Space Is Called – Morgan „Spacek” Zarate (UK), Eric Lau (UK)

Helyszín: 
Jegyár: 
1500 Ft, 1000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2011. május 13. 22:00 - péntek

Cadik és az A38 Hajó együttműködéséből már született egy sorozat – ez volt a Real Your Nature, ami a tavalyi év egyik leginnovatívabb elektronikuszenei vállalkozása volt. Bár a Real Your Nature dicsősége teljében kimúlt, eljött az idő egy újabb sorozatra: ez a Space Is Called, ami ideológiamentesen és műfaji kötöttségek nélkül próbálja meg bemutatni a kortárs – elsősorban európai – elektronikus színtér irányzatait.

A Space Is Called sorozatnyitóján a grime-mal és hiphoppal ötvözött „future soul”-é a főszerep: két londoni producer, a Spacekből ismert Morgan Zarate, illetve a soul-funk-downtempo-mágus Eric Lau mellett Cadik, Sabák Péter és Mango közös, műfaji kötöttségeken igencsak túlmutató live actje, a Travel Agency lép fel.

2010. december 7. 19:36 - Morgan „Spacek” Zarate ©Morgan „Spacek” Zarate
Morgan „Spacek” Zarate

Morgan Zarate zenéjére a mai napig a legtalálóbb kifejezés egykori, mára klasszikussá vált zenekara, a Spacek második lemezének címe: „Vintage Hi-Fi”. A kétezres évek elején kisebb soul-reneszánszot indított el a Spacek furcsa, füstös, elektronikával bőségesen átitatott, sötét hangulatú „future soulja”. A trió feloszlásával Morgan Zarate évekig tévéreklámokban és különböző mainstream soul- és r'n'b-produkciókban tékozolta produceri tehetségét, míg aztán tavaly összefutott Kode9-nal, a Hyperdub kiadó fejével, az új brit elektronika egyik prófétájával. A találkozásból barátság, a barátságból lemezszerződés lett, és Zarate valósággal újjászületett: szép ívű fejest ugrott a londoni undergroundba, és az idén júniusra ígért album első száma, a Hookid minden lehetséges elektronikus lista sztárja lett. Az egykori szép, nemes, „évjáratos”, csattogós soul-alapok nyomokban megmaradtak ugyan, de immár jó adag grime-mal, absztrakt hiphoppal, dubsteppel és természetesen a Zaratéra jellemző perfekcionista jövőhangzással kiegészülve.

Valódi újrakezdés az egykori Morgan Spacek Hyperdubos karrierje, a brit zenei közbeszédet alapvetően meghatározó Fact magazin például „új tehetségként” mutatta be idén februárban, ami azért meglehetősen furcsa jelző egy jó tizenöt éve a pályán lévő producer-rókára. Annyi bizonyos, hogy Morgan Zarate zenei világa és küszöbön álló új lemeze az egyik legizgalmasabb és leginkább előremutató dolog, ami manapság Londonban történik.

Sokat merített a soul-hagyományból a Kínából elszármazott, de már Nagy-Britanniában született Eric Lau is, egyáltalán nem véletlen, hogy 2008-as első lemeze, a New Territories a progresszív funk-soul első vonalas kiadójánál, az Ubiquitynél jelent meg. Ha Zarate zenéje „future soul”, akkor Laué igazi, gyönyörű retró: helyenként már-már kísértetiesen idézi az általa is sokat hivatkozott mester, Roy Ayers vibrafonos-fuvolás, iskolateremtő soul-hangzását. Mindehhez azért társul némi kortárs hiphop, belassult downtempo, elszállós űrhangzás, dzsesszfunk és a végtelen kísérletezés. Lau aránylag későn kezdett el zenélni, talán ennek is köszönhető az az elkötelezettség és gyermeki öröm, amivel az újabb és újabb hangzásokat, effekteket ötvözi a hetvenes évek-beli nagy soul-korszak elfeledett hangmintáival.

Cadik, azaz Séfel Pál jó ideje a haza elektronikus színtér egyik leginnovatívabb kísérletezője, akinek tekintélyt parancsoló karrierje az Anima Sound Systemtől kezdve a legfrissebb kortárs zenei irányzatokig ível. A megfontoltan haladó, de annál kidologozottabb, briliánssá csiszolt anyagokkal előálló Membran projektből kinőtt Travel Agency produkció és lemez bemutatójára tavaly került sor az A38 Hajón. Ennek kapcsán állt össze az a háromtagú live act formáció, melynek másik két tagja nem más, mint a Másfélből vagy a Kamuból ismert basszusgitáros-billentyűs (nem mellesleg színész-zeneszerző-mindenes) Sabák Péter, azaz D. Stu, illetve a hazai hiphop egyik alapító atyja, a lemezjátszó-virtuóz DJ Mango. Vannak itt aktuális és kortárs elektronikus műfajok, a menetelős hiphoptól a wonkyn át a gyomorszorító basszusokkal megtámogatott dubstepig, de lényeg Cadik és társai zenei sokoldalúsága: igazi „travel agency”, nagyszabású társasutazás napjaink elektronikájának minden lehetséges zegzugában. A live act kulcseleme a Kiégő Izzók aprólékosan felépített, magávalragadó vizuálja, ami szerves része a produkciónak.

Hirdetés