatnak, a városiak különhúzódnak, szónokolnak, vitatkoznak. Aztán leszáll az éj és a félhomályos kertek és termek mintegy drámai arénaként fogadnak magukba fantomokat, kísérteteke: a történelem, az irodalom vagy a képzőművészet ismert alakjait, melyek a hősök vízióiként jelennek meg, ijesztő látomások és a társadalmi valóság összeütközéseként. A kábult álmodozásban lévő esküvői tömeget felveri az a hír, hogy a megosztott Lengyelország közeli határán egymással szemben állnak az ellenséges csapatok. A kezdeti lázas, felkelésre sarkalló készülődés, az aranykürt szavának ébresztése apatikus, lassú körtáncba fullad, az embereket beborítja a hajnali sűrű köd...

A Menyegző eredetileg színdarab, melyet Stanislaw Wyspianski írt 1901-ben. A lengyel kulturális örökség részeként számon tartott mű iskolai kötelező olvasmány, szavait, dialógusait a mindennapi szóhasználat is idézi, a történelmi célzások a lengyel történelmi eseményekre vonatkoznak, a kísértetek a lengyel irodalom és művészet ismert alakjai.

Spiró György

A vetítést követően az íróval Szekeres Dóra, a Litera munkatársa beszélget.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

a karácsonyi képeslap

A Nemzeti Színház szeretné néhány rászoruló gyermek ünnepét szebbé tenni.

Fotó: A-TEAM

A budapesti József Attila Színházban háromszor látható a békéscsabai teátrum Micimackó előadása, november 15-én és 16-án délelőtt 10, 17-én pedig 11 órakor.

plakát

Egész hétvégés versprogram lesz a III. Nemzeti VERSeny döntője november 10-én és 11-én.