Erdélyi Gábor & Hans Kotter: Deflection

Helyszín: 
Időpont: 
2011. május 4. 0:00 - szerda - 2011. július 2. 0:00 - szombat

A művészettörténet legújabb kori kutatásai során gyakran tár fel olyan életműveket, amelyekben az alkotó évtizedeken keresztül a Szín természetét vizsgálta: a színek térérzetünkre gyakorolt fizikai hatásától a mentális állapotunkra kiterjedt spirituális élményig. A Viltin Galériában bemutatkozó művészek munkájában is meghatározó szerepet tölt be a szín természetének kutatása.

ErdélyI Gábor festékszínei a képtárgy határain belül maradva definiálják önmaguk művészetben betöltött szerepét. Jelenlegi festményanalizációs érdeklődésének középpontjában a kép oldala és főnézeti mezője közötti keskeny, olykor meghatározhatatlan szélességű képrész áll. Ezzel a fókusszal eljutott egy, a festészeten belüli, de még a művészet által fel nem tárt területre.

Hans Kotter Berlinben élő német képzőművész fény-színeinek tiszta pulzálása kiterjed a térre. A high-tech esztétikát a magas művészetbe emelő alkotó világító objektjeinek installációba rendezett halmaza túllép önmaga fizikai határán, és a felkelő nap fényének metaforájaként, megtölti a hozzárendelt struktúrát.

A Velencei Biennálén fiatalon bemutatkozó, és azt követően számos jelentős kiállításon szereplő Erdélyi Gábort munkásságáért 2009-ben Munkácsy- díjjal tüntették ki. Németországi és New York-i tanulmányai után Hans Kotter évről-évre jelentős nemzetközi kiállítások szereplője.

Hirdetés