Bryan Ferry koncert

Jegyár: 
9.900 Ft - 16.900 Ft
Időpont: 
2011. április 29. 20:00 - péntek

Bryan Ferry nevéről biztos, hogy mindenkinek beugrik a Come On Baby Let’s Stick Together… című dal vagy zenekarának, a Roxy Music-nak a neve. Bryan Ferry közel negyven éve a modern zene egyik ikonikus figurája és végre elérkezett a pillanat, amikor személyesen is láthatjuk, hallhatjuk őt, ugyanis április 29-én a Budapest Sportarénában lép fel.

Nem ma kezdte…hanem a ’70-es években, a Roxy Music-kal.
Nem tellett sok időbe, hogy énekesként, dalszerzőként az akkori modern zene ikonikus figurájává váljon. Karaktere egyesíti Sinatra kiegyensúlyozottságát, Gainsbourg átütő karizmáját és Lou Reed intenzív kisugárzását…ehhez társult a Roxy Music az underground zenét populárissá tevő kreativitása, Bryan Ferry páratlan eleganciája és a hév, amely előadásmódját igazán egyedivé teszi mind a mai napig. A kezdetekkor ez az előadói attitűd annyira elsöprően újszerű volt, hogy egyszeriben az egész világ őrá figyelt…

Az angliai Washingtonban született és már iskolás évei alatt eltökélte, hogy életében a kreatív művészetek játsszák majd a főszerepet, eleinte az írás és a színjátszás érdekelte, de hamar kialakult, hogy igazi szenvedélye a zene és a képzőművészet. A Newcastle-i Egyetem Képzőművészeti Karán folytatott tanulmányokat, itt ismerkedett össze a művészguru Richard Hamilton-nal, a Brit Pop-Art alapító atyjával és ez az ismeretség kitörölhetetlen nyomokat hagyott művészetén és egyszersmind inspirációt adott későbbi munkásságához. Bryan Ferry később maga is úgy fogalmazott, hogy a Roxy Music-korszak kezdeti éveiben a zene és a képzőművészet iránti kettős rajongás ihlette a dalokat.

A Roxy Music-ot barátokkal és közeli ismerőseivel Graham Simpson-nal közösen alapította 1970-ben. Olyan neveket találunk az alapító tagok között, mint pl. Brian Eno-t (akinek a nevével a U2, David Bowie, Coldplay, David Byrne, Talking Heads pályafutása kapcsán is összefuthatunk), valamint Paul Thompson, Andy Mackay, Dexter Lloyd, Phil Manzanera. A zenekar azonnal óriási sikereket könyvelhetett el magának – és ami igen ritka – egyszerre hódította meg a „komoly” artrock híveket és a korabeli mainstream pop rajongókat is.
A Roxy Music első slágere a ’Virginia Plain’ volt ezt követte számos slágerlista vezető dal és album. A második ‘For Your Pleasure’ c. album megjelenésének idején már egészem kifinomult hangzásbeli fortélyokkal operáltak elképesztő érzékkel keverték a romantikát a zenei stíluskombinációkkal.
A ’70-es évektől a ’80-as évek elejéig megszerezték és konzekvensen megtartották vezető szerepüket és nemcsak a rock- illetve a popzene műfajában, hanem valamennyi e két alapműfajon alapuló, azokból továbbfejlesztett újszerű trend viszonylatában is.
Mágikus erővel ható szuper-modern pop-vízióiban sokat megtalálunk a hollywoodi Aranykor és a Francia Sanzon hatásaiból is, akárcsak Jimi Hendrix vagy Miles Davis innovatív motívumaiból. Ez utóbbi hatások különösen jól megfigyelhetők az olyan dalokban, mint pl. az ‘Amazona’, ‘The Thrill of It All’, ‘Sentimental Fool’, vagy a ‘A Song For Europe’.
A két Roxy Music lemez, a ‘Flesh + Blood’ és az ‘Avalon’ hibátlan példája a tiszta popzenének, a musical gazdagságával és mélységével, amelyből csodásan kitűnik Ferry énekesi és szerzői tálentuma is.
1985-2001 között csupán Bryan Ferry-ként hallhattunk róla – szólókarrierjét egyébként 1973 óta folyamatosan építgette.
1985-ös Boys and Girls – immáron egyébként 6. - szólólemeze az angol toplista első helyén landolt és ezzel egyidejűleg ez lett Ferry legkedveltebb albuma az USA-ban is.
Fellépett a ’85-ös londoni Live Aid-en David Gilmour kíséretével. A technika ördöge ugyan megkeserítette a fellépést, mert a dobos dobverője mindjárt az első szám, a “Sensation” elején eltört, majd Gilmour Fender Stratocaster-je mondta be az unalmast, de a 9 és ½ c. filmből ismerős “Slave to Love”-ra összeszedték magukat és a “Jealous Guy”-nál, már minden rendben volt... a Boys and Girls album elsöprő sikere volt, egy éven át folyamatosan fennmaradt a slágerlistán.

A szóló karrier 1973 és 2010 között 13 stúdióalbumot termett, köztük olyanokat mint a ‘Let’s Stick Together’, a ‘Boys and Girls’, a ‘Taxi’, az ‘Olympia…és a többi.
Volt egy csepp szünet, amikor mellőzte a zenét, de 1999-ben ismét pályára állt és ekkor hozta a össze a ‘As Time Goes By’ albumot, amely Grammy jelölést is kapott.

2007-ben előállt a “Dylanesque” c. albummal. Az album a brit listákon 10 legjobb lemez egyike lett és Ferry végigturnézta vele Angliát.

2008-ban BMI (Broadcast Music Incorporated) elsimerést kapott, ezzel csatlakozott ő is ama előkelő társasághoz, amelynek addigi tagjai pl. Peter Gabriel, Ray Davies, Steve Winwood,Van Morrison…stb. voltak.

Bryan Ferry idén turnézik Olympia című legújabb albumával. Fellép Franciaországban, Angliában, Németországban, Izraelben, Oroszországban, Dániában, Svédországban…és ami a legfontosabb: április 29-én a Budapest Sportarénában.

Hirdetés