Medvehagyma fesztivál 2011- Orfűn és Bakonybélben

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2011. április 15. 0:00 - péntek - 2011. április 17. 0:00 - vasárnap

A hétvégén 2 nagy fesztivál is szerveződik e köré a természetben fellelhető fokhagymához hasonlító ízű gyógynövény köré Orfűn és Bakonybélben.

Nevét onnan kapta, hogy állítólag a medvék ezt a növényt keresik és eszik a téli álomból felébredve. Erről a növényről néhány éve még nem is hallottunk, most még a csapból is ez folyik. Nem véletlenül. Ugyanis gyógyhatása hasonló a fokhagymáéhoz, arról pedig mindenki tudja, nem azt hogy jó a vámpírok ellen, hanem, hogy egészséges. Kiváló salaktalanításhoz, vértisztító hatású és a szervezet ólommentesítésében is részt vesz. Ezen kívül jó hatással van a bélműködésre, a magas vérnyomásra, tisztítja a veséket és a húgyhólyagot. Szóval gyakorlatilag mindenre jó, egyedül azoknak kell vele vigyázni akik véralvadásgátlót szednek mert a növény hasonló tulajdonságokkal bír így a vérzés kockázatát fokozza. Persze erre is igaz, mint minden gyógynövényre, hogy csak akkor egészséges, ha autóbűz mentes helyen szedjük. Gyógyhatása pedig frissen szedve a legnagyobb, szárítva már jóval kisebb.

Ezért egyre népszerűbb a medvehagyma turizmus. Nyugaton már annyira letarolták az erdőket a lelkes turisták, de inkább valószínűbb, hogy a pénzéhes emberek, akik üzletet szimatoltak a dologban, ezért arrafelé már védett növény és legalább olyan rizikós üzlet, mint mifelénk a hóvirágbiznisz. Szerencsére nálunk még szabad a vásár így most el is árulom, hogy a medvehagyma elsősorban a bükkös erdőket kedveli. Megtalálható a Gerecsében, a Bakonyban és a Mecsekben. Fejér megyében Kisgyónnál is a Burok völgyben.

Nagyon kell vigyázni mert a levele teljesen hasonlít a gyöngyvirágéhoz, arról viszont a Hukk című magyar film óta tudjuk, hogy mérgező. Nem kell azonban pánikba esni, hogy úgy járunk mint a gombaszakértő családja, akik véletlenül rossz gombát ettek, ugyanis ha a növény levelét összemorzsoljuk hagyma illatot érzünk, ha pedig virágzik nyert ügyünk van, mert viráguk egyáltalán nem hasonlít.

Szóval most, hogy megbizonyosodtunk, hogy ez a gasztronómiai különlegesség nem hiába ilyen felkapott íme két fesztivál.

Medvehagyma Fesztivál és IX. Madárijesztő kiállítás Orfű
Időpont: 2011. április 15-17.
Helyszín: Orfű, Kemencés Udvar

A Medvehagyma Fesztivál nem más, mint „egy hétvége azért, hogy népi örökségünk, a medvehagyma kultúrája megújuljon és átörökítődjön”. A medvehagyma saláta csak a legismertebb elkészítési formája, de aki kilátogat a rendezvényre, megismerkedhet a többivel is előadások és kóstolók formájában egyaránt (medvehagyma méz, medvehagymás lepény, vajaskifli stb...).
Aki pedig nem éri be ennyivel, az medvehagymával készült ételek sokaságából válogathat
a Muskátli vendéglőben, esetleg részt vehet egy élményvonat-kiránduláson, ahol szedhet
kedvére a tavaszi csemegéből.

Program megtalálható itt.

Medvehagyma nap - Bakonybél
Időpont: 2011. április 16-17.
Helyszín: Bakonybél, Gyülekező a Pápai utcai autóbusz megállónál 10:15

Mindkét nap különböző hosszúságú és nehézségű szervezett túrákon ismerhetik meg az érdeklődők a varázslatos Bakonyt, a medvehagyma egyik kedvelt élőhelyét. A szombati túrák 10.15-kor indulnak a Pápai utcai buszmegállótól (a kezdéssel megvárjuk a Budapest, Népliget – Bakonybél járat érkezését) az alábbi útvonalakon:

1. Bakonybél – Likas-kő barlang – Tönkölös-hegy – Bakonyújvár romjai – Gerence-völgy – Bakonybél
közepes nehézségű túra
Táv: 7-8 km
Szintkülönbség: kb. 250 m
Időtartam: kb. 4 óra (medvehagyma gyűjtéssel együtt)

2. Bakonybél – Borostyán-kút – Csúcs-hegy – Köves-hegyi kilátóhely – Száraz-Gerence völgye – Bakonybél
könnyű túra
Táv: kb. 6 km
Szintkülönbség: kb. 110 m
Időtartam: 2,5-3 óra (medvehagyma gyűjtéssel együtt).

Ugyancsak szombaton, 10.15-kor a Pápai utcai buszmegállótól indul DORBI, a CSI-HU-HU sétavonat kb. 3 órás útján a Hubertlaki-tóhoz, ahol szintén lehetőség lesz medvehagyma gyűjtésre. A kisvonatos kirándulás ára felnőtteknek 1600,- Ft, gyerekeknek 1300,- Ft. (A vonatra a helyfoglalás ajánlott, ezt megtehetik előzetesen a 88/461-105-ös telefonszámon.)
15-17 óráig a Tájház udvarán (Fő u. 15.) receptismertetővel, medvehagymás ételek bemutatójával és kóstolójával, a medvehagyma jótékony hatásairól szóló előadással várják a falu szállásadói a vendégeket.

Vasárnap ismét szervezett túra indul 10.15-kor a Faluház elől (Pápai u. 7.) a Bakonybél – Táborkert – Móricháza – Vörös János-séd – Odvaskő Autóspihenő – Gerence-völgy – Bakonybél útvonalon.
Táv: 11 km
Időtartam: 4,5-5 óra (medvehagyma gyűjtéssel).
A túráról információ: 06 30/490-84-01
További információ Bakonybél honlapján.

Még több információ a medvehagymáról a Medvehagyma információs portálon.

Hirdetés